Odoraș.

Odoraș.

6 metode de contracepţie! Vezi care ţi se potriveşte

6 metode de contracepţie! Vezi care ţi se potriveşte

În prezent, cuplurile care sunt active sexual, dar nu-şi doresc încă un copil, au o mulţime de metode de contracepţie. Astăzi, aceasta nu mai e o temă tabu, iar întemeierea unei familii are loc, de regulă, atunci când părinţii se simt pregătiţi - emoţional şi material. Vă prezentăm cele mai populare metode de contracepţie. 

1. Prezervativul

Acesta este cel mai cunoscut mijloc de contracepţie şi poate cel mai sigur împotriva sarcinii şi, totodată, care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Este accesibil, uşor de folosit, însă are cateva inconveniente: poate produce alergie, sau nu este agreat de bărbaţii care acuză o sensibilitate mult atenuată de purtarea prezervativului. Spermicidele pot fi dăunatoare mucoasei vaginale în cazul femeilor sensibile, acestea pot pleda pentru folosirea prezervativelor fără spermicide.

2. Contracepţia hormonală

Este cea mai utilizată în cazul cuplurilor stabile, fiind de mai multe tipuri pentru a putea fi adaptată femeilor şi vieţii sexuale a acestora: pilulele contraceptive, inelul contraceptiv, injecţiile contraceptive, implanturile contraceptive, plasturii contraceptivi.

Contracepţia hormonală prezintă însă riscuri pentru sănătatea femeii şi este bine ca aceasta să discute cu un medic înainte de a le administra. Totodată înainte de a începe administrarea contraceptivelor este nevoie ca femeia să efectueze anumite teste: hepatice (pentru că sunt toxice pentru ficat), hormonale (pentru a se alege tipul contraceptivelor hormonale), coagularea sângelui (contraceptivele prezintă risc pentru formarea cheagurilor de sânge), dar şi analize generale şi eventual un test de sarcină dacă există suspiciuni.

3. Diafragma
C
onstă în acoperirea cervixului femeii cu o  membrană elastică de forma unei căciuliţe şi care se fixează în capătul vaginului. Ea conţine şi spermicide şi împiedică ajungerea spermiilor în uter şi mai departe spre ovul. Eficienţa metodei poate merge până la 94%. Nu oferă însă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

4. DIU

Dispozitivul intrauterin – steriletul -  blochează trompele uterine, astfel ovulul nu mai ajunge în uter şi nici spermatozoizii nu mai ajung în trompe unde. Metoda poate fi folosită doar de femeile care au măcar o naştere. Mai există şi DIU care conţin hormoni (progesteron), având astfel şi efect de contracepţie hormonală.

5. Spermicidele

Se găsesc sub diverse forme (bureţi, creme, geluri, pelicule dizolvabile), acestea introducându-se în vagin astfel încât să acopere complet colul uterin. Însă spermicidele nu reprezintă deloc o metodă sigură împotriva sarcinii şi pot fi agresive pentru mucoasele genitale ale femeii. Nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

6. Contracepţia naturală

Aceasta este foarte nesigură şi constă fie în coitus interruptus, sau metoda calendarului – femeia nu întreţine contacte sexuale neprotejate cu -/+ 5 zile faţă de cea a ovulaţiei. Metoda calendarului nu este deloc sigură, femeia putând avea ovulaţie spontană şi nu garantează protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Înainte de a alege metoda contraceptivă este indicat să cereţi sfatul unui medic!

Foto: www.webdicine.com

Share:

Articole recomandate