Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Tot ce trebuie să știi despre diabetul de sarcină (gestațional)

Tot ce trebuie să știi despre diabetul de sarcină (gestațional)

Diabetul de sarcină sau diabetul gestațional este un tip de diabet care apare numai în timpul sarcinii și se caracterizează prin creșterea nivelului glucozei din sânge.

De obicei, acest diagnostic este pus în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Diabetul de sarcina este un diagnostic care există strict pe durata de evoluție a sarcinii. După momentul nașterii diabetul de sarcină dispare ca diagnostic și devine diabet de tip 1 sau tip 2 sau diabet secundar, evident dacă tulburarea glicemică persistă și după naștere. 

Simptome ale diabetului gestațional:

Uneori diabetul gestațional poate provoca sete excesivă sau urinare mai frecventă. Alte simptome pot fi oboseala, greața, vedere dereglată, infecții ale vezicii urinare, ale vaginului și a pielii. De obicei însă, diabetul de sarcină nu duce la apariția unor semne sau simptome vizibile.

Cauzele diabetului gestațional:

Diabetul gestational se produce deoarece pancreasul nu secretă o cantitate optimă de insulină. În timpul sarcinii  placenta secretă hormoni care blocheză activitatea insulinei. Acest lucru determină un necesar crescut de insulină pentru a menține glicemia în limite normale. Pe masură ce sarcina înaintează în vârstă, mai mulți hormoni care vor bloca insulina sunt produși, iar corpul va deveni insulino-rezistent.

 

Este mult mai probabil să faci diabet gestațional dacă:

  1. Ești obeză;
  2. Ai născut anterior un copil cu greutate mai mare de 4.5 kg sau mai mică de 2 kilograme;
  3. Ai avut diabet de sarcină la o sarcină anterioară;
  4. Ai un istoric de sindrom de ovar polichistic;
  5. Ai rude de gradul 1 cu diabet;
  6. Ai mai mult de 25 de ani în momentul în care ai rămas gravidă (riscul crește cu 4% pentru fiecare an după cei 25 de ani);
  7. Fumezi.

Pentru diagnosticarea diabetului gestațional este necesar să faci testul de toleranță orală la glucoză, test ce se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină.

 

Tratamentul diabetului de sarcină:

Tratamentul diabetului gestaţional include menţinerea normală a nivelului glucozei din sânge pe timpul sarcinii şi asigurarea dezvoltării sănătoase a bebeluşului. Medicul tău ar trebui să urmărească îndeaproape starea ta de sănătate, dar şi pe cea a bebeluşului în timpul sarcinii. Monitorizarea fetală include teste cu ultrasunete şi testul non stres ( test ce presupune plasarea pe abdomenul gravidei a unui aparat care ascultă și afișează bătăile inimii bebelușului)..

  • Automonitorizarea glicemiilor - Toate femeile diagnosticate cu diabet de sarcină trebuie să-și monitorizeze glicemia pe nemâncate și glicemia la două ore după masă, preferabil folosind un aparat de testare a glicemiei din deget. 
  • Dietă (va fi prescrisa de medicul diabetolog) - Ca principii generale, se reduce din alimentație cantitatea de glucide. De asemenea, se vor exclude produsele care conțin zahăr - produsele de patiserie și prăjiturile, băuturile carbogazoase dulci, bomboanele, mierea, zahărul ca atare. Consumați alimente bogate în fibre : pâine integrală, cereale integrale, paste, orez, fructe și legume și consumați 8 pahare de apă zilnic. Asigurați-vă că aveți un aport optim de vitamine și minerale zilnic.
  • Exercițiile fizice - Sportul practicat cu regularitate  îmbunătățește valorile glicemice, crește sensibilitatea la insulină, ajută la prevenirea unor discomforturi datorate sarcinii ca durerile de spate, crampele musculare, constipația, insomniile și, bineînțeles, previne creșterea excesivă în greutate.
  • Tratament medicamentos – Dacă metodele enumerate mai sus nu funcționează, este necesară terapia cu insulină. Gravida trebuie instruită cu privire la modul de administrare a insulinei.

 

Complicațiile diabetului gestațional:

  • Posibilele complicații la naștere pot avea loc în legătură cu greutatea mare a bebelușului, în cosecință va rezulta o naștere dificilă.
  • Copiii ai căror mame au diabetul prost controlat au rezerve scăzute de fier la nivelul ficatului, existând riscul de anemie feriprivă.
  • Pe termen lung, copiii ar putea dezvolta hipertensiune arterială, obezitate și diabet zaharat tip 2.
  • Printre consecințele posibile pentru mamă se mai numără: infecții ale tractului urinar, hipertensiune arterială, naștere prematură, naștere prin cezariană, risc crescut de apariție a diabetului de tip 2.

 

Cum preveniți diabetul gestațional?

  • Consumați alimente sănătoase, cu conținut scăzut de grăsimi și calorii.
  • Respectați cele 3 mese principale și 2 mici gustări.
  • Reduceți dulciurile concentrate, cu index glicemic mare.
  • Consumați alimente cu conținut de fibre alimentare.
  • Consumați lichide – minim 8 pahare zilnic.
  • Reduceți aportul de sare.
  • Faceți sport cu regularitate.
Citește și: TEST: Află dacă eşti predispusă la diabet de sarcină

Foto: sfatulmedicului.ro, suntmamica.ro

Share:

Articole recomandate