Nu trebuie să-i faci NICIODATĂ copilului frecție cu spirt sau oțet!

Nu trebuie să-i faci NICIODATĂ copilului frecție cu spirt sau oțet!

Frecție cu spirt sau oțet atunci când copilul are febră? Este o metodă riscantă, mai ales atunci când este vorba de un bebeluș. O metodă veche, dar frecvent utilizată în continuare pentru scăderea febrei – frecția cu spirt sau oțet – a trimis mai mulți copii în spital, din cauza intoxicaţiei alcoolice sau a arsurilor provocate.

Să-i faci copilului frecție cu spirt (alcool sanitar) sau oțet, pentru a scădea febra, este unul dintre leacurile băbești care au rămas la modă printre părinți până în ziua de azi. Multe mame preferă să aplice această metodă deoarece, spun ele, este naturală, în timp ce antitermicele vin cu o serie de potențiale efecte secundare.

Problema este că, în special în cazul copiilor foarte mici, frecția cu oțet sau spirt presupune o serie de riscuri serioase care sunt, de multe ori, ignorate cu desăvârșire. Medicii atrag atenția că această metodă se poate dovedi chiar fatală.

Ce riscuri există dacă îi faci copilului frecție cu spirt sau oțet?

În primul rând, în cazul bebelușilor sub 3 luni, orice creștere a temperaturii necesită un control medical. Nu medicamente, nu frecții, nu împachetări, ci un doctor care să evalueze starea bebelușului. Pentru copiii mai mari, febra nu este neapărat o urgență medicală, atât timp cât temperatura nu este de peste 40 de grade, nu durează mai mult de 3 zile, iar copilul nu are un istoric de convulsii sau alte probleme de sănătate. Chiar și așa însă, împachetările sau frecțiile cu oțet sau alcool pot agrava starea unui copil bolnav, din cauza complicațiilor ce pot apărea.

În al doilea rând, spirtul sau oțetul pot provoca arsuri pe pielea delicată a copiilor. E adevărat că, în cazul adulților, o astfel de frecție poate scădea febra, datorită evaporării rapide de pe suprafața pielii, care dă o senzație de răcorire. Dar nu puține sunt cazurile în literatura medicală în care copiii au suferit arsuri chiar și de gradul I după aplicarea unei frecții cu alcool sanitar sau oțet. Deci, chiar și diluate cu apă, spirtul sau oțetul pot răni pielea copilului.

În al treilea rând, trebuie ținut cont că, la copiii mici, suprafața corporală este foarte bine vascularizată în condiții de febră. Ceea ce înseamnă că oțetul sau spirtul se pot absorbi cu ușurință prin piele, ceea ce poate provoca alte probleme de sănătate, mult mai grave decât febra, inclusiv decesul. Să nu uităm că alcoolul metilic este extrem de toxic, iar absorbția transcutanată a spirtului/oţetului este extrem de rapidă.

În al patrulea rând, inhalarea vaporilor emanați în timpul unei frecții cu oțet sau spirt (dar în special cu spirt) poate provoca arsuri ale ochilor. În plus, vaporii sunt toxici și pentru căile respiratorii ale copiilor.

Ce măsuri poți lua atunci când copilul are febră?

Așa că, data viitoare când copilul are febră, dacă nu dorești să îi dai antitermice (și dacă nu este vorba despre un bebeluș sub 3 luni), apelează mai bine la comprese umede (prosoape ude pe corp, șosete umede în picioare sau comprese reci pe frunte). Sau dezbracă-l și bagă-l în cadă, în apă puțin mai rece, cu o temperatură mai mică cu maxim 1-2 grade decât cea a corpului. Alte măsuri care ajută la scăderea febrei sunt dezbrăcarea copilului și scăderea temperaturii din cameră.

Hidratarea este de asemenea foarte importantă. Dacă febra nu scade, este obligatoriu să iei legătura cu medicul de familie sau cu pediatrul. Și, nu uita, nu da niciodată aspirină unui copil sub 18 ani, deoarece administrarea acesteia a fost asociată cu apariţia sindromului Reye, o afecţiune relativ rară dar foarte gravă.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că febra nu este ea în sine o indicație de instituire a tratamentului cu antibiotice, fără recomandare medicală.

 

Sursa: totuldespremame.ro; suntmamica.ro

Adaugă comentariu