8 sfaturi de la Mihai Stratulat pentru a scăpa de viroze
- 2016-02-15
- 325869
Medicul neonatolog și pediatru, Mihai Stratulat este cunoscut în rândul mămicilor datorită metodelor neinvazive de a trata virozele, bronşitele şi „pneumoniile ascunse”. Prezent la cea de-a XIV-a ediție a Șezătorii Mamelor, medicul le-a oferit mămicilor suficiente informații despre bolile cu care se confruntă copiii în sezonul rece, despre cum evoluează o răceală și când trebuie să se adreseze la medic. Vedeţi mai jos câteva dintre sfaturile lui Mihai Stratulat.
1. Peste 90% din toate răcelile copiilor sunt de fapt infecții virale, care, de obicei, debutează cu febră înaltă. De cele mai multe ori, atunci când temperatura ajunge la 39 de grade, mamele se alarmează și cheamă ambulanța. Le recomand mămicilor însă să își păstreze, cât de cât, calmul și să înțeleagă că nimic nu le poate ajuta copilul mai mult decât prezenţa mamei în persoană. Mama trebuie să îi scadă febra și să urmărească evoluţia lucrurilor. În momentul în care febra scade și copilul revine la normal, trebuie să se înțeleagă că aceasta este o viroză.
2. Perioada acută într-o viroză este reprezentată de primele 3 zile. Nu vă așteptați că administrarea simultană a cât mai multe medicamente va îmbunătăţi starea copilului. Nu este adevărat!
3. În cazul în care copilul face o viroză agresivă, în primele 3 zile copilul va avea febra 39-40, indiferent de ce o să-i administraţi. În a 4-a și a 5-a zi febra trebuie să scădea până la 38 de grade. În ziua a 6-a și a 7-a copilul va avea febră 37-38. În a 8-a zi va avea 37 de grade și abia în cea de-a 9-a zi febra va dispărea.
4. În cazul în care copilul redevine activ, înseamnă că lucrurile merg corect spre bine. Dacă însă în cea de-a 4-a zi febra crește, există motiv de îngrijorare și trebuie să mergeți la un medic, sau cel puțin să dați analiza generală de sânge.
5. Când febra scade puteți ieși afară la plimbări. Această regulă să aplică şi în cazul băilor de seară. Dacă copilul nu are febră, nu este nici o problemă să-i faceţi duș. Temperatura apei însă nu trebuie să fie mai mare decât temperatura corpului, dar nici mai rece.
6. Când copilul are febră mamele îi administrează antipiretice, după care observă că febra continuă să crească. Trebuie de înțeles că febra va crește până acolo unde are de crescut. Recomand să nu se uite de metodele tradiționale: dați-i cât mai multe lichide (la temperatura camerei); dezbrăcați copilul; spălați copilul cu un prosop înmuiat în apă la temperatura de 36-37 de grade. Nu intrați în panică!
7. Copiii în primul an de grădiniță răcesc foarte des pentru că încep să contacteze cu un grup mare de copii. Cu fiecare viroză pe care o face copilul dvs, el își crează o imunitate față de acel virus. În cel de-al doilea an copilul va răci mai puțin, iar în cel de-al treilea an de grădiniță nu va răci practic deloc. Este ceva normal ca copilul vostru să răcească la grădiniță, deoarece este într-un colectiv cu care interacționează. Tot în perioada grădiniței, copilul își formează imunitatea.
8. Mergeți la saline doar atunci când vă prescrie medicul. Încercați să le mai dați pace copiilor, fără să le oferiţi tot felul de pastile în scop profilactic. Nu le administrați antibiotice dacă nu este cazul. Încercând de fapt să îi tratăm, nu facem decât să le scadem copiilor imunitatea.