Declarație la Guvern în care zeci de femei povestesc cum au fost traumate fizic și moral în spitale
- 2018-01-12
- 4760
Numeroase mame se arată indignate față de calitatea serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinii perinatale. Acestea relatează situații revoltătoare din spatele pereților maternităților și cer autorităților să ia măsuri urgente pentru a remedia situația.
În particular, mamele evocă sute de cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a femeii.
În acest context, femeile, mobilizate pe internet, după relatarea cazului tinerei de 19 ani care a fost lăsată să avorteze singură, au semnat o declarație comună prin care cer autorităților să inițieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenții calitative, supraviețuirii copiilor prematuri, cât și din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale în baza eticii, integrității și jurământului depus. Inițiativa este susținută și de câteva zeci de organizații neguvernamentale naționale și internaționale.
„Respectiva declarație este deosebită de multe altele prin sinceritatea ei. Pe lângă lista de solicitări, aducem pe masa premierului, a ministrului sănătății și a altor factori de decizie inclusiv relatările semnatarelor. Acesta este fundalul pe care se solicită reforme palpabile. Am vrut să-l conturăm cât mai clar și sper că ne-a reușit. Starea de lucruri în domeniul medicinii obstetrice este de o gravitate fără precedent, de aceea și necesită o intervenție fără precedent”, susține Anastasia Cucuruz, autoare a declarației.
Astăzi, 12 decembrie, declarația a fost înregistrată la Guvern, la Ministerul Sănătății, CNA, Oficiul Avocatul Poporului și alte instituții cărora grupul de inițiativă le-a înaintat solicitări. Din momentul înregistrării, autoritățile au la dispoziție 14 zile lucrătoare pentru a oferi un răspuns petiționarelor.
În continuare vă prezentăm frânturi din relatări făcute de mamele care au semnat declarația și au povestit prin ce au trecut în maternitățile din Moldova:
Ana Z. (Reclamă: malpraxis, incompetență, violență verbală)
Prima sarcină am monitorizat-o la medicii din Anglia și totul a fost bine. La a doua sarcină eram în Republica Moldova, unde am întâlnit des o atitudine negativă din partea unor medici. Numai în unul dintre cazuri, la USG, l-am întrebat pe domnul C. dacă va fi fetiță sau băiat, la care acesta mi-a zis răspicat: „Of, voi, mamele... Zi mulțumesc că nu-i animal”. La această situație a asistat și fetița mea mai mare, situație care a avut asupra ei un impact emoțional negativ. Copilul s-a născut cu un hematom extern la cap. Când am întrebat ce s-a întâmplat, mi s-a spus expeditiv că „s-a lovit de căile nașterii”. Eu bănuiesc însă că a fost lovit în cap cu obiectul metalic cu care au fost sparse apele. Se întâmpla în 2010, n-am putut demonstra nimic, dar îmi doresc măcar alte mame și copii să nu trăiască situații similare.
Elena G. (Reclamă: malpraxis, incompetență)
Am născut la Spitalul Nr.1, la medicul N.E.. Cam 28 de ore copilașul a stat fără ape, nu mi-au făcut cezariană. La naștere mi s-a rupt osul pubian stâng, fractura articulațiilor sacroliace, simfiz, etc. Personalul medical s-a comportat urât. Copilașului au fost puse vaccinuri fără acordul meu (unul nici nu este înregistrat), după care l-au internat în secția de reanimare. A fost falsificată semnătura mea. După așa naștere, m-am învățat din nou a merge. Aproape 3 ani am mers cu bastonul, am făcut o mulțime de tratamente (RMN, concluzii medicale). Dosar penal nu a fost deschis nici până astăzi.
Olga M. (Reclamă: Malpraxis, incompetență)
Pe 24 iunie 2017 am născut la termen de 35 săptămâni o fetiță moartă. Este grea pierderea unui copil și mă simt vinovată că nu am putut preveni tragedia. A fost a doua sarcină și un copil multașteptat. Am tratat cu responsabilitate și m-am pus la evidență chiar de cum am aflat, la 7 săptămâni. Am trecut regulat și la timp toate analizele și ecografiile care, din spusele medicilor, erau bune. Când am ieșit în concediu de maternitate, la 30 de săptămâni, am decis să venim cu familia la părinți într-un sat din r. Fălești. Medicul de familie a refuzat să mă ia la evidență cu pretextul că e ultimul control și să plec la Chișinău. Pe data de 24 iunie, la miezul nopții aveam dureri mari de cap si grețuri. Soțul m-a dus la maternitatea din Fălești, unde bătăile de inimă ale bebelușului deja nu se auzeau, tensiunea mea era 160/120 și am fost transportată de urgență la Bălți. La ecografie, medicul mi-a spus în față că copilul e mort. Am fost dusă în salonul de reanimare. Contracțiile au început să se intensifice și au zis că voi naște natural. Menționez că am fost internată pe la ora 4 dimineața cu deschizătura de 2, iar medicul care trebuia să-mi primească nașterea nu a fost să mă viziteze. Simțeam că copilul iese și strigam isteric către sora medicală să cheme medicul, dar ele nu știau ce să facă. Una dintre ele îndruga o prostie de genul „Ține în tine, nu împinge!”. Să auzi asta de la o femeie, lucrător medical, de parcă ar fi un proces care îl poți controla. Am văzut un pic căpușorul, m-am speriat și m-am dat pe spate, la următoarea contracție am apucat copilașul din mine și l-am ajutat să iasă. Nu voi uita niciodată cum, într-o instituție medicală, alături de lucrători medicali și în prezenta a doua paciente, am fost nevoită să-mi primesc singură nașterea în salonul de reanimare…
Alte povești îngrozitoare ale mamelor care au avut de suferit din cauza personalului medical în instituțiile din Moldova puteți citi în declarația postată AICI.
Foto: canal3.md