Medic specialist în medicina de urgență: 9 greșeli de prim ajutor care sunt doar mituri periculoase

Medic specialist în medicina de urgență: 9 greșeli de prim ajutor care sunt doar mituri periculoase

Poate cea mai cunoscută greșeală și, de altfel, și cea mai des întâlnită în practică, constă în mișcarea corpului unei persoane care a fost implicată într-un accident auto. Deși poți fi ghidat de cele mai bune intenții trebuie să înțelegi că în anumite situații primul ajutor acordat de tine poate ajunge să pericliteze viața persoanei accidentate. Iată miturile periculoase pe care nu trebuie să le pui în practică, explicate de un medic specialist în medicina de urgență.

Trebuie să rețineți că în caz de urgență acțiunile tale care nu au fost îndelung gândite se pot dovedi mai nocive decât absența vreunei intervenții din partea ta. Acordă primul ajutor doar dacă ești sigur că va ajuta și reține: trebuie întotdeauna să suni cât mai curând posibil la serviciul de ambulanță. Orice urgență medicală are nevoie de evaluarea unui cadru medical specializat!

Domnul doctor Cătălin Nicolae Boca, medic rezident medicină de urgență, medic specialist medicină de familie cu competență în ecografie generală din România a răspuns la următoarele întrebări despre greșelile de prim ajutor care se dovedesc doar mituri periculoase:

1. Să faci tot posibilul să transpiri când ai febră

RĂSPUNS: Acesta este un mit care datează din perioada medicinei să-i spunem pre-științifice, când se credea că bolile sunt cauzate de un dezechilibru al "umorilor" organismului; febra are loc prin alterarea unui "termostat" al organismului aflat la nivelul Hipotalamusului (de exemplu, prin pirogeni de origine bacteriană). Deși transpirația ajută la reglarea temperaturii prin evaporare/convecție, trebuie evitată apariția deshidratării sau forțarea ei; este mai important de identificat care a fost cauza (pot fi și cauze non infecțioase de febră) care a dus la apariția febrei, precum și tratarea acesteia.

2. Să încerci să introduci un obiect în gura unei persoane epileptice în timpul unei crize

RĂSPUNS: Mitul persistă din cauza credinței că pacientul își va înghiți limba; acest lucru este foarte puțin probabil din cauză că limba este susținută de frenul lingual; au fost numeroase cazuri în care introducerea forțată de obiecte dure în gura pacienților le-au cauzat leziuni gingivale /dentare; de asemenea, există riscul să rămânem cu degetele mușcate ca urmare a contracturii musculaturii bucale care are o forță mare; este mai important să întoarcem persoana pe laterală ca eventualele secreții din cavitatea bucală să se scurgă și să nu fie înghițite și să protejăm capul împotriva unor traumatisme.

3. Să aplici imediat pe arsură o cremă/unguent

RĂSPUNS: Este important lucru, în cazul unei arsuri termice, să răcim activ zona ca să prevenim întinderea în profunzime a arsurii; asta se poate face cu apă rece chiar și de la robinet (la copiii cu suprafață arsă mare trebuie avut în vedere că acest lucru poate induce hipotermie); mai ales atunci când este vorba despre o suprafață mai mare, este importantă prevenirea unei infecții. Toaleta primară a unei arsuri se face prin spălare cu ser fiziologic și acoperirea cu comprese sterile sau cu bandaje speciale dacă sunt disponibile și examinarea de către un cadru specializat.

4. Să miști corpul unei persoane care a fost implicată într-un accident auto

RĂSPUNS: NU se mobilizează corpul unei persoane, mai ales atunci când se suspectează o leziune ale coloanei vertebrale și care prin mobilizare ar putea genera leziuni neurologice permanente (pot apărea leziuni și în cazul altor organe, nu doar la nivelul coloanei vertebrale, care se pot agrava la mobilizare). Se procedează inițial la imobilizarea/extragerea victimei (guler cervical, dispozitiv KED etc.) prin tehnici specifice de către personal specializat.

5. Să bați pe spate o persoană care se îneacă cu un corp străin

RĂSPUNS: acesta nu este un mit: ghidurile de resuscitare recomandă în cazul unei persoane adulte care se îneacă cu un obiect străin/ fragmente alimentare un număr de 5 lovituri pe spate (interscapulare) urmate de 5 compresii abdominale (manevra Heimlich) în caz de eșec al primelor manevre; în cazul unui copil cu corp străin ingerat, dacă este conștient este încurajată tusea, iar dacă este inconștient se aplică întâi 5 insuflații (respirație gură la gură) salvatoare de viață.

6. Să extragi limba din gura unei persoane inconștiente

RĂSPUNS: există riscul să rămânem cu degetele mușcate/ imobilizate prin contracția reflexă a musculaturii bucale. Eliberarea căilor respiratorii se face prin hiperextensia capului (atunci când este posibil - nu se recomandă, de exemplu, în caz de accident cu posibila implicare a coloanei vertebrale) și subluxația mandibulei.

7. Să aplici un garou pe orice tip de sângerare

RĂSPUNS: Hemostaza se realizează inițial prin compresie locală/ bandaj compresiv. Se evită, pe cât posibil, aplicarea garoului deoarece este posibilă necroza țesuturilor aflate distal de garou prin lipsa perfuziei; se poate practica în sângerări masive cu notarea pe o etichetă a orei la care a fost aplicat și cu eliberarea lui temporară periodic atunci când ajutorul de specialitate întârzie (5 minute la fiecare 30 de minute dacă este prevăzută menținerea lui mai mult de 2 ore).

8. Să freci zonele afectate de degerături și să le introduci în apă fierbinte

RĂSPUNS: Se evită, pe cât posibil, mobilizarea zonelor atinse de degerătură atât prin frecare sau mers care pot induce leziuni la nivelul țesuturilor; primul ajutor constă în încălzirea treptată cu apă caldă (37- 42 grade Celsius), nu fierbinte (dacă nu avem termometru se verifică apa cu cotul introdus în apă) sau încălzirea la nivelul corpului prin menținerea la nivelul axilei (de exemplu) a membrelor degerate dacă nu dispunem de alte mijloace. 

9. Să intervii pentru a acorda ajutor unei persoane fără a evalua situația în ansamblu

RĂSPUNS: Întotdeauna se are în vedere în primul rând siguranța salvatorului. Există riscul ca același mecanism care a dus la apariția primei victime (ex. electrocutie, arsură, înec, agresiune etc.) să o genereze și pe următoarea, complicând și mai mult situația. Trebuie să evaluăm situația din teren și să solicităm ajutor (numărul de urgență apelabil telefonic 112) înainte de a interveni sau a nu interveni dacă situația ne depășește. Ca să rezumăm, este foarte important ca în primul rând să nu facem rău.

Sursa: qbebe.ro, foto simbol: i1.wp.com

Adaugă comentariu