Lipsa de odihnă în sarcină crește riscul de diabet gestațional

Lipsa de odihnă în sarcină crește riscul de diabet gestațional

La femeia însărcinată corpul muncește de zor la crearea noii vieți. Tocmai de aceea este normal să se simtă secătuită de puteri. Din acest considerent este foarte important ca femeia gravidă să doarmă cât mai bine și cât mai mult noaptea pentru a permite corpului să dea tot ce are mai bun în sarcină.

Un nou studiu arată că lipsa de somn în timpul sarcinii poate crește riscul de diabet gestațional. Această afecțiune este o formă de diabet care apare doar în timpul sarcinii. Acesta este provocat de interferența hormonilor secretați în timpul sarcinii cu insulina, care este responsabilă de reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Statistic, diabetul gestațional apare la una din zece gravide. Nedepistat și netratat la timp, acesta poate conduce la alte complicații, cum ar fi hipertensiunea arterială, infecții urinare și chiar la dezvoltarea unui diabet de tip II atât la mamă, cât și la copil. Totodată, diabetul gestațional crește riscul de naștere prematură și poate crea probleme respiratorii copilului.

Cercetătorii nu au stabilit relația directă dintre lipsa de odihnă și riscul de diabet gestațional, dar o teorie ar fi că schimbările hormonale și lipsa de odihnă pot duce, împreună, la o rezistență la insulină și, implicit, la niveluri mai ridicate de glucoză în sânge.

Dincolo de riscul de diabet gestațional, gravidele care nu reușesc să se odihnească așa cum trebuie au un risc mai mare de a naște prematur, potrivit specialiștilor. Prin urmare, un sfat pentru voi, viitoare mămici: dormiți cât de mult puteți sau măcar odihniți-vă stând întinse.

Este foarte important să încerci să te relaxezi înainte de a merge la culcare. Uită de tot ce te stresează pentru că este important să ai grijă și de sănătatea ta emoțională în timpul sarcinii, nu doar de cea fizică.

Un masaj relaxant al tălpilor înainte de a te băga în pat, o serie de exerciții de respirație și relaxare, evitarea unor activități stresante, o cină ușoară și crearea unei ambianțe plăcute în dormitor sunt doar câteva dintre lucrurile care te pot ajuta să adormi mai ușor.

 

Sursa: copilul.ro; infodiabete.com

Adaugă comentariu