Ora de culcare a copilului, în funcție de vârsta acestuia

Ora de culcare a copilului, în funcție de vârsta acestuia

Somnul este foarte important pentru dezvoltarea copilului. Cu cât acesta este mai micuț, cu atât are nevoie de mai mult somn. Orele prea puține de somn determină organismul să nu se odihnească suficient și să se simtă epuizat în scurt timp. Astfel, nu mai funcționează la capacitate maximă, iar copilul poate întâmpina dificultăți în a adormi sau poate chiar dezvolta tulburări ale somnului.

Nou-născuți

Un nou-născut are nevoie de 15-18 ore de somn timp de o zi. Orele când piciul este treaz variază, astfel nici nu poate fi recomandată o oră exactă când să fie culcat seara. Dar cu timpul se poate face o rutină a somnului.  

1-4 luni

Bebelușii au nevoie de 14-15 ore de somn pe zi, acest număr însumând atât somnul de noapte, cât și pe cel din timpul zilei. Astfel, 4-6 ore din total corespund odihnei din timpul zilei. În cazul multor bebeluși sunt necesare în jur de 3-4 reprize de somn pe parcursul zilei. O oră de culcare rezonabilă este între 20.00-22.00. După vârsta de 3-4 luni, somnul de noapte al bebelușilor începe să se regleze și nu mai există treziri atât de frecvente în timpul nopții.

4-8 luni

Bebelușii au nevoie în continuare de 14-15 ore de somn, pe tot parcursul celor 24 de ore. Perioada în care copilul este treaz variază între 2-3 ore, iar ora de culcare poate avea loc între 18.00-19.30. Majoritatea bebelușilor sunt pregătiți pentru o rutină a somnului. Pentru a preveni acumularea oboselii, alege să culci copilul mai bine mai devreme decât mai târziu.

8-10 luni

Copilul are nevoie de aproximativ 12-15 ore de somn la această vârstă, iar perioada în care copilul poate sta treaz crește la 3 ore sau chiar mai mult în unele cazuri. In această perioadă, ora de culcare potrivită este între 18.00-19.00.

10 - 15 luni

La această vârstă copilul poate petrece între 3-4 ore treaz, fără probleme între reprizele de somn, iar timpul total de somn necesar este cuprins între 12-14 ore. Ora de culcare recomandată este între 18.00 - 20.00.

18 luni și 3 ani

Odată ajuns în jurul vârstei de 18 luni, celui mic îi va fi suficientă o singură repriză de somn în timpul zilei. Ora de culcare recomandată rămâne în continuare între 18.00-20.00.

3-5 ani

Ora de culcare este devansată către 19.00-20.30, dar, după cum te poți aștepta, odată cu vârsta apar și refuzurile copilului de a se culca sau renegocierea orei de culcare.

 

Este important să înțelegi că niciun copil nu este la fel. Nevoile fiecăruia diferă și este de dorit să ținem cont de particularitățile lui. 

 

Informații: copilul.ro

Foto simbol: psychologus.ru

Adaugă comentariu

Închide