Tumoră uriașă, de 40 kg, extirpată de medici de la o femeie de 40 de ani

Tumoră uriașă, de 40 kg, extirpată de medici de la o femeie de 40 de ani

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr Carol Davila”  din România au extirpat de la o pacientă de 40 de ani o tumoră ovariană uriașă, de 40 de kilograme.

Intervenția cu un grad ridicat de complexitatea, din punct de vedere chirurgical, cât și anestezic, avut loc pe data de 5 mai.

„Pacienta, în vârstă de 40 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative cunoscute, s-a prezentat pentru creșterea în volum a abdomenului, cu debut de aproximativ 5 ani, însoțită în ultimele săptămâni de dureri lombare și abdominale difuze, greață și dispnee.

Aspectul imagistic CT al formațiunii a fost de masa gigantă abdomino-pelvină, cu dimensiuni de 55/35 cm, omogenă, hipodensă, neiodofilă, cu efect de masă asupra organelor intraabdominale și ascensionarea diafragmului.

Pacienta a fost internată în Secția Chirurgie II în vederea tratamentului chirurgical de specialitate.

Având în vedere vârsta tânără a pacientei și caracterele de benignitate ale formațiunii – biologic, imagistic și intraoperator, cât și evoluția lentă a bolii, s-a decis practicarea anexectomiei drepte cu tumorectomie, sub anestezie generala.

Intervenția a durat aproximativ 2 ore, iar în timpul acesteia s-a solicitat consultul de chirurgie plastică (Lt. medic Ionuț Guzgan, medic specialist), în vederea reconstrucției peretelui abdominal și s-a decis realizarea abdominoplastiei într-o altă intervenție, după recuperarea pacientei.

Postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluția acesteia a fost favorabilă, în afebrilitate, cu diminuarea pana la suprimare a drenajului peritoneal și preaponevrotic și reluarea progresiva a tranzitului și a tolerantei digestive. mobilizarea treptată și stabilizarea volemică în contextul decompresiei patului vascular. Pacienta a fost externată în stare bună, cu plagă de aspect normal, în curs de vindecare”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul spitalului.

Echipa operatorie a fost constituita din Col medic dr. Costin Dutu, medic primar chirurgie generala, Madalina Vlad, Ioana Florea si Dragos Stanciu, medici rezidenți chirurgie generala, iar echipa anestezica din medic dr. Adrian Zaciu, medic primar ATI, medic Lorina Nita și Cătălina Ciontu, medici rezidenți ATI.

Sursa: digi24.ro

Adaugă comentariu