Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

22 martie: Ziua Mondială a Apei

22 martie: Ziua Mondială a Apei

În fiecare an, în 22 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, în data de 22 decembrie 1992. 

Ziua mondială a apei este sărbătorită în întreaga lume, sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an „Prețuiește apa". Prin urmare, astăzi este o zi în care sărbătorim apa. Obiectivul este de a sensibiliza populația atât în privința potențialului pentru o cooperare extinsă, cât și asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă.

Ziua Mondială a Apei este o zi care subliniază necesitatea accesului universal la apă sigură și curată, precum și o salubritate adecvată și o bună instalație de igienă.

Efectele pozitive ale apei asupra sănătății

Apă este principala componentă a corpului omenesc. De altfel, organismul este constituit în proporție de 55%-78% din apă. Consumul adecvat de lichide înseamnă culegerea de numeroase beneficii pentru sănătate, în schimbul unui aport nul de calorii, grăsimi, carbohidrați sau zahăr.

Prin urmare, apa face cu adevărat minuni pentru sănătate, de vreme ce fiecare celulă a corpului o utilizează pentru a absorbi nutrienți și a expulza produsele reziduale.

1. Apa previne îmbătrânirea prematură

Elixirul tinereții poate fi mai accesibil decât se crede. Consumul corespunzător de apă este prima condiție a menținerii sănătățîi pielii, deoarece contribuie la hidratarea țesutului cutanat, susținerea producției de colagen și prevenirea deshidratării. Aplicarea de creme și loțiuni nu poate substitui sursă de apă din interior, care alimentează celulele cutanate și amână apariția ridurilor și a liniilor fine.

Mai mult decât atât, deficitul de apă determina organismul să rețină mai multe lichide, ceea ce înseamnă o predispoziție crescută la formarea pungilor de sub ochi, balonare etc.

2. Apă menține silueta subțire

Apă este și un adjuvant excelent în accelerarea metabolismului și inducerea senzației de sățietate, mai exact în întreținerea unei forme fizice optime. Persoanele care înlocuiesc băuturile carbogazoase cu apă scapă mai repede de kilogramele în plus, spun rezultatele mai multor studii de specialitate.

În plus, consumul unui pahar de apă înainte de masă reduce din apetit, ajutând la un consum redus de mâncare. Unii cercetători susțin că apă rece este cu atât mai eficientă în accelerarea metabolismului, deoarece organismul lucrează mai intens încercând să regleze temperatura fluidului și arde, astfel, câteva calorii în plus în timpul acestui proces.

3. Apă are efect energizant

Oboseala accentuată este o problema frecventă a erei moderne, însă din fericire există un remediu împotriva ei, la îndemână oricui, un pahar cu apă. Deshidratarea organismului poate conduce la instalarea senzației de epuizare, de aceea suplimentarea aportului de apă are un efect energizant imediat.

Mai mult decât atât, cantitatea suficientă de apă de care beneficiază organismul ajută inima să pompeze sângele mai bine. Tot apă este cea care ajută sângele să transporte oxigenul și nutrienții esențiali către celule. Aceste două roluri importante ale apei îi justifică efectul revigorant.

4. Apă crește rezistența în față stresului

Întrucât țesutul cerebral este compus în proporție de 70%-80% din apă, deshidratarea conduce la sensibilitatea crescută în față stresului. Odată ce apare senzația de sete, corpul este deja deshidratat într-o mică măsură. Din acest motiv, experții medicali recomandă consumul constant de apă pe tot parcursul zilei, în cantități mici, pentru creșterea rezistenței în față stresului.

5. Apă îmbunătățește randamentul fizic

Un aport suficient de apă previne instalarea crampelor musculare și lubrifiază articulațiile, două beneficii importante pentru susținerea activităților fizice intense. Astfel, suplimentând consumul de apă, reușiți să rezistați mai bine antrenamentelor fizice și să va țineți departe de durerile și disconfortul pe care efortul fizic le poate induce.

Tot apă ajută musculatura să se dezvolte, alimentandu-le celulele cu oxigen și crescandu-le rezistență la efort.

6. Apă menține sănătatea tractului digestiv

Alături de fibrele alimentare, apă este esențială pentru o digestie sănătoasă. De altfel, cei mai mulți pacienți cu constipație cronică mărturisesc frecvent că nu beau suficientă apă.

Fluidele ajută la dizolvarea particulelor din resturile alimentare și la expulzarea lor eficientă prin tractul digestiv. Odată instalată deshidratarea, organismul începe să rețină apă, privând colonul de lubrifiere și împiedicându-l să elimine corespunzător materiile fecale.

7. Apă reduce riscul apariției pietrelor la rinichi

La fel că și constipația cronică, calculii renali sunt favorizați de consumul insuficient de apă, care are rolul de a dilua sarurile și mineralele din urină, ce pot ajunge să se solidifice, sub formă pietrelor de rinichi.

8. Apă îmbunătățește funcțiile cognitive

O altă minune înfăptuită de apă este îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Creierul are nevoie de cantități importante de oxigen pentru a funcționa în parametri optimi, iar apă îi asigură rezervele necesare.

Un studiu de specialitate a descoperit că persoanele care consumă între 8 și 10 pahare de apă în fiecare zi își pot îmbunătăți performanță cognitivă cu până la 30%.

Aportul generos de apă sprijină și funcționalitatea celulelor nervoase. Această reglează nivelul electroliților din sânge, astfel încât mesajele să fie transmise, prin nervi, în mod corect către creier.

9. Apă menține sănătatea articulațiilor

Unul dintre beneficiile mai puțin cunoscute ale apei este acela al menținerii sănătății articulare. Un aport corespunzător de lichide înseamnă încheieturi mai puternice, mai sănătoase și mai bine lubrifiate.

Articulațiile au nevoie de apă pentru a-și menține flexibilitatea, o caracteristică esențială pentru funcționalitatea lor. Pacienții care suferă de boli articulare sunt sfătuiți să își concentreze atenția către suplimentarea portiilor de lichide în fiecare zi, întrucât această strategie ajută la ameliorarea durerilor și a celorlalte simptome specifice.

10. Apă menține sistemul imunitar puternic

Cea de-a zecea minune a apei este aceea că reduce considerabil riscul de îmbolnăvire, protejând împotriva gripei, infecțiilor și a altor boli cronice. Consumul corect de lichide este echivalent cu un sistem imunitar mai puternic!

 

Sursa foto: imagine simbol 

 

 

 

Share:

Articole recomandate