Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Prima pastilă împotriva depresiei postpartum, aprobată. Efectul este rapid și tratamentul, scurt

Prima pastilă împotriva depresiei postpartum, aprobată. Efectul este rapid și tratamentul, scurt

Medicamentul, comercializat deocamdată doar în SUA, este pe bază de hormoni și acționează în trei zile de la prima administrare.

FDA, Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, a aprobat recent prima pastilă destinată cu precădere tratării depresiei postpartum. Spre deosebire de psihoterapie și tratamentele existente deja împotriva depresiei, noul tratament acționează rapid, în doar trei zile. Pentru ca medicamentul să ajungă în Europa și, implicit, în România, el va trebui aprobat inițial de EMA, Agenția Europeană pentru Medicamente.

Prima pastilă împotriva depresiei postpartum este un medicament pe bază de hormoni și se va comercializa în SUA începând din acest an sub denumirea Zurzuvae (zuranolone). Potrivit autorităților medicale americane, una din șapte mame suferă de depresie postpartum, iar în unele situații este vorba de forme severe, care pot pune în pericol atât viața mamei, cât și a copilului.

Efectul, mai rapid față de antidepresivele clasice

„Depresia postpartum este o afecțiune serioasă, în care femeile au stări de tristețe, vină, inutilitate, iar în cazurile severe sunt tentate să își facă rău sau să facă rău copilului. Și pentru că depresia postpartum rupe legătura mamă-copil, consecințele se pot răsfânge inclusiv asupra dezvoltării fizice și emoționale a copilului”, a declarat dr. Tiffany R. Farchione, director al Diviziei de Psihiatrie din cadrul FDA, citată de CNN. Dr. Farchione mai spune că accesul la un astfel de medicament este un beneficiu pentru multe mame care se confruntă cu sentimente și gânduri extreme, care le pot pune viața în pericol.

Această pastilă este primul medicament pe care FDA îl aprobă în mod specific pentru depresia postnatală. Tratamentul cu Zuzuvae constă în administrarea unei pastile pe zi, timp de 14 zile, iar efectele încep să se simtă după aproximativ trei zile. Efectul medicamentului, conform studiilor făcute până acum, durează cel puțin patru săptămâni de la ultima doză (studiile nu au cuprins perioade mai îndelungate). În cazul antidepresivelor folosite în mod curent, efectele apar în 15-20 de zile. Fără tratament sau consiliere/ psihoterapie, depresia postpartum poate dura câteva luni sau chiar câțiva ani.

„Medicamentele nu trebuie să fie prima opțiune de tratament”

În ceea ce privește reacțiile adverse, cele mai comune sunt: somnolență, amețeală, diaree, oboseală, simptome de viroză și infecții ale tractului urinar. În cazuri excepționale, utilizarea medicamentului poate duce și la gânduri și comportamente suicidare.

Specialiștii în sănătate mentală intervievați de CNN susțin că, înainte de a trece la un astfel de tratament, femeile ar trebui să încerce psihoterapia. Studiile făcute până acum în privința acestei pastile au vizat exclusiv femei care suferă de depresie postparum severă, nu ușoară sau moderată. De asemenea, cercetările nu au fost făcute pe femei care alăptează, ceea ce înseamnă că utilizarea medicamentului nu este, deocamdată, compatibilă cu alăptarea.

Judite Blanc, profesor de psihiatrie, este de părere că acest tratament ar trebui folosit cu precădere de femeile care, dintr-un motiv sau altul, nu au acces la psihoterapie sau tratamente de lungă durată. „Medicamentele nu trebuie să fie prima opțiune de tratament pentru afecțiuni mentale, mai ales în cazul copiilor, al femeilor și al persoanelor care provin din populații asuprite de-a lungul timpului”, a spus ea.

Simptomele depresiei postpartum, care pot varia de la ușoare la severe, sunt următoarele:

  • Dispozitie tristă în cea mai mare parte a zilei și nevoia de a plânge mult
  • Gânduri negative în privința copilului și ale tale, în rol de mamă
  • Diminuare semnificativă a interesului sau a plăcerii pentru toate sau aproape toate activitățile
  • Pierdere semnificativă în greutate sau luare neobișnuită în greutate
  • Insomnie sau hipersomnie aproape în fiecare zi
  • Agitație sau lentoare psihomotorie
  • Oboseală sau lipsă de energie
  • Sentimente de inutilitate sau de culpă excesivă (care pot viza inclusiv copilul)
  • Diminuarea capacității de a gândi sau de a se concentra
  • Gânduri recurente de moarte
  • Îngrijorare permanentă în ceea ce privește copilul

Sursa: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate