Oftalmologul explică de ce acum tot mai mulți copii poartă ochelari

Oftalmologul explică de ce acum tot mai mulți copii poartă ochelari

Doctorul oftalmolog Roxana Cozubaș explică de ce vedem mai mulți copii care poartă ochelari acum decât „pe vremea noastră. Acum, dacă te plimbi în parc sau la locurile de joacă, imposibil să nu vezi 2-3 copii, unii chiar foarte mici, care poartă ochelari. Fără să vrei, în gând ţi se plimbă un gând: „Pe vremea mea, nu erau atât de mulţi copii care purtau ochelari!” Dar oare chiar asta este realitatea?

Medicul spune că se întâlnesc destul de des copii mari (peste 10-12 ani) sau chiar adulţi la care se descoperă în cadrul controalelor de rutină probleme oftalmologice care, dacă erau descoperite în primii ani de viaţă, puteau fi rezolvate. Asta pentru că, în trecut, copiii nu erau duşi la controale atât de repede, ci mult mai târziu, la vârsta şcolară. Prevenţia a devenit un cuvânt des întâlnit în planificările părinţilor şi acest lucru permite tratarea strabismelor sau ambliopiilor descoperite la timp.

Dincolo de asta, realitatea este că incidenţa bolilor oftalmologice a crescut mult, din diverse cauze. În cazul ţărilor asiatice, ultra-tehnologizate, miopia (dificultatea de a vedea bine la distanţă) este prezentă în 80-90% din populaţie, deşi în urmă cu 30-40 de ani abia dacă ajungea la 20%. În primul rând, timpul petrecut în afară, în lumină naturală, s-a diminuat mult în ultimii ani în rândul copiilor.

Există studii clare care arată că acest obicei sănătos duce la scăderea riscului dezvoltării miopiei. Când ieşiți în parc, nu uitaţi de pălărie şi/sau ochelarii de soare pentru că radiaţiile UV sunt dăunătoare ochilor în orice cantitate. Lumina naturală primită dacă stai cu ochelarii de soare pe ochi, sub un copac, într-o zi însorită, este suficientă pentru a oferi protecţie împotriva miopiei. Sunt studii care arată că, în cazul copiilor care petrec puţin timp în exterior (3 ore pe săptămână), apariţia miopiei poate fi de 5 ori mai frecventă faţă de copiii care stau mult afară.

În al doilea rând, activităţile care folosesc la maximum vederea în zona de aproape, duc la creşterea incidenţei miopiei. Este bine să-l învăţaţi pe copil încă de mic poziţia corectă la scris/citit/colorat, pentru a nu se apropia mai mult de 30-40 cm faţă de obiectul privit. Orice efort suplimentar de acomodaţie (privit de aproape), coroborat cu alţi factori, poate duce la instalarea sau creşterea miopiei.

Trebuie să acordăm o importanţă maximă timpului petrecut la ecrane. Mai mult de o oră pe zi, constant, pentru un copil de 4-5 ani este enorm pentru ochii lui tineri. Când se impune folosirea dispozitivelor, trebuie să folosim ochelari de protecţie, care să blocheze luminina albastră, sau filtre speciale. Şi aici se impune ca la fiecare 20 de minute să privim 20 de secunde la o distanţă mare (regula 20-20-20). Copiii care petrec puţin timp în aer liber şi, implicit, mult timp la ecrane, au un risc de dezvoltare a miopiei de până la 16 ori mai mare faţă de copiii care petrec peste 14 ore în aer liber, pe săptămână.

Spre exemplu, acţiunile de screening vizual pentru copiii din mediul rural, mulţi dintre ei fără calculatoare, iar în cele mai grave cazuri chiar și fără electricitate în casă, au arătat că miopia nu era prezentă aproape deloc, în schimb era mult mai mare procentul copiilor cu strabism sau ambliopie (ochi leneş) necorectate şi cu vederea scazută irecuperabil pentru tot restul vieţii.

 

Sursa: pisicapesarma.ro

Foto simbol: myfamilydoctor.ru

Adaugă comentariu

Închide