Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Festivalul gravidelor 22 iunie 2023 – primul festival al gravidelor din vară

Festivalul gravidelor 22 iunie 2023 – primul festival al gravidelor din vară

Prima ediție a Festivalului Gravidelor din această vară organizat de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 22 iunie. La eveniment au participat medici calificați, companii farmaceutice și cosmetice de top, dar și alți speakeri profesioniști și cu cunoștințe în domeniul medicinei.

Prima vorbitoare din cadrul festivalului a fost reprezentanta companiei Bayer, Corina Iliadi-Tulbure, medic ginecolog-obstetrician care a vorbit despre multivitaminele, mineralele și omega 3 în dezvoltarea armonioasă a sarcinii. Pe toată durata sarcinii, mama și fătul necesită cantități mai mari de nutrienți (până la 50%) pentru un nivel optim de energie și o dezvoltare optimă. De aceea, alimentația în sarcină trebuie să fie cât mai Echilibrată cantitativ și calitativ (caloric), diversificată, fără restricții alimentare și suplimentare prin vitamine + minerale din exterior. Necesarul de minerale și vitamine crește până la 185%, iar cel caloric – doar cu 15-20%. Vitaminele și mineralele sunt extrem de importante pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului, de aceea graviduța trebuie să urmărească atent scara nutrițională așa încât să nu lipsească: Acidul folic - Contribuie la producerea de eritrocite (celule roșii ale sângelui) Crește celulele placentei,  prelungirea evoluției sarcinii și îmbunătățește funcția sistemului nervos la copiii de 6-7 ani. Vitaminele B1, B2, B6, B12 – contribuie la Dezvoltarea fetală – hemosinteza și biosinteza acizilor nucleici, proteinelor (B1, B6), Creșterea țesuturilor și diferențiere celulară (B2, B6, B12), Formarea eritrocitelor (B6), Modularea răspunsului imun în infecții (B2, B6, B12), Prevenirea oboselii și epuizării (B6, B12), Creșterea utilizării energiei în timpul sarcinii și alăptării, prin eliberarea energiei din alimente (B2). Vitaminele A, D, C, E – contribuie la dezvoltarea embrionului și a nou-născutului, Influențează metabolismul calciului, funcțiile imunitare, insulinosensibilitatea la gravidă și făt (vitamina D), Dezvoltarea sistemului osos (vitamina C, D). Fierul - Prevenirea oboselii și epuizării, Formarea eritrocitelor, Formarea placentei, Se recomandă pește, carne, legume, frunze verzi și fructe uscate. Lista vitaminelor și mineralelor este lungă, de aceea pe lângă toate sursele naturale de dobândire a acestora, medical recomandă si suplimentul Elevit-2, care este dezvoltat special pentru a răspunde nevoilor din sarcină (începând cu a 13-a săptămână) pentru un aport de acizi grași esențiali Omega-3 (DHA și EPA). Elevit 2 conține și Metafolin – forma biologic activă a acidului folic, pentru creșterea placentei și reglarea coagulării.

Cea de-a doua vorbitoare a fost reprezentanta companiei Nestle, Aurelia Arapu, medic de familie, care a vorbit despre alimentația din perioada sarcinii și a lăuziei. Vechea idee conform căreia viitoarea mămică trebuie să mănânce ,,pentru doi,, nu mai este valabilă. Este foarte importantă calitatea alimentației și nu cantitatea de alimente consumate.O alimentație corectă contribuie la sănătatea gravidei și furnizează elemente nutritive necesare copilului pentru o bună creștere si dezvoltare intrauterină. În primul trimestru de sarcină se recomanda a se respecta un regim alimentar ce ar include mai multe legume, fructe, sucuri și verdeață. Este necesar de folosit crupe integrale fierte cu apă. Trimestrul doi (3-6 luni) - se consideră cea mai liniștită perioadă. În această perioadă hrana poate fi de o putere calorică relativ mai mare. În meniu trebuie incluse nu doar fructe, legume, verdeață, crupe, dar și carne, produse lactate, nuci, ouă, leguminoase. Binevenite sunt produsele făinoase ca pâinea neagra, pâinea cu tărițe și orezul neșlefuit. Trimestrul trei (6-9 luni) - în această perioadă copilașul adaugă activ masa musculară, se pregatește fizic și emoțional pentru naștere, de aceea alimentele trebuie să fie mai sărace în calorii. Se va exclude sau se va limita consumul de produse grase, făinoase, produse de cofetărie, în special pentru gravidele care au kilograme în plus.

Reprezentanta companiei Synevo, Valentina Gherman, medic pediatru a vorbit despre Vitamina D și importanța acesteia pentru copii și maturi. Vitamina D reprezintă o vitamină liposolubilă, al cărei rol principal este creșterea absorbției calciului, magneziului și a ionului fosfat la nivel intestinal și buna funcţionare a tiroidei, paratiroidei şi hipofizei. Vitamina D menține oasele puternice, dinții sănătoți, sistemul imunitar, ajută la reglarea nivelului de insulină și menține sistemul nervos sănătos. Copilăria și copilăria este o perioadă de creștere rapidă a oaselor. Datorită acestui fapt, este esențial ca sugarii să obțină cantități adecvate de vitamina D. Pentru a sintetiza doza zilnică de vitamina D, este necesar ca minimum 1/3 din suprafața corpului (față, mâni, umeri, partea inferioară a picioarelor) sa nu fie acoperită, să ne expunem minimum 9 minute zilnic, între orele prânzului și să nu folosim creme de protecție solară. Suplimentele cu Vitamina D sunt o sursă importantă de vitamina D, având avantajele: un bun control al dozelor, sursa naturală și puritatea preparatelor. Alimentația poate juca un rol important în asigurarea aportului de vitamina D, necesar pentru funcționarea normală a organismului. Surse vegetale: ciuperci, lapte de soia, cereale fortificate. Surse animale: peștele, gălbenuș de ou, ulei de ficat cod, laptele de vacă. În cazul în care vitamina D este în deficit în organizm, pot apărea probleme precum osteomalacie, rahitizm, osteoporoza., cefalea, anxietate, depresie, probleme cu concentrație și memorie, diabet zaharat tip I, insulinorezistența, boli oncologice, inclusiv hormonale (Cancer mamar, prostatic și alte), infertilitate, probleme cu pielea: atopii, crăpături, piele uscată, psorias, astm bronșic, bronhoobstrucție, dureri cronice osoase și musculare, ateroscleroza, hipertensiunea arterială, boli autoimune.

La capitolul alergii, managerul companiei Alpen Pharma, Rimma Crețu, a discutat și a oferit numeroase sfaturi de îngrijire atât externă cât și internă. Drept recomandare aceasta vorbit despre Active Flora Baby, care este un  probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei la copii de la naștere, conține LGG, unul din cele mai studiate ștamuri de lactobacterii, pe bază de ulei de măsline, acizii grași ale cărui sunt asemănătoare celor din laptele matern. Acesta este predestinat pentru nou-născuți, sugari, copii și maturi. Poate fi administrat prematurilor și copiilor cu masă corporală mică la naștere. Eficacitatea și inofensivitatea administrării este demonstrată în numeroase studii clinice, inclusiv la prematuri și copii mici.  Posedă acțiune complexă în caz de dereglări funcționale ale tractului digestiv la copii mici (colici, diaree sau constipații). Regimul de dozare: Sugari și copii până la 12 ani - 6 picături în timpul mesei. Maturi și copii peste 12 ani - 12 picături pe zi. De asemenea, acesta nu conține substanțe alergice, așa ca: proteine din laptele de vacă, lactoză, zaharoză. Nu conține gluten. Nu conține pigmenți artificiali, coloranți și conservanți.

Reprezentanta companiei Labromed-Zentiva, Olga Calmîc, a vorbit despre situații prin care trece un nou născut și soluții pentru rezolvarea lor. Pentru fiecare femeie în parte, sarcina este o experiență unică și specială. Unele soluții pentru viitoarele mămici în timpul sarcinii și după naștere, astfel încât să rezolve anumite situații și să se poată concentra doar pe noul venit: BEBELUȘUL. Microbiota mamei are un rol esential în acest transfer de bacterii. De aceea, sănătatea florei intestinale înainte și mai ales în timpul sarcinii este extrem de importantă pentru sănătatea femeii și a bebelușului său. Eubiotic Baby conţine culturi lactice vii selecţionate din cele mai bine documentate ştiinţific tulpini de Lactobacillus rhamnosus LGG şi Bifidobacterium BB-12 pe populaţii reprezentate de sugari şi copii mici. Eubiotic Baby picaturi este recomandat în situaţiile în care este necesară regenerarea florei intestinale, cum ar fi cazurile de diaree cauzată de folosirea de antibiotice, virusuri, bacterii sau paraziţi, sau pentru ameliorarea colicilor. Este necesar să se administreze 6 picături de Eubiotic Baby picături zilnic, în doza unică, pe toată durata manifestării simptomelor. O doză conţine 1 miliard bacterii lactice vii. Eubiotic Baby picături poate fi administrat copiilor sănătoşi încă din prima zi de viaţă, precum şi femeilor însărcinate, a celor care alăptează şi adulţilor sănătoşi.

Fondatoarea magazinului Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre geanta de maternitate și absolut toate detaliile pe care aceasta trebuie să le conțină în dependență că este naștere naturală sau cezariană. De asemena aceasta a punctat și utilitatea tuturor produselor care ar trebui să se conțină în momentul când pleci la spital.  Absolut toate produsele necesare pentru genata de maternitate le găsiți în magazinele Beauty Mama. 

Ultima vorbitoare a fost, Alina Culea, reprezentant Life Care, care a încurajat mămicile să face parte dintr-o companie care comercializează produse vegane, bio și sănătoase pentru îngrijirea corpului. A vorbit despre avantajele companiei Life Care și despre suportul pe care aceasta îl oferă tuturor celor care doresc să facă parte din ea.

Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei. 

Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa

Share:

Articole recomandate