Cât de des trebuie igienizate prosoapele și lenjeria de pat?

Cât de des trebuie igienizate prosoapele și lenjeria de pat?

Fiecare din noi are un stil de viață alert, iar în trecerea rapidă a timpului uităm de anumite reguli de igienizare a unor articole textile pe care le folosim zilnic în rutina noastră. Deseori, nu acordăm atenție la faptul că prosoapele utilizate de maximum 3 ori trebuie spălate sau că lenjeria de pat trebuie schimbată  după ce a fost utilizată timp de o săptămână.

De multe ori, prosoapele de baie nu primesc atenția necesară, sunt spălate pe fugă, uitate în cuva mașinii sau spălate după mai mult de trei utilizări. Aceste acțiuni transformă prosoapele de baie în locul potrivit de dezvoltare a microbilor, primesc un miros urât și devin aspre la atingere.

 Dacă vă doriți să igienizați corect prosoapele de baie respectați sfaturile de mai jos:

  • Prosoapele nu se spală niciodată cu restul rufelor. Acestea nu sunt murdare, mai degrabă umede și cu un risc mare de dezvoltare a microbilor. De aceea, acestea trebuie igienizate folosind un program de spălare cu o temperatura ridicata (60 de grade), o cantitate mică de detergent și o clătire specială pentru acest tip de rufe. În general, mașinile de spălat automate au un program dedicat textilelor de baie.
  • Dacă vă doriți ca prosoapele să fie mereu moi și pufoase, folosiți și balsam de rufe, dar la fel ca și detergentul, în cantitați reduse față de o spălare obișnuită. Se folosesc de cel mult trei ori înainte de spălarea și igienizarea lor.
  • Usucă prosopul înainte de a-l arunca în coșul de rufe sau încearcă să îl speli imediat după folosire astfel încât să eviți situațiile neplăcute precum mucegăirea sau apariția unui miros neplăcut provocat de microbii care se instalează în țesătură.
  • Când vine vorba de curățarea și igienizarea lenjeriilor de pat, primul lucru pe care trebuie să ținem cont este că acestea trebuie schimbate și spălate după maximum o săptămână de folosire. Pentru persoanele sensibile este recomandată schimbarea fețelor de pernă de două ori pe săptămână, iar pernele trebuie spălate minim de două ori pe an.

Este important să respectăm aceste reguli pentru că ne petrecem o perioadă lungă din ziua de 24 de ore în pat, iar lenjeria acumulează celule moarte, transpirație, sebum, praf și alte impurități. Toate acestea reprezintă mediul perfect pentru dezvoltarea microorganismelor care trăiesc, se înmulțesc și mor în patul nostru, care ne pot provoca în timp alergii, eczeme, urticarie sau alte simptome respiratorii ca tuse, strănut, secreții nazale.

 Sursa: sfatulparintilor.ro

Adaugă comentariu