Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

7 sfaturi pentru mamele care vor o siluetă de invidiat

7 sfaturi pentru mamele care vor o siluetă de invidiat

Cum reuşesc unele mămici să arate incredibil atât în timpul sarcinii, cât şi după? Şi să adauge doar atâtea kilograme, câte să poată da jos în scurt timp? În timp ce altele se chinuie ani de zile pentru a scăpa de colăceii inestetici şi burtica care nu mai dispare... Explicaţia e simplă. Primele ştiu să asculte nutriţioniştii, să nu mai creadă în mituri şi să aibă tărie de caracter pentru a se alimenta corect şi sănătos, nu aşa cum le dictează poftele.

Cu mai multe sfaturi la această temă, pentru toate mămicile, a venit Elena Mornealo, medic endocrinolog-nutriţionist.

Alunele şi nucile nu îngraşă, dacă sunt consumate cu moderaţie. În schimb, un pumn de nucuşoare pe zi asigură suportul necesar de acizi graşi nesaturaţi, vitamine, minerale şi alţi nutrienţi pentru o alimentaţie sănătoasă. Plus la toate, aceste componente lucrează împreună pentru a diminua colesterolul şi a reduce inflamaţiile din organism.

Pâinea neagră este mai bună decât pâinea albă. Dar, ca şi orice alt aliment consumat abuziv, aceasta poate duce la creşterea numărului de kilograme. Diferenţa între pâinea albă şi cea neagră constă în densitatea calorică, care însă, este una insesizabilă. 100 de grame de pâine albă conţin 266 de calorii, în timp ce 100 de grame de pâine neagră - 249 de calorii. Aşa că 3-4 felii de pâine pe zi sunt suficiente pentru o alimentaţie raţională. Atenţie foarte mare la pesmeţi şi covrigei. Un pumn de pesmeţi sau covrigei este egal cu o felie de pâine. Prin ce se deosebeşte un covrig de pâine – îi lipseşte doar apa; făina şi ceilalţi macro-nutrienţi rămân.

Mai sunt încă tinere mămici sau gravide care cred orbeşte că ar trebui să mănânce „pentru doi”. Totalmente greşit. De aici şi sursa kilogramelor în plus. Femeile care tind să îşi satisfacă toate poftele ar trebui sa înveţe noţiunea de „moderaţie”. Dacă pentru o doamnă de vârstă medie este acceptabil consumul de 1800 - 2000 kilocalorii pe zi, în sarcină se permit încă 300 - 500 kilocalorii, adică – o felie de pâine, un fruct şi o porţie de terci în plus.

 Mamele care se axează pe un anumit tip de produse, care le este preferat, fac o mare greşeală. În sarcină şi în perioada de alăptare, alimentaţie trebuie să fie variată.

Mitul precum că nucile cu miere ar spori lactaţia, nu a fost demonstrat ştiinţific. În schimb, cu siguranţă că sporesc greutatea. Dacă totuşi sunteţi adepta acestor produse, consumaţi o linguriţă de miere pe zi şi un pumn de nuci, nu mai mult.

Multe persoane sunt încrezute de multiplele beneficii ale sucurilor de fructe. Totuşi, e mult mai sănătos să consumi un fruct integral decât să bei sucul stors din acelaşi fruct. Care e explicaţia? În timpul preparării sucurilor, sunt eliminate fibrele vegetale. Ele constituie o componentă importantă a unui regim alimentar sănătos şi reţin absorbţia caloriilor în sânge.

Fructele consumate seara, în faţa televizorului, nu contribuie la nimic altceva, decât la îngrăşare, oricât de banal nu ar suna. Multe persoane au obiceiul de a se aşeza seara în faţa televizorului şi de a consuma mere, căpşune, cireşe etc. Dar e una când consumăm fructe în timpul zilei, în timp ce ne aflăm în mişcare. Şi e cu totul altceva când le mâncăm seara, pentru că, seara energia se transformă în depuneri de grăsime. Nici grapefruitul nu este o soluţie care ar scădea din greutate. Un grapefruit oferă caloriile egale cu cele ale unui măr sau ale unei felii de pâine, deci nu este chiar atât de inofensiv, precum am învăţat să îl considerăm. O alegere perfectă ar fi cerealele integrale. Pe motiv că oferă organismului glucide care se digeră greu şi care oferă senzaţia de saţ pentru o perioadă mai lungă decât fructele.

În concluzie, fiecare mămică va avea o siluetă de invidiat, va fi sănătosă atât ea, cât şi copilaşul ei, dacă va alege o alimentaţie corectă. Fiţi sănătoase!

Foto: q8rashaqa.com

Share:

Articole recomandate