Odoraș.

Odoraș.

De ce nu este bine să bei cafea dimineața, imediat după trezire. Avertismentul specialiștilor

De ce nu este bine să bei cafea dimineața, imediat după trezire. Avertismentul specialiștilor

Sunteți, probabil, cu toții de acord că o ceașcă de cafea, după trezire dimineața, este singura și cea mai bună modalitate de a începe ziua. Dar experții spun altceva.

Sunt multe persoane care pur și simplu nu se pot trezi și mobiliza să înceapă noua zi până nu iau prima sorbitură de cafea, însă specialiștii în sănătate și nutriție susțin că nu este recomandat să o bem cum ne dăm jos din pat.

Nutriționist: „Recomand să bei cafeaua mai târziu”

Consumul de cafea pe stomacul gol, imediat după trezire, poate interfera cu nivelul de cortizol (hormonul de stres) din organism și, de fapt, ne poate face să ne simțim mai obosiți în cursul zilei.
După cum explică Parvinder Sagoo, farmacist și consilier de sănătate: „Băutul cafelei de îndată ce te trezești ar putea interfera cu producția de cortizol din organism, ceea ce te-ar putea face să te simți mai stresat și mai anxios decât dacă ai bea, de exemplu, un pahar cu apă.”

„După somn trebuie să ne hidratăm”

Parvinder a explicat, de asemenea, că la trezire, corpul este deshidratat din cauza lipsei de lichide din timpul somnului, al cărui număr de ore variază de la o persoană la alta.  „Cofeina are efect diuretic, ceea ce înseamnă că te va face să vrei să mergi la toaletă mai des. Dar după somn trebuie să ne hidratăm,  nu să pierdem și mai multe lichide. Recomand să aștepți cel puțin o oră, după trezire, înainte să bei prima cafea a zilei” – a mai precizat farmacistul

„Producția crescută cortizol poate interfera cu ritmul circadian și vă poate face să vă simțiți mai amețiți. Nivelurile ridicate pot crește glicemia, ceea ce provoacă rezistență la insulină și îți consumă energia, deoarece organismul lucrează mai mult pentru a menține niveluri moderate de glucoză din sânge. Excesul de cortizol poate împiedica mecanismul normal de somn și calitatea somnului, deoarece organismul produce mai mulți hormoni de stres noaptea, când se presupune că nivelurile de cortizol sunt scăzute. Somnul slab poate duce la apariția stărilor de oboseală în timpul zilei” – a adăugat Nataly Komova, nutriționist și expert în fitness.

Deci, când este momentul optim pentru prima facea din zi?

„Îți recomand să bei cafeaua mai târziu, spre după-amiază. La 3 – 4 ore după ce te-ai dat jos din pat, deoarece nivelul cortizolului tinde să fie mai scăzut în acest moment”, a mai spus Nataly.

Parvinder a fost, de asemenea, de acord, adăugând: „Spre sfârșitul dimineței este cel mai bun moment pentru un pic de relaxare, iar cafeaua ar trebui să vă permită să simțiți o vigilență sporită pentru a vă ajuta să treceți prin restul zilei.”
 

Sursa: unica.ro 

Share:

Articole recomandate