Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Sute de eleve din Iran, otrăvite cu compuși chimici! Ce spun autoritățile

Sute de eleve din Iran, otrăvite cu compuși chimici! Ce spun autoritățile

Presa iraniană raportează că sute de eleve, de la cel puţin 14 şcoli, au fost otrăvite cu compuși chimici, iar câteva zeci dintre ele au fost spitalizate. Autoritățile suspectează o acțiune deliberată a unor radicali religioși ce urmăresc să le descurajeze pe fete să meargă la școală, scrie Vocea Basarabiei

Cele mai multe astfel de incidente s-au înregistrat în oraşul Qom (profund conservator şi religios) de la sud de Teheran, începând cu sfârşitul lunii noiembrie. Potrivit ziarului Etemad, fete din cel puțin 14 școli, cu vârste de aproximativ 10 ani, din patru oraşe diferite au fost vizate, inclusiv din capitala Teheran.

Fetele au raportat toxi-infecții respiratorii, iar câteva zeci au fost internate în spitale. Ministrul adjunct al Sănătății, Younes Panahi, a declarat pentru agenția de presă de stat IRNA că îmbolnăvirile au fost cauzate de otrăvirea deliberată cu ajutorul unor „compuși chimici […] pentru că anumite persoane au urmărit închiderea tuturor școlilor, în special a celor de fete”.

Videoclipurile difuzate de agențiile de știri de stat și de activiști pe rețelele de socializare surprind părinți furioși care solicită autorităţilor o explicaţie pentru aceste incidente.

Ministerul Informațiilor și cel al Educației încearcă să-i găsească pe autorii acestor fapte, din ce în ce mai răspândite.

Otrăvirea fetelor care urmează școala are loc în contextul în care Iranul a fost zguduit de proteste, începând din toamna trecută, după moartea în arest a Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, pentru o presupusă încălcare a regulilor religioase de vestimentație. Școlile și universitățile au fost adevărate centre de răspândire a protestelor de atunci.

 

Sursa foto: Vocea Basarabiei 

Share:

Articole recomandate