Odoraș.

Odoraș.

Linex

Bebeluşi cu cerceluşi - când, unde, de care îi punem?

Bebeluşi cu cerceluşi - când, unde, de care îi punem?

Îi poţi pune cercei fetiţei la orice vârstă, dar trebuie să ţii cont de eventualele pericole! Află care sunt ele.

 

Vârsta bună pentru primii cerceluşi

La acest subiect, părerile medicilor şi ale psihologilor sunt împărţite. Unii psihologi recomandă efectuarea acestei proceduri până la vârsta de 1,5 ani, atunci când copilul încă nu are sentimente de frică şi uită repede de durere. Când copilul este mai măricel, pot apărea lacrimi şi ţipete de durere. În acest caz, va trebui cu siguranţă să amânaţi procedura pentru timpul când fetiţa sau băieţelul (pentru că acum părinţii le pun cercei şi băieţeilor) va dori singur acest lucru, chiar dacă va înţelege că va trebui să suporte un pic de durere. Alţi psihologi, dimpotrivă, sunt de părerea că nu e bine să vă grăbiţi să luaţi decizia respectivă în locul copilului; este mai bine să crească şi să hotărască el însuşi să-şi găurească sau nu urechile. Este o procedură care poate fi făcută la orice vârstă. Dacă mai târziu copilul va dori să renunţe la cercei, nu are decât să şi-i dea jos. În timp, nefolosite, găurile din urechi se vor acoperi.

Ce fel de cercei alegi?

Cerceii trebuie să fie în primul rând siguri, astfel încât să fie eliminate orice riscuri: trebuie să aibă un sistem de închidere special gândit pentru siguranţa celui mic, care să nu se deschidă uşor şi să nu permită rănirea urechiuşelor. În acelaşi timp, reprezentând un element estetic, cerceluşii trebuie să fie frumoşi şi adaptaţi vârstei copilului. Ei trebuie să fie confecţionaţi din materiale care să nu producă alergii şi iritaţii, cele mai potrivite fiind aurul şi argintul.

Unde mergi să-i faci găurele

Cel mai bine e să-i găuriţi urechiuşele în cadrul unei instituţii specializate, unde sunt respectate normele sanitaro-igienice. La acest moment, cea mai inovatoare metodă de găurire a urechiuşelor copiilor este „pistolul”. Acul care se foloseşte sau cerceii pe care-i alegeţi trebuie să fie sterili, ambalaţi în pachete speciale.

Mulţi părinţi apelează la cabinetele specializate în piercing, care în prezent sunt multe în oraş. Din păcate însă, aceste saloane nu au personal şi aparatură specială pentru a se putea descurcă cât mai bine cu copiii. De exemplu, pistoalele folosite adesea pentru piercing nu pot fi sterilizate, ceea ce înseamnă că riscul unei infecţii precum hepatita este ceva mai ridicat. 

Ce fel de cercei alegi?

Răspunsul ar fi unul singur – cerceii medicinali! Aceştia se folosesc cel mai des pentru a străpunge urechea şi sunt făcuţi dint-un aliaj special, utilizat în chirurgie, pentru a evita o posibilă infecţie. Cerceii se ţin 12-14 zile, nu se scot, ci doar periodic se rotesc, ca gaura să nu prindă crustă, iar locul respectiv se prelucrează cu soluţie de apă oxigenată de 3%, cu infuzie de gălbenele sau chiar cu alcool. După acest răstimp, pot fi înlocuiţi cu alţi cercei sau pot fi purtaţi în continuare. Fiţi atenţi mereu la urechiuşele fetiţei: dacă zona din jurul găurii se înroşeşte sau devine sensibilă, este semnul unei infecţii. Aveţi grijă, de asemenea, ca cerceluşii să nu fie foarte strânşi pe lobul urechii.

Posibilele reacţii alergice

Există riscul ca fetiţa ta să aibă o reacţie alergică la metal după ce îi faci găurile în urechi. Dacă în jurul găurii din urechiuşă apare o iritaţie însoţită de cojiţe, va trebui să scoţi cerceii. Pentru a evita această situaţie, ar trebui să te asiguri că acele părţi ale cercelului care îi ating urechea sunt din oţel inoxidabil hipoalergenic sau din aur de 14 karate. Dacă iritaţia şi cojiţele nu dispar, e posibil ca micuţa ta să nu poată purta cercei.

Atenţie! Înghiţirea cerceilor. Acesta este, probabil, cel mai îngrijorător lucru. Cum cerceii nu pot fi fixaţi permanent, riscul ca ei să se desprindă şi să cadă este unul destul de ridicat.Verificaţi cât mai des cât de bine sunt fixaţi cerceii şi evitaţi cerceii de dimensiuni mari, care ar putea să se agaţe de haine sau să se deschidă uşor. 

Frumoşi, dar nu întotdeauna sănătoşi!

Există părinţi care susţin însă că găurirea urechilor şi purtatul cerceilor nu este tocmai sănătos pentru copil. Această argumentare se bazează pe ideea că pe partea externă a urechii se află anumite regiuni ce corespund organelor interne şi anumitor părţi ale corpului uman. Printre acestea se numără zona capului, inimii, rinichilor, splinei, ficatului. Stimularea sau deteriorarea acestora duce la o reacţie similară în corp. Pe această idee se bazează auriculoterapia – o tehnică terapeutică foarte eficientă, bazată pe masajul şi acupunctura urechilor. Afectând lobul urechii prin găurirea acestuia, iar apoi prin stimularea permanentă cu cercei, se poate obţine efectul contrar – dureri şi malfuncţionări. Femeile cu dureri de cap, vizitând un auriculoterapeut, sunt deseori uimite de rugămintea de a scoate cerceii, în special atunci când li se argumentează că aceştia pot fi cauza durerilor.

În concluzie, cred că decizia de a face piercing, în special al urechii, şi de a purta cercei este una individuală. Cel mai bine e ca această decizie să fie una argumentată şi bine chibzuită. În Ungaria şi în Franţa, spre exemplu, este interzisă găurirea urechilor copiilor până la un an, iar în alte ţări – chiar până la 3 ani!

 

Share:

Articole recomandate