Odoraș.

Odoraș.

Linex

Ortoped: Nerăbdarea mamelor de a pune copiii în șezut poate atrage deformări de coloană

Ortoped: Nerăbdarea mamelor de a pune copiii în șezut poate atrage deformări de coloană

În mod normal copilul are capacitatea neuromotorie, musculară și osoasă de a se menține în șezut la vârsta de aproximativ 8 luni. Valentina Conțanu, medic specialist ortopedie pediatrică, explică anumite particularități legate de acesgt proces fiziologic.

Cifoza este o afecțiune a coloanei vertebrale care duce la o proeminență dorsală. Pentru început, părinții trebuie să știe că există în mod normal o încurbare a coloanei vertebrale în regiunea toracală medie, adică între omoplați, cu o valoare de 20-30 grade care se numește cifoza fiziologică.

Atunci când această încurbare a coloanei se accentuează și depășeste valoarea de peste 40 de grade, se numește cifoza patologică. De asemenea, încurbarea coloanei la un alt nivel/segment al coloanei decât cel toracal mediu (între omoplați), face parte din cifoza patologică (mai sus situate, la nivelul joncțiunii/ trecerii dintre coloana cervicală și toracală sau mai jos situate, la nivelul coloanei toracale inferioare sau chiar toraco-lombare).

În funcție de capacitatea de refacere, de corecție, cifoza poate să fie posturală, adica ușor corectabilă, ușor reversibilă, prin îndepărtarea factorului care a cauzat-o, sau poate fi structurală, adică fixă, rigidă și mai greu reversibilă spre corecție sau chiar ireversibilă.

Cifoza posturală o putem observa pentru prima dată la copilul de 5 – 9 luni, când începe să fie așezat în șezut. În mod normal copilul are capacitatea neuromotorie, musculară și osoasă de a se menține în șezut la vârsta de aproximativ 8 luni. Atât musculatura cât și scheletul, au un anumit ritm de dezvoltare și de maturizare, care este corelat bineînțeles și cu potențialul neuro-motor al copilului.

Adică unii copii sunt „programați” să evolueze mai rapid, cei care au o musculatură mai tonică, sunt mai „bățoși”, iar alții care au o musculatură moale și cu articulațiile foarte flexibile, vor avea o evoluție mai lentă, mai ales dacă se asociază și cu un ritm mai lent în dezvoltarea abilităților motorii (menținerea capului, rostogolirea, sprijinul pe coate etc)

Dacă aveți dubii în ceea ce privește dezvoltarea neuromotorie și musculoscheletala a copilului, cereți sfatul specialistului în ortopedie pediatrică, nu vă ghidați după cum și ce face copilul vecinului, al verișoarei sau al altor mămici din parc, căci copilul dvs nu concurează cu nimeni, are propriul ritm! Așadar, spune medicul, dragi mămici, tătici și bunici, lăsați copilul să se maturizeze în ritmul lui, pentru că toate florile din grădină sunt frumoase și vor înflori, dar fiecare la timpul ei!

Medicul spune că a întâlnit mămici care și-au așezat bebelușii în șezut prea devreme și au ignorant avertismentele medicilor. Nu așezați copilul în șezut la 4 luni, dar nici nu neglijați dacă la 7 luni copilul nu se poate susține deloc în șezut! Și iată de ce specialistul recomandă acest lucru - copiii așezați prea devreme în șezut vor dezvolta o cifoză posturală, situată de obicei mai jos de torace, în zona lombară, unde în mod normal coloana este încurbată invers în lordoză (scobitură sau arcuire). Cifoza posturală poate avea formă ușoară sau din contra se poate accentua, având în vedere că scheletul și musculatura nu sunt „pregatite” și copilul petrece timp în șezut într-un mod nefiresc.

O cifoză lombară atrage dupa sine alte afecțiuni precum aplatizare toracală, retroversia bazinul, coxaretrotorsa, odată cu înaintarea în vârstă. Pentru un bebeluș de 8-9 luni care ar trebui să stea într-un șezut lung corect, o cifoză lombară înseamnă întârzierea în dezvoltarea motorie, adică o decalare a ridicatului în picioare (10 luni) sau chiar a mersului.

 

Sursa: totuldespremame.ro; skystream.org

Share:

Articole recomandate