Odoraș.

Odoraș.

Linex

7 semne că apar primii dinţişori la bebeluș

7 semne că apar primii dinţişori la bebeluș

Când ai un bebe, aproape fiecare zi din viaţa lui îţi aduce câte o surpriză. Ba un strâns de mână cu putere, ba un gângurit, un zâmbet larg sau chiar un râs în hohote, o răsucire etc. În această pleiadă de noutăţi se înscriu şi semnele care anunţă că apar primii dinţişori ai bebeluşului.

1. Salivarea abundentă

Când glandele salivare ale celui mic lucrează la cote maxime, făcând ca nivelul de salivă din cavitatea bucală să fie extrem de crescut, sunt multe șanse ca în scurt timp să îi apară şi primul dinţişor. De altfel, saliva abundentă este și un semn că bebelușul se apropie de perioada în care este gata de diversificare, adică de vârsta de 6 luni. Excesul de salivă poate să provoace şi o iritaţie în jurul gurii sau pe piept.

2. Gingia dureroasă la atingere

Încă de dinainte de apariţia dinţilor, gingia devine dureroasă. Folosiţi tacâmuri dintr-un material mai puţin dur la ora mesei, evitaţi să îl atingeţi în această zonă şi fiţi gata să-l ţineţi şi mai mult în braţe.

3. Dorinţa de a mesteca şi de a sta permanent cu mâna-n gură

Pentru că gingia este dureroasă, bebeluşul va încerca instinctiv să diminueze disconfortul existent prin menţinerea constantă a mâinii în gură şi prin introducerea permanentă a unor obiecte tari pe care să le roadă fără întrerupere. În această perioadă piciul molfăie tot ce prinde! Cumpăraţi-i jucării gingivale cu interiorul plin de lichid, care se pot răci în frigider, şi oferiţi-le ca să poată beneficia de senzaţia de răcorire care mai reduce din durere.

4. Vezicule pe gingie sau inflamaţii ale acesteia

În zona în care urmează să apară un dinţişor se pot zări mici vezicule sau formaţiuni similare aftelor.  În alte cazuri se poate vedea chiar şi un punct albicios pe gingie, tot un semn al viitorului dinţişor.

5. Stare de nervozitate

Se spune că, dacă un adult ar experimenta disconfortul produs de apariţia dinţilor, n-ar fi tocmai cea mai plăcută companie pentru nimeni. Aşa că este lesne de înţeles de ce în perioada premergătoare apariției unui dinte bebeluşul poate să se supere uşor din orice, să nu-i convină nimic şi să aibă perioade de plâns prelungit.

6. Somn agitat

Agitaţia de pe timpul nopţii este adesea întâlnită la copiii cărora le apar dinții de lapte. Somnul este perturbat de durerea din zona gingiei, iar cel mai probabil bebeluşul va dormi în reprize şi în cele mai neobişnuite poziţii.

7. Refuzul alimentelor

Dacă în această perioadă veţi observa că bebe refuză alimentele şi îşi găseşte alinarea doar la sân, este foarte posibil ca un dinte care stă să iasă să fie motivul pentru lipsa poftei de mâncare.

Deşi sunt situaţii în care bebeluşii pot avea scaune diareice şi temperatură în perioada apariţiei dinţilor, mai multe studii efectuate în ultimii ani de medici pediatri susţin că aceste simptome nu pot fi puse pe seama erupţiei dentare. Părinţii trebuie să mai ştie şi că semnele erupţiei nu indică o apariţie rapidă a dinţilor; în unele cazuri aceste semne sunt urmate la câteva luni bune de ieşirea primului dinţişor.

 

Sursa: totuldespremame.ro; ds-dental.ru

Share:

Articole recomandate