Mărturia mamei Cristina Ermac: Optez pentru eliminarea treptată a meselor de lapte

Mărturia mamei Cristina Ermac: Optez pentru eliminarea treptată a meselor de lapte

Înțărcarea copilului este o etapă importantă în dezvoltarea acestuia, multe mămici au dileme față de vârsta potrivită a copilului pentru înțărcare și metoda prin care să-l dezvețe pe copil de sân. Cristina Ermac, o mămică tânără din Chișinău, povestește ce metodă a ales pentru înțărcarea copiilor săi.

 

„(Ne)anevoiosul proces de înțărcare

De curând am trecut și noi prin acest proces deja cu Irinuța, și totodată mi-au fost date mai multe întrebări la temă. Așa că zic să adun toate răspunsurile într-o singură postare, care, poate ar fi utilă cuiva (în special noilor mămici).

Deci atât cu Darian cât și cu Irina am optat pentru înțărcarea treptată. Ceea ce înseamnă eliminarea treptată a meselor de lapte. În primul rând i-am scos câte puțin mesele din timpul zilei, făcându-mi scop ca să reușim să ajungem cu bine de la mic dejun până la prânz și de la trezirea de la amiază până la cină. 

Din moment ce am simțit că sunt pregătită atât eu cât și ea, am scos alăptarea de înainte de somnul de masă, și cele din timpul somnului de masă (ea avea obiceiul de a se trezi 1-2 ori). 
Adevărul e că mai departe totul a decurs mult mai ușor, deoarece am văzut că ea s-a adaptat ușor la această schimbare așa că în cel mult o săptămână i-am scos și restul meselor adică cele de înainte de somnul de noapte și din timpul nopții. 

De ce am optat pentru aceasta metodă? Pentru că îmi pare o formă mult mai blândă de înțărcare decât cea „clasică”, astfel încât din punct de vedere psihologic este mai ușor să treacă atât copilului, cât și mamei. În plus la asta nu ai necesitatea de a apela la metodele sadice de oprire a lactației, prin acele pastile cu atât de multe și atât de urâte reacții adverse. Am lăsat lactația să oprească de la sine, storcând puțin lapte la necesitate (dacă simțeam disconfort). 

Am oferit ceva în loc? Categoric nu! Să treci de la lapte matern la lapte praf pentru mine nu e înțărcare, ci trecere de la un tip de lapte la altul, și nu văd pentru ce?! Evident în momentul în care copilul e prea mic (până la un an) și trebuie înțărcat din motive de sănătate e altceva. 
Ce îi dau înainte de somn? Nimic. Nu sunt adepta terciurilor nocturne. Mâncatul înainte de somn nu îmi pare sănătos nici la un an nici la 18 ani.

Deci tot ce pot să fac e să urez mult succes, răbdare și consecvență celor pe care le așteaptă în curând acest eveniment măreț. Important să o faceți când sunteți pregătite și încrezute, ci nu atunci când vă vor șopti și înghionti marii „atotsfătuitori”.

Sursa: facebook.com- Cristina Ermac/ Foto simbol- unica.ro

Adaugă comentariu

Închide