Concediu de maternitate mai scurt și indemnizații mai mari pentru copii

Concediu de maternitate mai scurt și indemnizații mai mari pentru copii

 

În curând, părinții ar putea sta în concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani, față de 3 ani cum este în prezent. De asemenea, mamele ar putea beneficia de o indemnizație a copilului dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi. 

În Parlamentul Republicii Moldova se discută faptul ca mamele/tații să beneficieze de concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani. În rezultat, părinții care vor sta cu copilul acasă, s-ar putea să beneficieze de o indemnizație în valoare de 65-70% din salariul pe care l-a avut până la concediul de maternitate, ceea ce ar însemna o sumă dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi. Despre asta a menționat Liliana Palihovici, Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, pe pagina ei oficială de facebook. 

„Aceasta permite părinților să ofere o creștere mai bună copilului, ei rămânând competitivi profesional pe piața muncii. Mai mult ca atât, aceasta este o practică care a dat rezultate pozitive atât în țările scandinave, cât și mai aproape, la vecinii noștri din România”, a argumentat deputata.

Însă, propunerea dată va putea fi aplicată, doar după modificarea Codului Educației, care va obliga autoritățile publice să deschidă creșe, astfel încât mamele/tații, care vor decide să stea mai puțin de 3 ani în concediu de îngrijire a copilului, să dispună de servicii de creșă calitative pentru copilul lor.

 

 

Foto: suntmamica.ro

 

Adaugă comentariu