Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Cel mai bun fruct pentru combaterea hipertensiunii

Cel mai bun fruct pentru combaterea hipertensiunii

Consumul mai multor fructe și legume poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, dar un fruct anume aduce un plus de nutrienţi necesari pentru sănătatea inimii.

Cum te pot ajuta fructele să normalizezi tensiunea arterială?

Fructele au o combinație de nutrienți benefici, fibre, potasiu și antioxidanți, despre care cercetările arată că pot avea un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Consumul a trei porții de fructe pe zi a redus riscul de a dezvolta hipertensiune arterială cu 6%, după cum a arătat o revizuire amplă a studiilor publicate în Jurnalul Asociației Americane a Inimii. Fibrele se găsesc în fructe, legume, leguminoase, cereale integrale şi îmbunătățesc sănătatea inimii.

Afinele, fructele recomandate de cercetătorii în nutriţie

Chiar dacă o mare parte din fructe sunt benefice inimii, afinele se detaşează ca o sursă excelentă de fibre și antioxidanți. Un studiu realizat în anul 2021 a arătat că persoanele care au consumat puțin peste o cană şi jumătate de afine zilnic şi-au normaliza tensiunea arterială. Această descoperire a cercetării a fost cu adevărat impresionantă, deoarece o reducere de 5 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice (cea care măsoară cât de multă presiune creează sângele în timpul bătăilor inimii) este suficientă pentru a reduce cu 10%, riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.

Consumul regulat de afine poate fi o modalitate excelentă de a obține un plus de fibre cu efect benefic asupra tensiunii arteriale. O cană de afine are patru grame de fibre, mai mult decât bananele, merele sau strugurii.

Cercetătorii bănuiesc că efectele benefice ale fibrelor asupra tensiunii arteriale sunt legate de beneficiile microbiomului intestinal. Bacteriile bune din intestine descompun fibrele alimentare și produc compuși numiți acizi grași cu lanț scurt care pot, la rândul lor, ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Afinele conţin şi flavonoide numite antocianine, acelea care dau fructelor de pădure pigmentul albastru. Antocianinele favorizează producția de protoxid de azot, care ajută vasele de sânge să se relaxeze și să rămână flexibile, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și scade tensiunea arterială.

Share:

Articole recomandate