Remedii naturiste pentru toate tipurile de tuse

Remedii naturiste pentru toate tipurile de tuse

Tusea poate fi: umedă (cu expectoraţie), seacă (fără expectoraţie) şi mixtă. Tusea umedă este o tuse „din piept. Tusea seacă este o tuse „din gât”, iritantă şi fără mucozităţi. Tusea mixtă apare ca o consecinţă a unui tratament incomplet, în diverse stadii ale vindecării.

Remedii naturiste pentru tusea seacă

Tusea seacă are nevoie în primul rând de remedii calmante şi emoliente. Se recomandă sirop din extract decimbrișor, sirop de ridiche neagră cu miere, grindelia, ceai scai vânăt. Sunt preferate dezinfectantele locale pe bază de salvie, clorhexidină, albastru de metilen, între administrările de sirop pentru calmarea iritaţiei gâtului.

Se apelează la antiinflamatoare locale sub formă de spray pe bază de propolis pentru acţiunea bactericidă şi fungicidă; cu aceleaşi proprietăţi sunt şi extractul de carpen, caprifoi  şi coacăz negru.

Remedii naturiste pentru tusea umedă

Pentru a încuraja expectoraţia mucusului, tusea umedă are nevoie de expectorante, precum ambroxol, guaiafenezină şi bromhexin. Tratamentul poate continua şi cu fluidificatoare precum acetilcisteină (nu în astm), carbocisteină, extract ciuboţica – cucului. Pentru efect calmant, decongestiv, mucolitic se recomandă siropuri cu extract de iederă, nalbă, sovârv, tei, dar şi ulei volatil pelargonium şi pătlagină, pin, brad, lemn-dulce.

Când mergem la medic?

Atenţie! Ne adresăm medicului când tusea noastră prezintă nişte particularităţi:

https://gdero.hit.gemius.pl/_%5bTIMESTAMP%5d/redot.gif?id=aVzwiXG91w43Ehd8M2uY9eDG8X13M2eV8wk6tDeEAZL.K7/fastid=ahkjnwucwfiuvsmxodpzjrilhamj/stparam=ojcrkvfsli/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=- este însoţită de febră şi transpiraţii excesive în timpul nopţii;

- apare dificultate la respirat;

- persoana se încadrează în categorii de vârstă expuse: copii, vârstnici, gravide;

- tusea este cu sânge;

- sputa este colorată (galben, verde, gri, etc.);

- există pierderi în greutate;

- persoana care tuşeşte este fumătoare;

- tusea apare în timpul unui tratament pentru afecţiune cronică (astm, BRGE, alergii cronice, HTA, migrene, glaucom).

 

Sursa: csid.ro; mistresshealth.ru

Adaugă comentariu