Riscurile pe care le poartă o procedură de fertilizare in vitro

Riscurile pe care le poartă o procedură de fertilizare in vitro

Fertilizarea in vitro se folosește atunci când un cuplu nu poate concepe un copil, iar restul metodelor, cum ar fi tratamentul hormonal sau inseminare artificială, nu au dat rezultate.

Riscurile care pot apărea sunt următoarele:

Sindromul de hiperstimulare ovariană. Medicamentele utilizate pentru a induce ovulația pot provoca sindromul de hiperstimulare ovariană care are simptome precum dureri abdominale ușoare, balonare, greață, vomă și/sau diaree. Acestea durează aproximativ o săptămână. Rareori se întâlnește o formă mai severă a acestui sindrom, care poate provoca o creștere rapidă în greutate și dificultăți de respirație.

Sarcină multiplă. Fertilizarea in vitro poate duce la sarcină multiplă fiindcă mai mult de un embrion este implantat în uter. Sarcinile multiple prezintă un risc mai mare de travaliu timpuriu și greutate mică la naștere.

Cancer ovarian. Utilizarea unor medicamente pentru fertilitate pot crește riscul de cancer ovarian. Medicul poate recomanda limitarea utilizării acestora.

Destul de rar, dar utilizarea unui ac pentru a prelua ovule poate provoca hemoragii, infecție, lezarea intestinului, a vezicii urinare sau a unui vas de sânge.

Riscurile asociate anesteziei generale care poate fi utilizată pentru unele proceduri de extragere a ovulelor ar putea fi considerate, de asemenea, un motiv de îngrijorare.

Naștere prematură și greutatea mică. Cercetările sugerează că fertilizarea in vitro crește ușor riscul ca un copil să se nască mai devreme sau cu o greutate mai mică.

Sângerări în primele trei luni de sarcină sunt mai frecvente la femeile care au făcut fertilizare in vitro.

Avort spontan. Rata de pierdere a sarcinii pentru femeile care fac fertilizare in vitro cu embrioni proaspeți este similară cu cea a femeilor care au conceput natural – 15 – 20 la sută. Utilizarea de embrioni congelați în timpul fertilizării in vitro poate crește ușor riscul de avort spontan.

Sarcină extrauterină. Circa 2% din femeile care folosesc fertilizarea in vitro înregistrează o sarcină extrauterină – în cazul în care ovulul fertilizat a fost implantat din greșeală în afara uterului.

Stres. Fertilizarea in vitro reprezintă un stres financiar, căci e costisitoare, fizic si emoțional.

 

Foto simbol: topsy.one

Adaugă comentariu