Cum obţii o imunitate de fier la copii

Cum obţii o imunitate de fier la copii

Copiii de azi se îmbolnăvesc frecvent. „Imunitatea e slăbită, sau mai bine zis, lipseşte cu desăvârşire”, spun mamele în timp ce fac cozi la policlinicile de sector. Deşi părinţii dau vina pe problemele legate de mediu, pe stilul de viaţă incorect, pe alimentele bogate în E-uri, multora le este mai uşor să dea copilului un antibiotic, decât să-i întărească imunitatea prin metode naturale. Am decis să discutăm cu doamna Lora Gâţu, asistent universitar la catedra Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” pentru a afla din primă sursă cum putem feri copilul de bolile sezonului rece. 

Fără mare filosofie, cheia unei imunităţi de fier este în mâna fiecărui părinte. Medicul Lora Gâţu propune câteva sugestii utile fiecărui părinte care îşi doreşte un copil sănătos.

Un copil hrănit raţional este un copil sănătos. Din meniul celui mic să nu lipsească porţiile de fructe şi legume, de dorit de provenienţă organică: vitamina C care se găseşte în citrice, pătrunjel, roşii, mere, ardei, piersici, fructe de pădure; vitamina E din uleiuri vegetale; vitamina A din morcovi şi, nu în ultimul rând, fitoncidele – ceapa, usturoiul.

Zilnic e necesar cât mai mult sport şi mişcare în aer liber. Plimbarea pe bicicletă sau pe role, tenisul, fotbalul etc., sunt doar o parte din activităţile care îl ţin pe copil în aer liber. Astfel, activitatea fizică nu face altceva decât să stimuleze circulaţia sângelui, iar odată cu asta şi a celulelor sistemului imunitar. Copilului îi creşte pofta de mâncare şi are un somn profund. Dacă copilul nu face sport, atunci imunitatea vine de la contactul cu razele soarelui şi aerul curat.

Odihna este a treia treaptă către o imunitate de fier. Un copil are nevoie să doarmă minimum nouă ore în timpul nopţii şi, cel puţin, două ore la amiază. Explicaţia este una simplă: în timpul somnului, copilul îşi încarcă bateriile cu energie, în caz contrar, organismul lui supra-solicitat oboseşte peste măsură şi devine vulnerabil în faţa microbilor. 

Vaccinarea conform programului naţional de imunizări nu trebuie ignorată. La aceasta se mai adaugă şi vaccinarea conform situaţiei epidemiologice la zi. Este vorba de campania de imunizare antigripală care se face toamna pentru copiii din grupul de risc (cei care se îmbolnăvesc frecvent), dar şi pentru toţi doritorii. Vaccinul îi ajută pe micuţi să obţină un sistem imunitar care îi protejează de orice microbi sau viruşi.

Regula mâinilor curate se cere respectată cu sfinţenie.  Copilul trebuie învăţat să îşi spele mânile cel puţin de trei ori pe zi. Asta ar reduce cu 50 la sută riscul de infecţie.

Aerisirea zilnică a casei scade cu mult frecvenţa numărului de îmbolnăviri. Bacteriile vii trăiesc 1-2 minute într-o încăpere ventilată frecvent şi, dimpotrivă, aceleaşi bacterii pot să trăiască 8-10 ore într-o cameră unde aerul este stătut.

Fumul de tutun este un inamic ce trebuie combătut. Fumatul pasiv are un efect extrem de negativ asupra capacităţii de apărare a organismului, de aceea un copil nu are ce căuta lângă un fumător sau într-o încăpere unde se fumează.

Copilul trebuie îmbrăcat astfel, încât haina să îi asigure confortul termic necesar, nici prea îmbrăcat, cum de obicei, se practică la noi, şi nici prea dezbrăcat, mai ales dacă copilul nu a fost călit de la bun început.

Vitaminele pentru întărirea imunităţii pot veni ca o salvare pentru un părinte care crede că sfaturile de mai sus nu sunt suficiente. Dar mai întâi de toate, părintele trebuie să consulte un medic de familie sau un pediatru, pentru a evita imunizarea “după ureche” a copilului. Din multitudinea de oferte pe care le propune piaţa farmaceutică este nevoie de a găsi acel complex  de polivitamine şi microlelemente care va fi cel mai efectiv pentru copilaşul vostru.

Foto: childmagmonth.org

Adaugă comentariu

Închide