Fructul din burtica ta! Vezi cum e bebe în fiecare săptămână!

Fructul din burtica ta! Vezi cum e bebe în fiecare săptămână!

Sarcina poate fi asociată cu o călătorie timp de 9 luni a cărei staţie terminus este naşterea micuţului! Această călătorie este plină de miracole şi surprize, chiar dacă pe alocuri are şi pericole. La început, bebeluşul tău nu este decât o semincioară mică de mac, apoi, peste o săptămână  - cât o sămânţă de măr şi tot aşa mai departe. Te invităm să urmăreşti cum săptămână de săptămână fructul tău din burtică creşte şi se dezvoltă, ca să ajungă numai bun de cules, adică de a veni pe lume!

Ce se întâmplă?

Vă sfătuim!

Săptămâna 3 şi 4
de sarcină: cât o
seminţă de mac

Celulele încep să se diferenţieze pe arii de dezvoltare. Unele vor forma embrionul, altele - sacul amniotic şi placenta. Ovulul fertilizat (zigotul), care până acum „plutea” în uter, se va implanta în peretele uterului. În această săptămână au loc mari transformări. Se formează sacul şi cavitatea amniotică. Se dezvoltă placenta.

În mod normal, ai dori ca toată lumea să se bucure alături de tine!  Însă mai aşteaptă puţin, pentru a fi sigură şi pentru a trece cu bine peste primele 7 săptămâni ale sarcinii.

Săptămâna 5 de sarcină: cât un sâmbure de măr

Aceasta este o perioadă crucială în dezvoltarea sistemului nervos şi inimii viitorului bebeluş. Ovulul fecundat se numeşte acum embrion. Sacul amniotic este vizibil deja la ecograf şi conţine o mică cantitate de lichid amniotic.

Este foarte important să iei pastile de acid folic, deoarece acum încep să se dezvolte creierul şi cordul spinal.

Săptămâna 8 de sarcină: cât o zmeură

Chiar acum se formează dinţii şi cerul gurii, în timp ce urechile îşi continuă dezvoltarea. Pielea fătului este subţire ca o foaie de hârtie, iar vinişoarele sunt clar vizibile. Uterul tău creşte şi apasă pe vezica urinară, totodată  hormonii afectează nivelul de fluid din corp. Simptomele se vor diminua pe măsură ce sarcina avansează. În  această săptămână talia începe să se îngroaşe, deşi e încă greu de observat.

Continuă să iei acid folic şi ai grijă ce mănânci. E bine să  renunţi la vechile obiceiuri nesănătoase şi să consumi  mai multe proteine, calciu, fosfor. Mănâncă  cât mai variat: lapte  şi produse lactate, carne, peşte, ouă, legume, fructe, cereale şi salate. Dacă nu ai făcut-o deja, este cazul să te prezinţi la un control ginecologic. Nu mai amâna.

Săptămâna 10 de sarcină: cât o caisă mică

Toate organele bebeluşului s-au format în acest moment. De acum încolo vor creşte doar. Evident, mai sunt multe săptămâni până când organele sunt capabile să funcţioneze singure. Deşi încă nu se poate determina sexul copilului prin ecografie, organele sale genitale încep să se formeze. Placenta s-a dezvoltat suficient, încât să ajute la una dintre cele mai critice îndatoriri ale sale - producerea hormonilor.

Ai început să adaugi în greutate? Ai grijă la grăsimi şi dulciuri! Cum stai cu sânii? Cumpără-ţi un sutien mai mare cu suport bun - cele sport sunt reuşite. Dormi la prânz, dacă ai posibilitatea, culcă-te devreme. Nu uita că  sarcină este o “slujbă” grea. Corpul tău creşte o altă fiinţă umană!

 

Săptămâna 12 de sarcină: cât o prună

Este în continuare foarte “ocupat” cu mişcarea de colo- colo şi cu “lovirea” de pereţii uterului - aceste mişcări sunt atât de fluide, încât par un balet în apă. Degetele de la mâini şi picioruşe sunt complet separate. Începe să exerseze mişcări simple: închide şi deschide guriţa, înghite lichid amniotic, pe care îl elimină apoi ca urină. Uterul curăţă permanent lichidul amniotic, înlocuindu-l la fiecare 24 ore. Faţa bebeluşului e complet formată.

Acum este momentul să faci primul control prenatal şi prima ecografie. Unele femei au vise ciudate şi înfricoşătoare că, de exemplu, au născut un animal sau au fost furate de extratereştri. Nu te alarma şi nu crede în ziceri băbeşti. Visele nu au la bază decât anxietăţi şi grija subconştientului ca totul să decurgă normal.

Săptămâna 14 de sarcină: cât o lămâie

Bebeluşul este în stare să perceapă stimuli precum zgomotul sau lumina. Foarte puţine infecţii îi mai pot dăuna acum micuţului tău. Când atingi burta sau o mângâi, copilul are tendinţa de a se atinge de peretele uterului.

Cum placenta preia funcţia de producţie hormonală a ovarelor, te vei simţi mai puţin obosită, ba chiar e posibil să simţi un surplus de energie. Dar ai toate şansele să devii constipată. Uterul are acum dimensiunea unui grapefruit mare şi hainele vor deveni mai strânse în jurul taliei. Vei observa o linie întunecată (linea nigra), care coboară pe mijlocul abdomenului, chiar şi sfârcurile devin mai închise la culoare.

Săptămâna 16 de sarcină: cât un avocado

Începând cu sfârşitul acestei săptămâni, ai putea afla sexul copilaşului, dacă faci o ecografie, deoarece organele genitale externe ale fătului sunt suficient de dezvoltate.  

Începe să iei un supliment de fier, după prescripţia medicului. Fă a doua consultaţie perinatală. Amniocenteza se face acum, dacă există probabilitatea ca fătul să aibă vreo anomalie. Ai grijă să mănânci sănătos! Supraveghează-ţi şi greutatea, nu ai nici o scuză să mănânci pentru doi. 

Săptămâna 21 de sarcină: cât o banană

În aceste zile creşte cu aproape 60 de grame pe zi. Are în jur de 380 grame şi este lung de aproape 27 cm. Începe să sughiţe, este foarte activ; probabil i-ai simţit deja mişcările. Picioruşele sunt acum proporţionale cu restul corpului. Ochişorii sunt încă închişi. Este acoperit de o substanţă albă, impermeabilă, numită vernix, care îi protejează pielea în timpul îndelungat pe care îl petrece în lichidul amniotic.

Fii foarte atentă să iei suficient fier. Bebeluşul tău are nevoie de el, pentru a-şi forma celulele roşii din sânge, mai mult decât orice. De fapt, este imposibil să-ţi acoperi necesarul de fier numai  din alimente, fără să-l iei în completare sub alte forme. Alimentele bogate în fier sunt: carnea roşie, de pasăre, peştele, lintea, spanacul şi cerealele îmbogăţite cu fier.

Săptămâna 25-28 de sarcină: cât o vânătă

Pielea sa este translucidă şi ridată, aude când cânţi, vorbeşti  sau când “chiorăie” stomacul. În plus, loveşte cu picioarele şi pumnii (poate chiar în timpul somnului). Are perioade de somn şi veghe. Organele de echilibru şi orientare s-au dezvoltat, bebeluşul ştie acum în ce direcţie este “susul şi josul”. Începe să simuleze respiraţia, dar nu are încă aer în plămâni. La 26 de săptămâni se poate observa reacţia plămânilor fetusului la atingere. Unii experţi susţin că bebeluşii încep să viseze din săptămâna a 28-a. Oare ce visează? Nimeni nu ştie cu siguranţă. Dar creierul lor este deosebit de activ, creşte în dimensiune şi devine mai complex, apar circumvoluţiunile caracteristice acestuia.

Pot să-ţi apară vergeturi pe abdomen, coapse şi sâni. Foloseşte creme speciale sau poartă un sutien special, pentru a preveni sau minimiza apariţia lor pe sâni. Acum uterul are dimensiunea unei mingi de fotbal. Poţi avea crampe şi, dacă bebeluşul apasă pe vezica urinară, ai nevoie să mergi mai des la toaletă. Arsurile la stomac te pot ţine trează nopţile; evită bucatele grase şi condimentate şi stai sprijinită de perne.

 

Săptămâna 33-36 de sarcină: cât un pepene galben

Unii bebeluşi au capul acoperit cu păr, alţii doar un smoc. Părul des sau rar la naştere nu înseamnă că acesta va fi la fel şi la maturitate.

Dacă nu ai început până acum să-i vorbeşti, este timpul s-o faci -  la 35 de săptămâni auzul bebeluşului tău este complet dezvoltat.

 

 

 

Faptul ca te-ai îngrăşat mult nu înseamnă că vei avea un bebeluş uriaş. Continuă să te alimentezi  sănătos. Probabil, vei mai adăuga câte 450 gr pe săptămână până la naştere.

Ţine minte că nu toate femeile iau la fel în greutate pe perioada sarcinii -  uneori depinde de factorul genetic. De asemenea nu toţi copiii au aceeaşi greutate la naştere şi totuşi sunt “normal” proporţionaţi (există diferenţe în înălţime şi greutate între toţi oamenii, deci trăiască deosebirile!).

Poţi observa că încheieturile şi picioarele sunt umflate către sfârşitul zilei. Retenţia apei, denumită edem, este mai pronunţată vara şi spre sfârşitul zilei. În mod surprinzător, hidratarea corectă poate ajuta la reducerea edemelor.

Săptămâna 37 de sarcină: cât un pepene verde (harbuz)

Vestea cea bună este că, la sfârşitul acestei săptămâni, sarcina ta poate fi considerată la termen şi vei putea naşte în orice moment de aici înainte (bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 38 şi 42 de săptămâni sunt consideraţi a fi născuţi la termen - un bebeluş născut înainte de 38 de săptămâni este considerat prematur, iar unul născut după 42 de săptămâni este considerat după-termen). Este posibil ca acum să aibă căpşorul coborât în pelvis - înconjurat şi protejat de osul pubian. Este gata pentru a veni pe lume.

În ultimele săptămâni vei obosi foarte uşor. S-ar putea să nu mai dormi la fel de bine ca de obicei. E important să te odihneşti cât de mult poţi. Stai  în timpul zilei cu picioarele ridicate ori de câte ori reuşeşti. Pregăteşte-te pentru venirea bebeluşului şi fă-ţi planuri de viitor. Plimbările lungi pot ajuta la declanşarea naşterii. Imediat ce începi să pierzi lichid amniotic, anunţă medicul ginecolog!

 

 

 

Adaugă comentariu