Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Sfaturi de prim ajutor în caz de traume şi fracturi

Sfaturi de prim ajutor în caz de traume şi fracturi

Accidentele, mici sau mari, soldate cu fracturi, traume, combustii, hemoragii se produc mult prea des în rândul populaţiei. De multe ori, în aceste situaţii, timpul în care victima primeşte ajutor este foarte important, un minut putând face diferenţa dintre viaţă şi moarte, or, zicala “cu cât mai repede, cu atât mai bine” este la ţanc.

Ce poate face o mamă, până la venirea ambulanţei, în loc să se vaiete, să facă isterie sau să înceapă a da telefoane celor apropiaţi, în încercarea de a găsi o soluţie? Să acţioneze corect şi la timp. Doctorul Mihai Taşnic, Şeful Departamentului Urgenţă Medpark, a oferit sfaturi de prim ajutor la „Şezătoarea Mamelor”. Şi pentru că discuţia a fost una foarte utilă şi a stârnit interesul mamelor, am decis să le publicăm şi în revistă.

 

Primul ajutor în caz de traume!

În cazul în care copilul a suferit o traumă, o entorsă, acţiunile părintelui trebuie să fie documentate, pentru că în situaţii de urgenţă, de acţiunile lui depinde 50 la sută din succesul unui tratament.

Unde greşesc cei mai mulţi dintre părinţi în asemenea situaţii? „Fac frecţii cu diferite soluţii despre care aud de la alte mame sau de pe forumuri şi despre care cred că fac parte din medicina naturistă. Am găsit pacienţi care erau trataţi cu miere, varză, petrol de avioane, urină etc. - toate contraindicate. Aceasta nu face altceva decât să încălzească locul accidentat în primele 24 de ore de la traumă, ceea ce este absolul greşit” spune medicul.

 

 

Ce trebuie să facă părintele? „În primele 24 de ore de la incident este indicat să fie aplicată gheaţa pentru 15 minute apoi scoasa până se încălzeşte membrul afectat, cu reaplicari repetate, cât mai des timp de 24 ore. Acest fapt va scoate durerea şi edemul şi va da posibilitate să fie executat un examen mai bun. Un edem micşorat dă posibilităţi mai mari de manevră pe segmentul respectiv” concretizează Mihai Taşnic.

În cazul unei entorse – întinderi de ligament, după ce a fost aplicată gheaţa, piciorul (sau oricare segment al corpului) trebuie imobilizat şi bandajat astfel ca articulaţia să fie fixată. De exemplu, dacă e vorba de glezna piciorului, bandajul se aplică circular în jurul labei piciorului, apoi se trece în cruce peste gambă, astfel ca să fie imobilizată articulaţia. Aceeaşi tactică se aplică şi în cazul articulaţiei mâinii.

Încălzirea este recomandată după 24 de ore de la traumă, cu orice unguent care conţine o substanţă ce încălzeşte. După 48 de ore când trece faza acută, unguentele respective măresc circulaţia sangvină, îmbunătăţind, astfel, regenerarea ţesuturilor afectate.

 

 

O altă recomandare care ar ajuta în cazul problemelor traumatologice este poziţia elevată a organului traumat. Dacă este vorba de mână sau picior, acesta se pune mai sus decât restul corpului, pentru a fi drenată limfa. Acest fapt permite micşorarea edemullui şi durerii, permiţând astfel crearea unei evoluţii mai benefice.

Orice traumă trebuie examinată. Dacă vedeţi că locul traumat se umflă, este dureros la atingere, îşi schimbă culoarea, adresarea la medic este obligatorie, pentru efectuarea unui examen radiologic.

 
Primul ajutor în caz de fracturi

Primul lucru pe care trebuie să îl facă orice părinte în caz de fractură, este să imobilizeze membrul afectat.

„Dacă vorbim de primul ajutor în caz de fracturi, diferă doar stricteţea în ceea ce priveşte imobilizarea pacientului. Indiferent dacă este vorba de o fractură a oaselor în apropierea genunchiului sau a cotului mâinii (sau orice altă fractură la nivelul membrului) întotdeauna trebuie să ţineţi minte regula celor trei articulaţii. Trebuie să îi imobilizaţi copilului trei articulaţii astfel ca el să nu le mişte. Dacă e vorba de fractură la mână, imobilizaţi toată mâna astfel ca ea să se afle într-o poziţie antalgică, dar care să fie destul de comodă pentru pacient. Mânuţa pacientului va fi imobilizată de la vârful degetelor până la umăr, utilizând atele. De multe ori în familii lipsesc atelele (piese cu care se imobilează în mod provizoriu un membru fracturat n.r), bandajele şi alte lucruri de prim ajutor în caz de fracture”, spune Mihai Taşnic.

 

 

Ce trebuie să facă un părinte? Dacă nu dispuneţi de bandaje speciale, înlocuiţi-le cu oricare stofă cu care s-ar putea bandaja locul fracturat. Iar în loc de atele de imobilizare, folosiţi orice scândură sau obiect dur care trebuie să aibă lungimea necesară pentru a cuprinde 3 articulaţii. De exemplu, la trauma piciorului trebuie să imobilizăm tot piciorul. Dacă e vorba de trauma cutiei toracice e nevoie de un pansament circular, fără atelă. Dacă este vorba de o traumă a coloanei vertebrale, fiţi atenţi, pacientul nu trebuie mişcat. Orice mişcare a pacientului în caz de astfel de fractură este periculoasă. Pacientul trebuie imobilizat pe un plan dur – pe o tablă şi tot pe el, dus la spital.

 

Foto: mama.si; raisingchildren.net.au; dreamstime.com

Share:

Articole recomandate