Dietă în candidoză: plan alimentar pentru 7 zile
- 2021-11-08
- 2795
Candida este cea mai comună ciupercă din corpul uman. În general, este inofensivă, dar o creștere excesivă a acesteia poate duce la infecție. Dieta anti-candidoză este un regim alimentar strict menit să atenueze simptomele infecțiilor cu Candida.
Ce este Candida. Simptome candidoză
Există peste 150 de specii de candida cunoscute care trăiesc în diferite părți ale corpului uman, precum gură, piele, tract digestiv, unghii de picioare, rect și vagin.
Aceste specii de candida ajută la digestia și absorbția nutrienților din alimente.
Simptomele posibile ale unei infecții cu Candida includ:
• greaţă;
• balonare, constipație sau diaree;
• oboseală cronică;
• probleme ale pielii, cum ar fi eczeme sau erupții cutanate;
• infecții recurente ale tractului urinar;
• iritabilitate și schimbări de dispoziție;
• anxietate sau depresie;
• dureri articulare.
În ciuda numărului mare de specii de candida din corpul tău, doar 15 pot provoca o infecție. Candida albicans este cel mai frecvent întâlnită, reprezentând peste jumătate din toate cazurile de infecție.
Factori de risc candidoză
Există mai mulți factori de risc pentru infecția cu Candida, inclusiv:
• dieta bogată în carbohidrați rafinați și zahăr;
• consumul mare de alcool;
• nivelurile crescute de stres;
• dezechilibrul în microbiota ta (microbiomul uman);
• utilizarea necorespunzătoare a cateterelor;
• pastile anticoncepționale sau antibiotice;
• diagnosticul de diabet zaharat;
• un sistem imunitar slăbit.
Cum funcționează dieta anti-candidoză
Dieta anti-candidoză este susținută ca o posibilă opțiune de tratament în caz de infecție cu Candida.
Această dietă anti-candidoză exclude zahărul, glutenul, alcoolul, cofeina, anumite produse lactate și aditivii nocivi, încurajând în același timp fructele cu conținut scăzut de zahăr, legumele fără amidon și alimentele fără gluten.
În general, dieta anti-candidoză este concepută pentru a reduce inflamația și pentru a include alimente sănătoase care pot aduce beneficii intestinului și pot reduce riscul de a dezvolta infecția cu Candida în timp.
Cu toate acestea, până în prezent, nici un studiu nu a confirmat eficacitatea dietei anti-candidoză.
Înainte de a începe dieta anti-candidoză, specialiștii recomandă să efectuezi o detoxifiere (eng. Candida cleanse), adică să urmezi o dietă pe termen scurt care ar putea atenua stresul asupra tractului digestiv și ar elibera toxinele din organism.
Deși nici un studiu nu susține beneficiile unui detox, s-ar putea să te ajute să te obișnuiești cu ideea unui regim alimentar anti-candidoză.
Dacă începi detoxifiere în caz de infecție cu Candida, poți urma două dintre cele mai comune moduri de a face o „curățare”:
• bea doar lichide, cum ar fi apă cu lămâie sau supă cremă;
• consumă în principal legume, cum ar fi salate și legume gătite la abur, alături de o cantitate mică de proteine, pe parcursul zilei.
Unele persoane se pot confrunta cu simptome negative în timp ce încep un detox, cum ar fi oboseală, dureri de cap, modificări ale dispoziției sau modificări ale rutinei de somn.
Ai grijă ca detoxifiere anti-candidoză să nu dureze mai mult de câteva zile! După ce finalizezi detoxifierea, poți începe să urmezi recomandările alimentare pentru dieta anti-candidoză.
Susținătorii dietei anti-candidoză susțin că poți remarca o ameliorare a simptomelor în câteva săptămâni sau după mai multe luni.
Cel mai bine este să consulți un specialist atunci când începi dieta anti-candidoză pentru a-ți asigura un aport adecvat de nutrienți.
Înainte de a începe dieta anti-candidoză, există câteva lucruri de luat în considerare:
• începe treptat – în loc să elimini zahărul, cofeina și glutenul deodată, elimină-le pe rând pentru a ușura procesul;
• nu înlocui un plan alimentar pe termen lung cu această dieta împotriva infecției cu Candida – dieta anti-candidoză este menită să fie ținută pe termen scurt până când simptomele se îmbunătățesc.
Alimente permise dieta anti-candidoză
Concentrează-te pe încorporarea acestor alimente în regimul tău în timp ce urmezi dieta anti-candidoză:
• fructe cu conținut scăzut de zahăr: citrice, lămâi, lime, fructe de pădure – consumate în cantități mici);
• legume fără amidon: sparanghel, varză de Bruxelles, broccoli, varză kale, țelină, castraveți, vinete, ceapă, spanac, dovlecei, roșii - cel mai bine dacă sunt consumate crude sau înăbușite;
• cereale fără gluten: mei, quinoa, tărâțe de ovăz și hrișcă;
• proteine : pui, ouă, somon, curcan și sardine;
• grăsimi sănătoase: avocado, măsline, ulei de cocos nerafinat, ulei de in, ulei de măsline extravirgin și ulei de susan;
• anumite produse lactate: unt, chefir sau iaurt simplu;
• nuci și semințe: migdale, semințe de floarea-soarelui, nucă de cocos sau semințe de in;
• ierburi și condimente: piper negru, sare, scorțișoară, mărar, usturoi, ghimbir, oregano, rozmarin, boia de ardei, turmeric, cimbru, oțet de mere și varză murată;
• îndulcitori fără zahăr: stevie, eritritol și xilitol;
• băuturi fără cofeină: ceaiuri din plante, cafea de cicoare, apă filtrată, lapte de migdale de casă, lapte de cocos (fără aditivi) și apă infuzată cu lămâie sau lime.
În plus, suplimentele probiotice pot ajuta la atenuarea inflamației, la uciderea organismelor dăunătoare și la reducerea prevalenței simptomelor de candidoză și infecții.
Alimente interzise dieta anti-candidoză
Lista alimentelor de evitat în dieta anti-candidoză include:
• fructe bogate în zahăr: banane, curmale, smochine, stafide, struguri și mango;
• cereale care conțin gluten: grâu, secară, orz;
• legume cu amidon, cum ar fi cartofi, porumb, fasole și mazăre;
• anumite cărnuri: carne procesată, mezeluri și pește de fermă.
• uleiuri și grăsimi rafinate: ulei de canola, ulei de soia, ulei de floarea soarelui sau margarină;
• condimente: Ketchup, sos de soia, oțet alb, sos BBQ, hrean sau maioneză;
• anumite produse lactate: brânză, lapte și smântână;
• zahăr și îndulcitori artificiali: aspartam, agave, zaharoză, zahăr din trestie, sirop de porumb, miere, sirop de arțar, melasă și zahăr de masă;
• nuci și semințe: arahide, caju, nuci pecan și fistic;
• cofeină, alcool și băuturi dulci: ceaiuri cu cofeină, cafea, băuturi energizante, suc de fructe, bere, vin sau băuturi spirtoase;
• aditivi: nitrați sau sulfați.
Meniu anti-candidoză pentru 7 zile
Nu există un orar specific pentru dieta anti-candidoză, însă îți poți crea un plan alimentar în funcție de alimentele permise, dar și de propriile preferințe alimentare. Iată câteva sugestii pe care poți să le încerci într-o săptămână!
Ziua 1
Mic dejun: ouă cu spanac sotate în ulei de cocos
Prânz: piept de curcan mărunțit pe un pat de verdeață cu lămâie și ulei de măsline
Cină: somon, conopidă prăjită și dovlecel
Ziua 2
Mic dejun: parfait de iaurt făcut cu iaurt simplu, 1/4 cană (25 de grame) de fructe de pădure, scorțișoară și migdale
Prânz: pui cu curry roșu thailandez
Cină: prăjituri cu somon servite cu broccoli înăbușit și o cană de supă cremă cu ciolan afumat
Ziua 3
Mic dejun: budincă de chia acoperită cu fructe de pădure și semințe de floarea-soarelui
Prânz: salată de varză cu ulei de măsline, acoperită cu măsline, migdale feliate și legume prăjite
Cină: chiftele peste tăiței de dovlecei cu sos de paste
Ziua 4
Mic dejun: clătite cu fructe de pădure
Prânz: frittata cu legume, salată de spanac cu avocado
Cină: satay de pui și crudite înmuiate în sos picant de unt de migdale
Ziua 5
Mic dejun: smoothie făcut din chefir simplu, o mână de fructe de pădure, unt de migdale, nucă de cocos și scorțișoară
Prânz: Salată cu ton în stil Niçoise
Cină: Pui prăjit cu ardei, ceapă și vinete sotate
Ziua 6
Mic dejun: omletă făcută cu ardei roșu, ceapă, kale și ouă prăjite
Prânz: ciorbă de salată cu carne de pui
Cină: bărci de dovlecel umplute cu curcan mărunțit și acoperite cu sos de roșii
Ziua 7
Mic dejun: brioșe pentru mic dejun din hrișcă și cafea de cicoare
Prânz: pui curry cu cocos, quinoa și legume la abur
Cină: spaghete de dovlecel cu pui, usturoi crud, pesto și ulei de măsline
Sursa: doc.ro