Odoraș.

Odoraș.

wormitin

Festivalul Mamelor 14 august 2024 – o nouă ediție plină cu informații utile

Festivalul Mamelor 14 august 2024 – o nouă ediție plină cu informații utile

O nouă ediție a Festivalului Mamelor, organizat de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 14 august. La eveniment au fost prezente mămici și viitoare mămici, dornice de a cunoaște informație veridică și prețioasă de la medici calificați. De asemenea, toate au avut ocazia să primească daruri generoase de la partenerii și sponsorii revistei.

Cea care a deschis acest eveniment a fost reprezentanta companiei Nestle, Dorina Rotaru, medic neonatolog, care a vorbit despre gastroenterita acută, hidratarea, alimentarea și îngrijirea copiilor. Gastroenterita sau diareea este o scaderea consistenței scaunelor (neoformat sau lichid) și/sau o creștere a frecvenței lor (≥3 în 24 de ore), cu sau fără febră sau vărsături. Diareile noninflamatorii sunt apoase, fără amestec de mucus și sânge, febra, de obicei absentă (este implicat  intestinul subțire și nu afectează mucoasa). Diareile inflamatorii au amestec de sânge și leucocite, însoțite de febră, vomă, dureri abdominale și tenesme. Pentru a preveni infecțiile gastrointestinale trebuie să: Avem acces la apă potabilă; Îmbunătățim salubrizarea; spălăm mâinile cu apă și săpun; utilizarea soluțiilor semi-alcoolice; alăptarea exclusivă la sîn în primele 6 luni; Igienă personală adecvată și igiena produselor alimentare; Educația pentru sănătate în ceea ce privește răspândirea infecțiile gastrointestinale; Vaccinarea contra rotavirus – previne 11,555 de spitalizări și 663 de decese legate de infecția rotavirală. Hidratarea este tratamentul cheie și trebuie început cât mai curând posibil. Ce îi dăm copilului? Laptele matern sau amestec cu cantitate redusa de lactoza, Soluție orală pentru rehidratare, Fiertură de orez, Ceai slab cu un pic de zahăr, Apă purificată prin fierbere sau filtrare. Pe lângă hidratare, un rol esențial îl are și alimentația. Copiii trebuie să aibă o dietă obișnuită, cu un conținut caloric adecvat, macro și micronutrienți, fibre și grăsimi. Mese în volume mici, dar mai frecvete 6 mese/zi. Terciuri (orez), carne tocată, ouă, legume (morcov), fructe (banane), gustări bogate în sare, snacks-uri - asigurați-vă că copilul folosește suficientă apă, înghețată făcută din apă și suc dizolvat , jeleuri din fructi și iaurturi cu culturi vii. Evitați alimentele condimentate sau grase -cârnați, produse de patiserie, gogoși și alte alimente procesate bogate în zahăr și grăsim. Medicamentele pe care le folosim în cazul diareilor: preparatele de zinc și probioticele. Ce nu trebuie să folosim: antidiareice, absorbenți, medicamente antivirale și antibiotice.

Reprezentanta laboratoarelor Synevo, Olimpia Gherman, medic pneumolog, a vorbit despre primul ajutor în urgențele respiratorii pediatrice. Aceasta le-a vorbit mămicilor despre cele mai întâlnite cazuri și situații în care un copil ar putea avea nevoie de un prim ajutor pentru a debloca căile respiratorii. Copiii au căile respiratorii mai mici decât la adulți, sunt mai predispuse la edem, limba ocupă mai mult spațiu comparativ cu adulții, iar gâtul este mai scurt. Din aceste motive, copiii au șanse foarte mari să se sufoce cu un corp străin sau cu alimente. Astfel, medicul le-a arătat mămicilor cele mai importante, dar și utile manevre de acordare a primului ajutor în cazul în care copilul se sufocă. Aceasta avea o păpușă care a facilitat procesul de demonstrare a manevrelor, dar și mămicile au putut înțelege mai bine cum trebuie să procedeze.

Reprezentanții companiei Oculus Prim, Spoială Errica și Curcă Stelian, medici optometriști, au făcut o oră de sănătate oculară la copii. Semnele problemelor oculare la copii: Clipitul frecvent, frecarea frecventă a ochilor, ochii roșii sau iritați, apropierea excesivă de obiecte, înclinarea capului, dificultatea la citit sau scris, evitarea activităților vizuale, lovirea frecventă de obiecte, durerile de cap și scăderea reușitei școlare. Copiii trebuie să facă o vizită la oftalmolog la 3 - 6 LUNI pentru verificarea dezvoltarii normale a ochilor. La 3 ani pentru identificarea problemelor emergente. La 5-6 ani, înainte de a începe școala, pentru a asigura o vedere optimă la tablă și în activitățile academice. Totuși, în anumite situații și la anumite simptome, copilul are nevoie de o consultație urgentă: vedere încețoșată, dureri de cap frecvente, sensibilitate la lumina, alinierea ochilor și lăcrimare excesivă. Centrul Medical Oculus Prim vă propune o gamă largă de investigații oculare, pentru a depista orice deficiență de vedere în diferite stadii. Este un centru medical de referință la nivel național, garant al calității.

Următoarea vorbitoare a fost Rodica Corlat, product managerul companiei VitaPharm, care a abordat tema infecțiilor parazitare la copii și deparazitare. Care sunt simptomele paraziților intestinali? somn neliniștit, dureri de cap, oboseală, dereglări la nivelul tractului gastro-intestinal, lipsa poftei de mâncare, anemie, alergii. Dehelmintizarea (deparazitarea) reprezintă totalitatea acțiunilor de lichidare și eliminare a viermilor, cu restabilirea în același timp a funcțiilor pierdute ale sistemelor și organelor, curățarea țesuturilor și a cavităților, înlăturarea paraziților, indiferent de etapa de viață, și profilaxia ulterioară a infestărilor repetate. Drept soluție, managera a oferit preparatul Wormitin suspensie, care este un complex natural, eficient și inofensiv în profilaxia și tratamentul helmintiazei. Acesta omoară paraziții de orice tip la orice etapă de dezvoltare ou/larvă/matur, Ameliorează simptomele dispepsiei și disfuncției intestinale, cauzate de invazia helmintică, Elimină helminți din intestin datorită efectului laxativ și îmbunătățește funcția digestivă, Detoxifică organismului (neutralizează toxinele) ca urmare a invaziei helmintice.

Fondatoarea școlii de pilates Grape, Lidia Vinpgradova, a vorbit despre importanța pilatesului pentru graviduțe, dar și pentru recuperarea post-partum. Pilates-ul este foarte popular printre gravide datorită beneficiilor multiple pe care le oferă. Acesta ajută la îmbunătațirea flexibilității, forței și posturii, reducând în același timp stresul și anxietatea. Exercițiile de pilates sunt concepute pentru a întari mușchii centrali și a îmbunătăți echilibrul. De asemenea, pentru femeile care deja au născut, pilatesul este o alegere potrivită pentru a te recupera, acesta contribuind la întărirea mușchilor abdominali, tratează diastaza și ajută la tonifierea corpului.

Fondatoarea brand-ului Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre cele mai frecvente probleme în alăptare. Una dintre acestea este lipsa laptelui. Ce trebuie să facem? Atașarea cât mai frecventă a bebelușului la sân, Consumăm lichide calde, Băi calduțe cu masarea sânului, Utilizăm pompa electrică. În cazul mameloanelor dureroase, fisurate și inflamate, trebuie schimbată poziția de alăptare, consultarea unui expert în alăptare, aplicarea balsamului pentru mameloane după fiecare alăptare și utilizarea aplicatoarelor de silicon, pe o perioadă scurtă. În caz de blocare a canalelor trebuie să faceți o compresă caldă înainte de alăptăre timp de 1-2 minute, alăptare foarte freventă din sânul care este afectat, puteți să îndreptați barba copilului spre locul care vă doare iar după alăptare trebuie de aplicat o compresă rece. În cazul în care aveți furia laptelui alăptați foarte frecvent. Dacă simțiți că sânul se umple mai des decât cere copilul, hrăniți-l la cererea (necesitatea) dvs, după fiecare alăptare (sau stoarcere) puneți o compresă rece. Pentru a avea grijă de sâni, trebuie luată în considerare și susținerea corectă a acestora. Alegeți sutien cu cupe push-up aerat, cu sistem comod pentru alăptare, materialul trebuie să fie din microfibră care lasă pielea să respire și să aibă zonă de control a cupei și de susținere a sânului. Rețeaua de magazine Beauty Mama deține o gamă largă de lenjerie și hăinuțe pentru mame, cât și cele necesare pentru naștere și pentru nou-născuți.

Iar conform tradiției, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei. 

Foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa

Share:

Articole recomandate