Mamă de gemeni: Încă din burtică am simțit cât sunt de diferiți

Mamă de gemeni: Încă din burtică am simțit cât sunt de diferiți

Binecuvântată cu gemeni, Snejana Vieru este o mămică de minuni la dublu. Emoționată și plină de recunoștință, mămica trăiește de aproape trei ani bucuria de a fi părinte. Gemenii fraterni, Emily și Eugeniu au trăsături de caracter diferite, în schimb grija unul față de celălalt și iubirea necondiționată pentru întreaga familie îi caracterizează pe ambii.

Încă din perioada gravidității, mămica a descoperit că gemenii sunt extrem de diferiți. Emily era foarte activă și deseori o deranja poziția de somn a mamei, în schimb Eugen a fost calm și liniștit. Aceste trăsături au rămas neschimbate și după apariția lor pe lume. „Încă din burtică Emily și-a demonstrat insistența și iuțeala, iar Eugen a fost extrem de cuminte, uneori treceam cu mâna pe burtică pentru a mă asigura că el este bine. După naștere, totul a rămas exact așa, Emily își dorește mereu să fie în centrul atenției, pe când Eugen e cu mult mai liniștit, sensibil și adoră să fie dădăcit”, povestește mămica.

 

Indiferent că sunt gemeni, Snejana consideră că fiecare copil este unic, are ritmul său de dezvoltare și percepe diferit informația primită. „Eu nu fac comparații între copii, fiecare este o personalitate aparte. Emily e mai ageră și a început să vorbească mai repede, iar Eugen este mai domol și chibzuit. Depunem mult efort pentru a împărți timpul la doi și încercăm mereu să-i implicăm pe ambii în diverse acțiuni, fie că ne jucăm, desenăm, citim sau învățăm poezii”, susține Snejana.

Pe lângă activitățile de dezvoltare desfășurate acasă, Eugen și Emily frecventează de trei ori pe săptămână un centru de dezvoltare pentru copii. Acolo copiii modelează, pictează, fac ore de dans și de arta vorbirii. „Ne bucurăm că au îndrăgit acest centru și merg cu plăcere la ore. Ca toți copiii, Eugen și Emily adoră să se joace, iar preferințele sunt diferite și la acest capitol. Eugen are o colecție de mașini și îi place să afle informații noi despre diferite mijloace de transport. Emily este pasionată de ursuleți și păpuși, iar personajele preferate din desene animate sunt: purcelușa Peppa, Mickey și Minnie Mouse”, menționează mămica.

 

Părinții Eugeniu și Snejana sunt de părere că cei 7 ani de acasă sunt esențiali pentru a pune bazele unei educații corecte a copiilor. În acest sens, ambii se implică în educația odorașilor și își asumă rolul primordial în formarea personalității copiilor. „Un copil, fie el băiat sau fată, trebuie să știe să salute, să spună mulțumesc și să-și ceară scuze atunci când greșește. De asemenea, anume noi, părinții, suntem un model pentru ei. Nu poți să-i ceri unui copil să fie manierat în societate dacă el acasă nu a văzut așa ceva. Avem toată încrederea în noi ca părinți și credem că cu multă răbdare, toleranță și disciplină putem avea rezultate frumoase”, mai spune Snejana.

Despre frații gemeni se spune că își trăiesc bucuriile și tristețile fiecare de două ori, Emily și Eugeniu nu fac o excepție și se compătimesc de fiecare dată când unul dintre ei plânge. Au o legătură specială și sunt triști dacă sunt separați. „Dacă se întâmplă să merg cu unul dintre ei la medic, atunci celălalt plânge. Au o relație foarte caldă, mereu se cuprind, discută și se împart cu dulciuri”, afirmă mămica.

 

Snejana se declară o mămică norocoasă, iar faptul că barza i-a dăruit un băiețel și o fetiță o împlinește pe deplin. Chiar dacă există multe stereotipuri despre gemeni, mămica consideră că micuții sunt extrem de diferiți și, prin urmare, e nevoie să fie educați și tratați fiecare într-un mod personalizat. „Cu fiecare copil se interacționează în funcție de nevoile lui. Îi iubesc așa cum simt eu că vor să fie iubiți și consider important ca părintele să-și demonstreze susținerea și implicarea în fiecare etapă de cunoaștere și dezvoltare parcursă de copii”, subliniază Snejana Vieru.

 

Foto:Stela Dontu Photography; arhiva personală 

Adaugă comentariu