Idee inedită: Elevii merg în excursii cu banii câștigați din reciclarea materialelor

Idee inedită: Elevii merg în excursii cu banii câștigați din reciclarea materialelor

18 dolari – atât au costat cele 5 excursii din anul trecut în care a mers fiica cea mică a avocatei Violeta Gașițoi, care s-a stabilit cu familia în SUA. Fetița învață în clasa a 5-a într-o școală publică din California. Violeta ne-a povestit câteva detalii despre cum se organizează excursiile într-o școală americană, ce sarcini primesc elevii pentru asemenea expediții, precum și ce cheltuieli suportă părinții în acest scop.

Pe parcursul întregului an, profesorii americani le vorbesc copiilor despre ecologie, le demonstrează filme tematice, le dau diferite ziare, apoi discută și analizează cum are de suferit natura din cauza mizeriei pe care oamenii o fac și ce pățesc peștii din oceane din cauza pungilor de plastic. Toate acestea îi impresionează pe copii și ei, fiind sensibili la această vârstă, se străduiesc să mențină curățenia și chiar să-și educe părinții în acest sens. Copiii mai au diverse activități în cadrul cărora prezintă diferite comunicări și proiecte cu tematică ecologică.

În fiecare an, în școala pe care o frecventează fiica mea se organizează câte 4-5 excursii la muzee, grădini zoologice, diferite locuri istorice din oraș. Copiii află informații noi și interesante despre cultura și istoria americanilor și a orașului. Prețul unei excursii variază de la 2 până la 9 dolari”, a spus Violeta Gașițoi.

Cu vreo lună înainte de plecare, părinții primesc toată informația despre destinație, scop, perioadă, reguli de comportament ale copiilor. Orice excursie are un scop educațional și părinții pot alege, fie copilul merge în excursie unde o anumită temă este explicată la fața locului, fie învață această informație la școală. Excursiile nu sunt obligatorii. Dacă părintele este de acord cu aceste reguli și îi permite copilului să meargă în excursie, atunci semnează un formular pe care copilul l-a adus de la școală și pe care îl restituie profesorului. Dacă însă părinții refuză plecarea în excursie, copilul primește în ziua respectivă aceleași sarcini pe care le au cei care pleacă și le îndeplinește la școală.

La școala la care merge fetița Violetei anul școlar a început în luna august. În octombrie, vor avea prima excursie. De această dată, profesorii au decis să introducă ceva nou. Ei le-au propus elevilor să adune împreună hârtie, sticle, alte materiale care pot fi reciclate, care vor fi duse ulterior la centrele de reciclare, iar banii acumulați vor fi destinați pentru achitarea costului deplasării în excursii. Toți copii au fost foarte entuziasmați. Și părinții îi încurajează, iar dacă banii nu vor fi suficienți pentru excursii, aceștia vor achita doar diferența din sumă.

Cred că este un lucru interesant și util pentru noi toți, iar copiii vor învăța și mai multe lucruri interesante, atât despre ecologie, cât și despre reciclare”, a subliniat la final Violeta Gașițoi.

 

Foto: green-report.ro

Adaugă comentariu