Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ține cont de asta atunci când alegi ghiozdanul copiilor

Ține cont de asta atunci când alegi ghiozdanul copiilor

Când alegi ghiozdanul copilului, trebuie să fii conștient de faptul că faci o achiziție pe termen mediu sau chiar lung și că de calitatea acestei achiziții depind, într-o oarecare măsură, confortul și postura copilului. Pentru o achiziție inteligentă și inspirată, ai nevoie de documentare, iar sfaturile de mai jos te ajută să evaluezi ce e mai potrivit pentru școlarul tău.

Când vorbim de alegerea ghiozdanului ar trebui să nu ne gândim doar la estetică. Chiar dacă este important să fie pe placul copilului, eventual cu personajul lui preferat, funcționalitatea trebuie să primeze.

Primul sfat ar fi să nu cumperi ghiozdanul copilului din magazine online, chiar dacă oferta pare mai variată și prețurile mai mici. Apelează la această variantă doar dacă ai o recomandare clară de la cineva de încredere sau dacă ai văzut un anumit model fizic și știi clar că e ceea ce trebuie. E important să vezi cu ochii tăi materialul și cusăturile, să studiezi compartimentarea și sistemul de ajustare a bretelelor, să evaluezi poziția lui pe spatele copilului.

Materialul sintetic este mai ușor decât pielea naturală

Materialul din care este confecționat un ghiozdan/rucsac va determina greutatea, respirabilitatea și durabilitatea lui. Țesăturile sintetice, spre deosebire de pielea naturală, rezistă mai mult. În plus, un ghiozdan din material sintetic este mai ușor decât unul din piele. Apoi, țesăturile sintetice precum poliesterul și nylonul sunt mai rezistente la apă decât fibrele naturale.

Verifică fermoarele, să fie rezistente, dar totodată ușor de închis/deschis. Pentru un acces mai ușor, sunt de preferat fermoarele cu două capete.

Ghiozdanul copilului trebuie să aibă bretelele căptușite

Alege un ghiozdan cu bretele reglabile, pentru că el va trebui să stea ferm, pe partea cea mai puternică a spatelui. Dacă geanta se balansează sau stă prea jos pe spate, poate cauza probleme ale coloanei vertebrale și dureri de spate, mai ales dacă este foarte grea.

Ghiozdanul copilului se alege nu doar în funcție de greutatea și vârsta lui, ci și de înălțime. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, ghiozdanul unui copil ar trebui să fie de la linia umerilor până la aproximativ doi centimetri deasupra taliei.

De asemenea, bretelele și spatele ghiozdanului e bine să fie căptușite, pentru a ajuta la distribuirea uniformă a greutății și la prevenirea disconfortului. Mai mult, poți lua în considerare un ghiozdan care are și curea în talie, pentru ca greutatea să fie mai bine distribuită.

Nu sunt recomandate gențile de umăr. Specialiștii de la Mayo Clinic Health System avertizează că purtarea acestora determină copilul să se aplece într-o parte pentru a compensa greutatea neuniformă. În timp, acest lucru poate provoca dureri de spate și de umeri, gât încordat și chiar scolioză (curbura coloanei vertebrale).

Compartimentarea – în funcție de nevoi

La alegerea ghiozanului copilului se va ține cont de dimensiunea cărților și a caietelor, dar și de greutatea totală pe care copilul o va duce în spate. Asigură-te că rucsacul are mai multe compartimente și buzunare. Acest lucru îl va ajuta să-și țină rechizitele în ordine și să îi fie ușor să le găsească pe cele de care are nevoie.

Sfat: Caută un ghiozdan care are elemente reflectorizante, pentru a putea localiza copilul și în condiții de lumiozitate scăzută. Această recomandare se adresează cu precădere copiilor care învață după-amiaza, iar iarna vin spre casă când e deja întuneric afară.

Atenție la ghiozdanele tip troller!

Acest tip de ghiozdane a devenit tot mai popular în ultimii ani. Trebuie însă avute în vedere două aspecte. Unul este acela că un astfel de ghiozdan va fi mai greu decât unul de pus în spate, din cauza elementelor pe care le are în plus (roți, cadru, mâner). Astfel, dacă va exista o împrejurare în care copilul va fi nevoit să îl ridice, e posibil ca acest lucru să fie dificil pentru el. Celălalt aspect vizează modul în care este manipulat ghiozdanul tip troller. De obicei, el este tras. Specialiștii atrag atenția că în cazul copiilor acest lucru nu este recomandat. Motivul îl reprezintă faptul că poziția umărului mâinii care tractează trollerul este una vicioasă, afectând musculatura și în special articulația. În consecință, ghiozdanele tip troller trebuie mai degrabă împinse, nu trase.

Câtă greutate poate duce copilul

Un ghiozdan încărcat cu rechizite nu ar trebui să cântărească mai mult de 10-15% din greutatea corporală a copilului. Atunci când în mod frecvent este mai greu de-atât, copilul va fi nevoit să se aplece în față. Acest lucru duce la încordare musculară excesivă și predispune la adoptarea unei posturi greșite.

Share:

Articole recomandate