Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

În RM va fi construit un centru de plasament republican pentru copiii străzii

În RM va fi construit un centru de plasament republican pentru copiii străzii

Situația copiilor străzii a ajuns în vizorul autorităților care anunță că urmează să deschidă un  centru de plasament republican.

Decizia a fost luată după ce reprezentanții Primăriei, avocatul poporului pentru drepturile copilului și reprezentanții ministerelor au discutat situația copiilor străzii, care trăiesc printre ruinele hotelului „Național”.

Pentru deschiderea centrului sunt necesare resurse financiare, care deocamdată lipsesc, spun autoritățile. Fenomenul cerșitului, vagabondajului și delincvenței în rândul copiilor, în special pe teritoriul mun. Chișinău, continuă să rămână o provocare dificilă pentru autoritățile și instituțiile responsabile de identificarea și protecția copiilor respectivi. Singura soluție pentru plasamentul de urgență al copiilor(cu vârsta de 12 – 18 ani) disponibilă la momentul de față este plasarea în Centrul de zi şi de plasament temporar al copiilor şi tinerilor orfani în perioada postinstituţională „Vatra” din mun. Chișinău.

„S-a luat o decizie ca toate ministerele să vină cu un suport pentru a ajuta ca să activeze centrul de plasament „Vatra”, dar acesta nu este dotat cu cele necesare pentru a plasa copiii și a se lucra cu ei”, a declarat reprezentanta Primăriei.

„Nu avem pedagogi care să se ocupe cu minorii. Nu avem mobilier, fiindcă minorii plasați sunt foarte agresivi și au stricat tot mobilierul. Uneori acești tineri stau maxim o zi sau chiar 15 – 20 de minute până pleacă polițiștii, apoi fug din centru”, anunță reprezentanta Primăriei.

Potrivit autorităților, în prezent, sunt aproximativ 120 de copii ai străzii.

Totodată, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei îndeamnă societatea, în cazul identificării unor copii nesupravegheaţi în stradă, să apeleze la numărul de telefon 116 111 „Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii”.

Foto: img.wall-street.ro

Share:

Articole recomandate