De ce nu îşi lăsa Steve Jobs copiii să folosească iPad-ul?

De ce nu îşi lăsa Steve Jobs copiii să folosească iPad-ul?

Un jurnalist de la The New York Times în timpul unui interviu la întrebat pe Steve Jobs (cofondatorul şi directorul general al fimei Apple Computer): „Se pare că copii dvs sunt înebuniţi după iPad, nu?”. Răspunsul însă a sunat aşa cum jurnalistul nu se aştepta: „Ei nu îl folosesc. Noi le limităm timpul pe care îl folosesc în faţa tehnologiilor”.

Jurnalistului îi părea că casa lui Steve este plină de tehnologii, însă nu totul era aşa cum îşi imagina. De cele mai multe ori, persoanele care gestionează companii mari de tehnologii, încearcă să limiteze timpul pe care îl petrec copiii lor în faţa computerelor, telefoanelor şi tabletelor. În familia lui Steve Jobs exista chiar şi o regulă care interzicea utilizarea gadgeturilor spre seară, noaptea şi în weekend.

La prima vedere pare ceva straniu, însă dacă e să medităm, aceste persoane ştiu mai multe despre aceste tehnologii decât ştim noi.

Chris Anderson, fostul redactor al Wired şi director al 3D Robotics, a urmat exemplul lui Steve şi a impus limite în folosirea gadgeturilor şi în familia lui. Mai mult decât atât, Chris a programat toate tehnologiile astfel încât nici un membru al familiei să nu le poată folosi mai mult decât trebuie. „Copiii mei mă învinovăţesc de faptul că sunt prea concentrat la riscurile pe care le pot avea tehnologiile asupra lor. Ei îmi spun că nici un prieten de-al lor nu are limită în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiilor. Eu văd însă riscul pe care îl poate avea internetul şi gadgeturile. Eu ştiu cu ce probleme m-am confruntat şi nu vreau ca aceste probleme să le aibă şi copiii mei” – spune Anderson.

Riscurile internetului sunt după Anderson conţinuturile site-urilor dar şi posibilitatea ca aceştia să devină dependenţi de noile tehnologii.

Unele persoane însă merg şi mai departe. Alex Constantinople, directorul OutCastAgency, spune că fiul ei de 5 ani nu goloseşte gadget-urile. Ceilalţi doi copii mai mari, de 10 şi 13 ani, utilizează tabletele şi computerul nu mai mult de 30 minute pe zi.

Evan Williams, fondatorul Blogger şi Twitter, spune că cei doi fii ai săi au şi ei limite în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiilor. În casa lor sunt foarte multe cărţi, aşa că copii pot să citească cât vor, iar tabletele le pot folosi doar timp de o oră pe zi.

Cercetările arată că copiii până la 10 ani sunt foarte interesaţi de noile tehnologii şi astfel devin dependenţi de acestea. Steve Jobs avea dreptate atunci când le interzicea copiilor să stea la telefon. Specialiştii menţionează că un copil are voie să stea la tabletă nu mai mult de jumătate de oră pe zi, iar la un smartphone -  nu mai mult de două ore pe zi.

Vă întrebaţi cu ce să îi ocupaţi pe cei mici? Steve Jobs purta discuţii cu copiii lui despre cărţi şi despre alte lucruri. Comunicarea a fost cea care a înlocuit în familia lui gadgeturile.
Tu eşti gata pentru astfel de schimbări?

Sursa: nytimes.com

Foto: idealistrevolution.org

Adaugă comentariu