Necesitatea administrării preparatelor cu fier în sarcină, explicația specialistului

Necesitatea administrării preparatelor cu fier în sarcină, explicația specialistului

La prima ediție a Festivalului Graviduțelor organizată de Odoraș s-a discutat despre alăptarea la sân, nevoile nutriționale ale mămicilor care alăptează și alte teme interesante ce țin de dezvoltarea sănătoasă a nou-născutului. Un subiect important abordat în cadrul Festivalului a fost necesitatea administrării preparatelor cu fier în sarcină și lactație.

Reprezentantul medical Egis, Ion Lupu, le-a vorbit părinților și celor care așteaptă barza despre importanța fierului în sarcină. Acesta a explicat că fierul în sarcină este esențial pentru producerea hemoglobinei, proteina din compoziția globulelor roșii, care transportă oxigenul către celule.

Explicația este dată de faptul că în această perioadă volumul de sânge al corpului crește cu aproape 50% și este nevoie de mai mult fier pentru a produce o cantitate crescută de hemoglobină. De asemenea fătul și placenta necesită propriile lor rezerve de fier. În momentul în care organismul nu mai are destul fier pentru a produce hemoglobină, persoana devine anemică.

Riscul crește cu atât mai mult cu cât grețurile de dimineață sunt asociate cu vărsături, dacă sarcinile se succed la o scurtă perioadă de timp, sarcina este multiplă, dieta este săracă în fier sau dacă fluxul menstrual dinainte de sarcină a fost abundent.

Acestea sunt cauzele pentru care cantitatea de fier necesară în timpul sarcinii crește și pentru că este insuficient aportul preluat numai din alimentație.

Reprezentantul medical a menționat că din nefericire, majoritatea femeilor încep sarcina cu rezerve insuficiente de fier pentru a face față cererii organismului, în aceste cazuri este recomandat preparatul Sorbifer Durules, folosit în tratamentul și profilaxia deficitului de fier.

 

La finalul evenimentului fiecare participant a primit câte o pungă cu cadouri, iar partenerii de la Egis le-au oferit graviduțelor și mamelor prezente în sală câte un măr delicios, pentru a-și suplini doza zilnică de vitamine, și mai ales de fier.

Adaugă comentariu