Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Febra nu este un dușman al sănătății, ci trebuie să o iubiți

Febra nu este un dușman al sănătății, ci trebuie să o iubiți

Atunci când vine vorba de febră, toți părinții se tem și intră în panică, ceea ce este foarte greșit. Aceștia ar trebui să o iubească și să o respecte, și asta deoarece, febra este unul dintre cele mai complexe și extraordinare mecanisme de vindecare ale corpului.

Academia Americană de Pediatrie şi-a exprimat îngrijorarea într-un studiu realizat încă în anul 2011, ajungând la concluzia că părinţii ar trebui să înţeleagă că febra în sine nu este un pericol pentru un copil normal. Din contra, de fapt este benefică şi primul lucru care ar trebui făcut nu este să se găsească metode de a coborî temperatura, ci pentru a îmbunătăți confortul.

Antipireticele împiedică dezvoltarea sistemului imunitar

Oamenii nu cunosc procesul febrei și o consideră ca pe un dușman al organismului nostru. De aceea, aceștia încearcă nemijlocit să o oprească folosind antipiretice sau substanțe care coboară temperatura. Da, este adevărat, antipireticele coboară repede temperatura, dar de asemenea acestea „amuțesc” corpul, împiedicând astfel dezvoltarea sistemului imunitar, ceea ce duce la îmbolnăviri mai frecvente sau la dezvoltarea unor boli cronice.

O temperatură a corpului mai mică de 38 de grade Celsius nu poate fi considerată febră și nu necesită administrarea de medicamente. Mai grav este faptul că circa 85% dintre părinți își scoală copiii din somn pentru a le administra antipiretice, ceea ce este total dezaprobat de medicii pediatri. Vindecarea fiziologică care are loc în timpul odihnei, a somnului, depăşeşte cu mult nevoia simplă de a coborî temperatura.

Putem considera că avem febră numai atunci când temperatura orală depășește 38 de grade Celsius. Febra nu este o boală și aceasta nici nu agravează vreo problemă de sănătate, ci este doar un simptom al unei dizarmonii în corp.

Febra este de fapt un proces fiziologic pe care corpul îl folosește pentru a lupta cu infecțiile. Atunci când un corp străin (virus, bacterie etc.) intră în corp, semnalele sunt trimise către creier pentru a crește „setarea hipotalamică”. În mod esenţial acest fapt ridică temperatura în corp pentru câteva zile pentru a omorî „invadatorul”. Creşterea temperaturii măreşte de asemenea puterea sistemului imunitar, catalizând enzimele, crescând producţia de neutrofile şi proliferarea limfocitelor T. 

Dacă febra depăşeşte 39 de grade Celsius sau dacă ţine mai mult de 3 zile consultaţi un medic specialist. De asemenea dacă febra provoacă disconfort mare, probleme de respiraţie, gât înţepenit, convulsii consultaţi un specialist. Hidratarea organismului este de asemenea foarte importantă.

Foto: babyabout.net; Informații: viralweb.ro

Share:

Articole recomandate