Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Ce consecințe are nașterea prematură pentru sănătatea copilului

Ce consecințe are nașterea prematură pentru sănătatea copilului

Nașterea prematură este considerata drept o afecțiune gravă, dar cu o capacitate foarte mare de recuperare. Cu toate acestea, există riscuri de ușor retard mental sau de grave dezabilități. În plus, crește riscul anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi astmul.

Profesorul Virginio Carnielli, expert în domeniul prematurității în cadrul Societății italiene de Medicină Perinatală, nu ezită să compare nașterea prematură a unui copil cu o boală foarte gravă.

Copilul este considerat prematur dacă se naște înainte de săptămâna 37 de sarcină. Cei mai mulți copii se nasc după săptămâna 32 și au o șansă mare de a supraviețui și de a crește sănătoși.

Totuși, o parte dintre acești copii se nasc cu probleme grave de sănătate și cu efecte pe termen lung ale subdezvoltării intrauterine a acestora. Este vorba despre probleme psihomotorii și neurocognitive sau a altor riscuri pentru sănătate.

Indicarea cu exactitate a retardului și a dezabilităților pe care un născut prematur le va suferi este destul de dificilă într-o primă fază. Totuși, s-a constatat faptul că în jur de 20% dintre copiii prematuri prezintă o ușoara întârziere intelectuală sau o tulburare comportamentala (ADHD).

Dar, atenție! Nu vorbim despre dezabilitate, ci mai degrabă despre o performanță intelectuală scăzută, cu o reducere de aproximativ 30% a abilităților de a realiza calcule sau a competențelor lingvistice”, precizează Carnielli. Așadar, vorbim despre copii care nu vor avea performanțe strălucite la școală sau care nu vor avea profesii super-complexe, dar care vor avea un nivel intelectual mediu, nediferențiindu-se de cei născuți la termen, dar cu performanțe intelectuale de același nivel.

Carnielli mai spune că între 5 și 10% dintre copiii născuți înainte de 32 de săptămâni pot prezenta orbire, surditate, paralizie cerebrală, modificări semnificative ale vederii, auzului sau ale deprinderilor motorii și ale abilităților neuro-intelectuale.

De multe ori faptul că bebelușul prematur suferă consecințe pe termen lung asupra dezvoltării sale nu depinde doar de momentul nașterii și de ceea ce s-a întâmplat după naștere, ci si de ceea ce s-a întâmplat înainte de a se naște, susține profesorul Virginio Carnielli.

Printre factorii care pot influența apariția unor probleme grave de sănătate ale bebelușului se numără:

- hipertensiunea maternă, cum ar fi preeclampsia, poate conduce la probleme ale circulației sanguine a fătului, cu un flux mai redus de sânge către organe, inclusiv la nivelul creierului;

- sângerare placentară, care poate opri sau încetini oxigenarea creierului;

- infecții.

Copilul prematur, născut foarte devreme, cu o greutate foarte mică, este, prin definiție, un copil foarte fragil. Creierul nu este singurul organ care suferă atunci când un copil se naște înainte de termen. Plămânii și funcțiile lor pot fi serios afectate. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, în cazul displaziei bronhopulmonare, o formă de boală cronica pulmonară care afectează aproape exclusiv sugarii prematuri ca urmare a subdezvoltării pulmonare. Prin definiție, boala necesită sprijin respirator pentru o perioadă lungă după naștere, dar poate duce la probleme respiratorii chiar mai îndelungate, până la vârsta școlară sau chiar până la maturitate.

Există un risc mai mare la acești copii de a fi sunt spitalizați frecvent în primii ani de viață, în special din cauza unor afecțiuni cum ar fi infecțiile respiratorii și tulburările gastrointestinale. În plus, există un risc mai mare de afecțiuni cronice care pot apărea chiar și la vârstă adultă, cum ar fi bolile renale, hipertensiunea, rezistența la insulină, excesul de greutate.

 

Sursa: copilul.ro; medikforum.ru

Share:

Articole recomandate