Atenție la căpușe! Vezi cum te aperi eficient de ele!

Atenție la căpușe! Vezi cum te aperi eficient de ele!

Plimbările în natură sunt din ce în ce mai dese datorită vremii frumoase de afară și deosebit de relaxante, dar ar fi bine să ai totuși grijă să nu-ți strici buna dispoziție din cauza căpușelor, iubitoare și ele de locuri verzi. Uite cum te poți proteja!

Căpușele sunt insecte de dimensiuni mici, care se hrănesc cu sânge și pot transmite boli grave, una dintre acestea fiind boala Lyme (ce afectează pielea şi sistemul nervos şi este destul de dificil de diagnosticat), însă nu toate sunt purtătoare ale bacteriei numită Borrelia burgdorferi, cea răspunzătoare de apariția ei. Perioada de înmulțire este primăvara-vara.

Este recomandat să folosiţi un spray sau o loţiune împotriva insectelor cu efect testat clinic şi asupra căpuşelor, mai ales când călătoriţi în zone calde sau zone în care s-ar putea găsi căpuşe. Când vă întoarceţi din astfel de zone, examinaţi-vă pielea şi capul cu mare atenţie; nu uitaţi să verificaţi şi animalele de companie. Dacă descoperiţi căpuşe, cel mai indicat este să mergeţi la medic.

Dacă din diverse motive acest lucru nu este posibil, găsiţi mai jos câteva sfaturi referitoare la îndepărtarea căpuşelor:

  • Folosiţi o pensetă cu vârf fin. Dacă nu aveţi pensetă, folosiţi mănuşi sau acoperiţi-vă mâinile cu șerveţele din hârtie, şi abia apoi folosiţi degetele; nu faceţi această manevră cu mâinile goale.
  • Prindeţi căpuşa cât mai aproape de gura ei (partea care se află în piele). Corpul căpuşei va fi deasupra pielii dumneavoastră.
  • Nu prindeţi căpuşa de burta ei plină de sânge; strângând-o, puteţi împinge fluidul infectat din căpuşă în piele.
  • Delicat trageţi căpuşa afară, până când gura ei iese din piele. Nu învârtiţi sau „deşurubaţi" căpuşa, o puteţi rupe şi astfel rămân părţi din ea (gura) în piele. 
  • Puneţi căpuşa într-un borcan uscat sau o pungă ce se închide ermetic şi păstraţi-o la congelator pentru investigaţii ulterioare, dacă va fi cazul.
  • După îndepărtarea căpuşei dezinfectaţi locul muşcăturii cu alcool medicinal sau altă soluţie antiseptică;

Dacă nu aţi reuşit să îndepărtaţi căpuşa, insistaţi să găsiţi un doctor sau un alt cadru medical specializat!!!

Puteţi folosi un unguent cu antibiotic, cum ar fi polimixina B sulfat (Polysporin) sau bacitracina (Baneocin unguent). Puneţi unguentul pe rană şi acoperiţi cu o faşă. Dacă vedeţi o erupţie cutanată sau simţiţi mâncărime sub bandaj, nu mai folosiţi unguentul, aţi putea avea o reacţie alergică la el.

Unele căpuşe sunt aşa de mici încât este foarte greu să le observi; din cauza aceasta îţi dai seama greu dacă ai îndepărtat sau nu capul căpuşei. Dacă nu observi părţi ale insectei unde te-a muşcat, poţi presupune că ai îndepărtat-o, dar urmăreşte dacă ai simptomele unei infecţii.

Simptomele pot include:

 - durere, edem, eritem (roşeaţă)

- ramificaţii roşii ale pielii

- puroi

- febră sau frisoane

- umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, axilei sau a zonei inghinale

Dacă ai o erupţie cutanată, dureri de cap, dureri articulare, febră, simptome asemănătoare gripei, ar putea însemna că ai o boală cauzată de muşcătura de căpuşă. Dacă prezinţi una dintre aceste simptome sună imediat doctorul.

DE EVITAT!  NU ÎNCERCAŢI NICIODATĂ SĂ:

 -  Sufocaţi căpuşa care este prinsă în corpul/pielea voastră cu acetonă, vaselină, benzină, alcool etc.

 -  Ardeţi căpuşa cât timp este în pielea voastră.

Sufocarea sau arderea căpuşei poate determina eliberarea fluidului infectat în corp, ceea ce poate creşte riscul infecţiei.

Există şi unele dispozitive speciale pentru îndepărtarea căpuşelor, utile evident pentru cei care locuiesc sau lucrează în zone în care acestea se găsesc în număr mare. Totuşi, cel mai bine este să prevenim muşcăturile de căpuşe şi să utilizăm spray-urile sau loţiunile special, disponibile în farmacii; este recomandabil să aveţi cu voi un astfel de produs mai ales când plecaţi în concediu, dar şi pentru un weekend în natură.

Apropo, am aflat că în unele țări, spre exemplu în Austria, se fac vaccine cu destinația de a proteja pe viitor de bolile ce pot fi luate de la căpușe. O boală letală este encefalita de căpușe. Dacă vă interesează acest aspect puteți să vă interesați la centrele private de vaccinare. Cum spune şi proverbul: paza bună trece primejdia rea!

 

Sursa: saptamanamedicala.ro, clickpentrufemei.ro

Adaugă comentariu