Top 4 întrebări despre ruperea apei – medicul ginecolog răspunde

Top 4 întrebări despre ruperea apei – medicul ginecolog răspunde

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie ne oferă informaţii importante despre ruperea membranelor – de la modurile diferite în care se poate manifesta acest fapt, până la necesitatea de a merge la spital pentru un consult de specialitate.

Se confruntă toate femeile cu ruperea spontană a membranelor?
Trebuie să ştiţi că doar 15-20% dintre femei se confruntă cu ruperea membranelor spontană înainte de începerea travaliului şi este la fel de probabil să se manifeste ca o pierdere de lichid amniotic cu flux scăzut, dar şi ca una cu flux foarte mare de lichid amniotic.

Ce indică ruperea membranelor?
Ruperea membranelor poate fi primul semn că se declanşează procesul naşterii. Uneori este mai mult decât evident, deoarece se pierde lichid amniotic şi gravida simte lenjeria intimă udă în mod constant sau poate uda scaunul/patul unde aceasta este aşezată.

Se poate întâmpla să nu ne dăm seama că s-au rupt membranele?
Este adevărat că multor gravide le este greu să-şi dea seama dacă într-adevăr s-au rupt membranele şi pierd lichid amniotic. Multe femei spun că au o secreţie vaginală abundentă, care este normală la final de sarcină şi se simt umede. Pierderea secreţiei vaginale nu este constantă. În acest caz, se recomandă folosirea unor absorbante, dacă acestea se umezesc rapid, cel mai probabil este pierdere de lichid amniotic.

Cum este lichidul amniotic, ce culoare are?
Lichidul amniotic este limpede sau galben-pai. Uneori poate fi verzui-verde sau amestecat cu sânge. Odată ce membranele s-au rupt, lichidul amniotic va continua să curgă până în apropierea expulziei. În orice situaţie se recomandă să mergeţi la spital pentru control de specialitate. Contracţiile pot debuta odată cu ruperea membranelor sau ulterior.

Sursa: copiisiparinti.ro

Adaugă comentariu