Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

9 sfaturi pentru o naştere MINUNATĂ!

9 sfaturi pentru o naştere MINUNATĂ!

Poţi să ai o naştere naturală, sănătoasă, fără anestezie sau alte intervenţii şi, pe lângă asta, să fie o naştere uşoară şi minunată! Geta Rasciuc, prima doula din Moldova şi creatoare de sisteme de purtat bebeluşi, ne-a dat sfaturi simple şi practice, pentru o naştere cu blândeţe.

1. Planul de naştere şi echipa de management

Fă-ţi un plan de naştere, hotărăşte cum vrei să naşti (dacă vrei o naştere naturală, neinvazivă sau e nevoie de cezariană) şi de ce ai nevoie pentru asta. În dependenţă de planul tău de naştere, alege echipa care îţi va fi alături – medic, moaşă, doula, soţ, mamă sau o prietenă, un fel de „managementul de personal”! Pentru că e important să te simţi cât mai relaxată, e bine să-ţi alegi medicul din timp, să-l cunoşti, să ştie ce vrei. Vorbeşte cu mai mulţi medici şi alege-l pe cel cu care eşti „compatibilă”.

Geta Rasciuc

2. Travaliu, de la franţuzescul travail (a lucra)

Orele de travaliu sunt adevărate ore de muncă. Îţi vei pune în funcţiune tot corpul şi mintea ta, însoţite de o mare de emoţii! Şi da, trebuie să accepţi asta şi să te focusezi pe un „lucru” de calitate. În procesul de naştere cea mai importantă e atitudinea, abordarea evenimentului. Trebuie să accepţi procesul de muncă, să depui efort concentrat şi... să te bucuri de proces. Fii pe val şi trăieşte momentul, tu eşti cea care conduce. Când vei primi bebeluşul pe pieptul tău vei înţelege că a meritat tot efortul!

3. Vectorul „ÎN JOS”

Dacă stai şi te gândeşti, procesul de naştere este legat de vectorul „în jos”. Cel mai mare efort îl depune partea de jos a corpului tău; respiraţia profundă, adâncă, care te ajută la împinsul copilului, vine de jos, din burtă. De asemenea, trebuie să ştii că sunetele joase te ajută să treci mai uşor peste o contracţie (uuu-u-u), faţă de sunetele înalte (ţipăt ascuţit). Iar dacă vrei să te relaxezi, făcând meditaţie în timpul travaliului, se recomandă să îţi imaginezi o apă curgătoare, o cascadă, care... curge tot în jos. În travaliu specialiştii nu recomandă să stai culcată, căci este mai greu de împins. În schimb, poziţia broscuţei (în pirostrii) este binevenită, promovează o expulzie mai uşoară, căci gravitaţia îţi este prieten. În acelaşi context, e important să nu controlezi toate lucrurile cu capul (care, apropo, e sus). Închide generatorul de gânduri, căci de cele mai dese ori acesta nu este productiv şi îţi aduce emoţii negative.

4. Legătura dintre colul uterin şi muşchii feţei

Colul uterin este un sfincter -  muşchi inelar care înconjoară un orificiu natural, reglându-i deschiderea în funcţie de gradul de contracţie sau de relaxare. De aceea, contează foarte mult starea ta emoţională în timpul travaliului şi naşterii. Se mai spune că dacă ţii muşchii feţei relaxaţi, suporţi contracţiile mai uşor. Emoţiile negative, mimica de stres, supărările pe orice şi oricine nu te vor ajuta. De asemenea, e bine să ţii gura uşor întredeschisă şi chiar să sufli prin buzele relaxate. Un exerciţiu uşor de a-ţi relaxa muşchii feţei şi de a genera oxitocină naturală este să îţi săruţi soţul!

5. Caruselul emoţional

Oxitocina mai este numită hormonul fericirii şi a iubirii, ea ne ajută să ne relaxăm şi să simţim o stare de bine. Hormonul antagonist este adrenalina, care provoacă frica, stresul, grijile şi care face contracţiile mai dureroase şi expulzia fătului mai complicată. Poţi genera oxitocina ta proprie, fără a o injecta sau, cel puţin, poţi să nu produci adrenalina, prin autocontrol şi atitudine constructivă. Fă abstracţie de orice, nu căuta nod în papură de la orice chiţibuş, gândeşte-te la soţul tău şi la viitorul copil ca la ceva minunat. Când naşti, foloseşti exact aceiaşi hormoni, aceleaşi organe, ca şi în cazul conceperii copilului. Şi dacă sexul poate fi fantastic şi naşterea poate fi aşa. Contează starea dinăuntrul capului tău.

6. Tehnici de coping

Există o mulţime de mecanisme de coping (strategii utilizate pentru a înlătura sau diminua durerea sau o emoţie neplăcută), care însă nu se prea predau la cursurile prenatale de la noi. Tehnica Lamaze, Bradley sau alte sisteme de pregătire pentru naştere, sunt eficiente, sistematizate şi aplicate în toată lumea civilizată. Trebuie să înţelegi că tu eşti şeful, tu controlezi starea ta interioară, tu poţi genera oxitocină sau, dimpotrivă, adrenalină, doar prin atitudinea ta. Adoptă o atitudine activă şi lucrează în echipă. Nu medicul e cel care naşte, ci tu! Sunt uneori lucruri neplăcute sau imprevizibile, dar prin atitudinea ta îţi poţi controla emoţiile şi fonul tău hormonal. În dependenţă de ce simţuri ai mai dezvoltate – vizual, auditiv, tactil, poţi alege diferite tehnici de relaxare.

7. Atmosferă relaxantă în sala de naştere

Poţi să îţi creezi o atmosferă mai plăcută cu ajutorul lucrurilor care îţi plac, fie că e vorba de flori, lumânări, uleiuri esenţiale sau muzică relaxantă. Vorbeşte din timp cu medicul sau moaşa şi „deleghează” o persoană care să te ajute.

8. Delegarea task-urilor

Conform planului tău de naştere şi a dorinţelor tale, împarte responsabilităţile între membrii ehipei de suport. Fie că e vorba de lucrurile pe care trebuie să le ai la maternitate, fie de semnarea actului de consimţământ informat, poţi delega task-urile celei mai bune prietene, mamei sau soţului. În unele cazuri e bine să anunţi şi medicul despre „persoanele responsabile”.

9. Filmează naşterea!

Sunt primele clipe din viaţa bebeluşui tău, e bine să ai o înregistrare în arhiva familiei. În plus, e o sursă de documentare şi o dovadă în cazul unor nereguli. Iar în prezenţa camerei, parcă toată lumea e mai atentă... deci, încă un avantaj! Chiar dacă unii medici sunt mai sceptici în privinţa camerei de luat vederi în sala de naştere, nu au dreptul să-ţi interzică. E bine doar să-i anunţi din timp şi să fixezi camera astfel încât să nu încurce medicilor. 

Citeşte şi: Geta Rasciuc - o mamă ieşită din tipare

Foto: truestrengthfitmom.blogspot.com; Studio Codobelc

Share:

Articole recomandate