Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și obiceiuri

Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și obiceiuri

În popor, această sărbătoare se mai numește și Ziua Crucii și este considerată dată ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Conform tradiției populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.

Tot în această zi preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufa de vie nu trebuie culeși astăzi.

La biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, considerate plante magice. Acestea îi apăra pe credincioși de diverse boli, dar veghează și asupra păsărilor și animalelor din ogradă.

Se zice că monedele sfințite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliță, aduc belșug și spor în muncă.

De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune și pește. Este recomandat să se țină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului și a trupului.

Nu este voie în ziua Înălțării Sfintei Cruci să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

 

Informații: mediafax.ro

Foto simbol: podrobnosti.ua

Adaugă comentariu

Închide