Odoraș.

Odoraș.

Linex

Bebelușii lăsați în fața ecranelor se dezvoltă mai lent. Iată la ce vârstă se observă întârzierile!

Bebelușii lăsați în fața ecranelor se dezvoltă mai lent. Iată la ce vârstă se observă întârzierile!

Un studiu arată că există o legătură strânsă între dezvoltarea copilului mic și timpul pe care îl petrece în fața ecranelor. Mai exact, este vorba despre performanțe reduse și atingerea cu întârziere a unor etape de dezvoltare.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au urmărit cum se dezvoltă copiii de 3 și 5 ani care au avut acces la tehnologie la 2-3 ani. Conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, preșcolarii de 2-5 ani ar trebui să aibă acces de maximum o oră pe zi la orice tip de ecran, iar în timpul acela să urmărească un conținut de calitate. „În medie, copiii din studiul nostru stăteau în fața ecranelor 2-3 ore pe zi, deci majoritatea depășeau recomandările oficiale”, precizează Sheri Madigan, autor al studiului și profesor la University of Calgary.

Un timp prelungit în fața ecranelor la 2 și 3 ani a fost asociat cu întârzieri în dezvoltare și în atingerea pragurilor specifice vârstelor la 3 și 5 ani. Acest studiu arată că timpul petrecut în exces în fața ecranelor are consecințe majore asupra dezvoltării copiilor. Părinții pot compara cu mâncarea de tip junk food: în doze foarte mici, nu face neapărat rău, dar în exces are consecințe grave”, mai spune ea.

Pentru copiii mai mari, părinții sunt încurajați să stabilească reguli clare privind timpul petrecut în fața ecranelor, dar să aibă în vedere recomandările oficiale, conform cărora  copiii și adolescenții au nevoie, zilnic, de cel puțin 8 ore de somn, o oră de activitate fizică și timp petrecut departe de ecrane.

Concluziile studiului au fost foarte clare: un timp îndelungat petrecut la TV sau tabletă la 24 de luni a fost asociat cu performanțe slabe de dezvoltare la 36 de luni, iar accesul prelungit la 36 de luni a însemnat performanțe scăzute la 60 de luni.

Vestea bună este că expunerea la ecrane este ceva ce părinții pot controla, iar studii anterioare au arătat că atunci când părinții stabilesc limite privind cantitatea și calitatea, acest lucru se vede în dezvoltarea sănătoasă a copilului.

 

Sursa: totuldespremame.ro; lisa.ru

Share:

Articole recomandate