Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Va fi creată o aplicație care va conține actele de identitate în format electronic

Va fi creată o aplicație care va conține actele de identitate în format electronic

Autoritățile lucrează la o aplicație în care persoana să aibă acces la actele de identitate în format electronic – buletin, permis de conducere etc. De asemenea, prin intermediul acesteia, populația va putea solicita tot felul de extrase și certificate, va putea să depună petiții, transmite IPN.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, menționează că aplicația va fi similară cu cea ucraineană „Diia”. Acum autoritățile sunt în căutarea unui nume pentru aplicația autohtonă.

„În secolul 21 statul este în telefonul mobil. De acolo poți plăti taxele, deschide o afacere, lua o autorizație, plăti impozite sau face o donație la armata ucraineană, depune o petiție sau plângere. De „Diia” se folosesc și adolescenții, și pensionarii. Păi, iată, că noi tot pregătim o super-aplicație care vrea să schimbe modul în care cetățenii și antreprenorii văd statul. Agenția de Guvernare Electronică munce de zor, iar USAID Moldova susține acest efort”, precizează Dumitru Alaiba.

Potrivit lui, în prezent se lucrează la aplicație, iar prima versiune care va putea fi lansată pentru utilizatori în câteva luni. „Dar avem nevoie de un nume bun. Foarte bun! Este șansa noastră să redefinim ce înseamnă statul pentru cetățean. Să apropiem statul de oameni. Să inspirăm mai multă încredere, transparență și, important, calitate a serviciilor. Să minimizăm riscul de corupție”, mai spune ministrul.

„Ce nume ar trebui să aibă „Diia” moldovenească? În cazul în care găsim aici un nume, autorul (sau autoarea) va primi un premiu surpriză și, dacă va fi interesat(ă), va fi invitat(ă) într-un consiliu consultativ despre promovarea aplicației”, mai spune Dumitru Alaiba.

 

Sursa foto: IPN 

 

Share:

Articole recomandate