6 greșeli pe care le faci atunci când ești în conflict cu copilul tău

6 greșeli pe care le faci atunci când ești în conflict cu copilul tău

În timpul unui conflict deseori acționăm fără să gândim, iar acțiunile noastre nu fac altceva decât să complice situația și mai mult. Dacă vrei să rezolvi un conflict cât mai eficient, îți recomandăm să eviți cele 6 greșeli de mai jos. 

 

1. Îl critici pe copil în loc să îi critici faptele

“Ești un copil prost crescut” sau “ești un copil rău”, sunt genul de fraze pe care nu ar trebui să i le spui copilului tău. Nu copilul este rău, ci faptele sale, așa că nu uita că trebuie să îi critici acțiunile.

 

2. Abuzezi de faptul că ești matur

Deseori argumentul pe care îl folosim într-un conflict este faptul că noi suntem maturi și știm ce facem, fără însă a-i argumenta copilului motivul pentru care îi interzicem ceva sau îl certăm. Astfel, în loc să îl ajutăm să ne înțeleagă și să ajungem la un numitor comun, nu facem altceva decât să îl lăsăm să-și dea seama singur de ce se petrece.

 

3. Manipularea materială

În timpul unui conflict, deseori părinții își amenință copilul că nu îi vor mai cumpăra nimic, că îi vor interzice să se joace la tabletă etc. Este o metodă bună pentru a obține succes, însă copilul tău nu se va gândi că face o faptă bună sau că așa trebuie să procedeze, ci pur și simplu că trebuie să se comporte în așa mod încât să obțină ceea ce își dorește, iar în concluzie metoda respectivă nu dă nici un folos.

 

4. Violența fizică și verbală

Copilul înțelege în acest mod că are dreptate cel care este mai puternic și mai agresiv sau, și mai rău - acesta se va speria, iar relația dintre copil și părinte va fi caracterizată de frică.

 

5. Nu îi spune să-și ceară scuze dacă nici tu nu faci la fel

Trebuie să fii un exemplu pentru copilul tău și dacă vrei ca el să își ceară scuze atunci când greșește, cere-ți și tu scuze atunci când nu ai dreptate.

 

6. Nu îl pedepsi în public

Educația se face acasă, între părinți și copii, nicidecum în public. Faptul că îl vei pedepsi în public, nu va face altceva decât să îl umilească în fața celorlalți.

Foto: babble.com

Adaugă comentariu