Odoraș.

Odoraș.

Linex

Sfaturi utile cum să-ți ajuți bebelușul la dezvoltare în primele 12 luni

Sfaturi utile cum să-ți ajuți bebelușul la dezvoltare în primele 12 luni

Dezvoltarea bebelușului este un subiect foarte important. În primii 3 ani de viață acesta își formează personalitatea, iar în primele 12 luni copilul abia începe să cunoască lumea și părinții îl pot ajuta să se dezvolte mai ușor.

În articol găsiți sfaturi cum puteți să vă ajutați bebelușul să se dezvolte în primele 12 luni de viață.


Prima lună

Se recomandă ca în prima lună de viață a bebelușului, părinții să stea fizic cât mai aproape de el. Asta deoarece micuțul nu vede la o distanță mai mare de 20-30 de centimetri. Dacă îl lași să-ți vadă cât mai des fața, cel mic va fi foarte fericit.

A doua lună

În această perioadă părinții ar trebui să-i cânte copilașului și să „aplaude” cu mâinile acestuia. Bebelușul se va strădui să simtă ceea ce vede și astfel se va dezvolta mai ușor partea creierului care răspunde de mișcări.

A treia lună

În luna a treia părinții trebuie să-i încurajeze mișcările celui mic oferindu-i jucării. De asemenea, bebelușul începe să ridice capul în această perioadă și se recomandă să fie pus pe burtică. Dacă îi puneți o oglindă în timp ce stă pe burtă va încerca să ridice capul și mai sus.

A patra lună

Prin a patra lună copilul începe a interacționa social mai bine, va gânguri când ceva îi place și va plânge furios când e nemulțumit. Tot în această perioadă începe și reflexul la gâdilare.

A cincea lună

Deoarece bebelușul la 5 luni aude și vede ca un matur, e bine să-i vorbești corect, fără să schimonosești cuvintele. Poți începe să-i citești.

A șasea lună

Îl poți ajuta să-și dezvolte mușchii deoarece curând va începe a sta în funduleț și a merge de-a bușilea. Pune-l des pe burtică, așează-i jucăria preferată mai departe și încurajează-l să ajungă la ea.

A șaptea lună

În această lună îl poți ajuta pe bebeluș să-și dezvolte abilitățile de apucare a obiectelor. Puteți merge prin parc și să-l lași în iarbă, ai să vezi cât de mult îi va plăcea.

A opta lună

Bebelușul începe să-și dezvolte simțul spațiului și al cuvintelor. Îi poți oferi jucării care se pun una în alta pentru a dezvolta simțul spațiului. Iar pentru a dezvolta vorbirea îi poți arăta părțile corpului și apoi îi poți adresa întrebări precum: „Unde e nasul?”, „Care e gura?” etc.

A noua lună

Fiindcă încep să-i placă foarte mult mecanismele cu balamale, îi poți lăsa deschisă ușa de la un dulap sigur să se joace sau să-i cumperi jucării cu astfel de mecanisme. Își va dezvolta în așa mod coordonarea.

A zecea lună

În această perioadă copilul începe să fie curios să descopere diferite lucruri. Te poți juca cu el ascunzând anumite lucruri în iarbă când sunteți afară sau pe sub haine când sunteți în casă.

A unsprezecea lună

Trebuie să-l ajuți să-și îmbogățească vocabularul pronunțând anumite cuvinte împreună. Televizorul nu ajută în acest caz, doar interacțiunea cu oamenii este bună în acest caz.

A douăsprezecea lună

Dacă în această lună copilul încă nu merge sau nu vorbește, deși la alții vezi astfel de reușite, nu trebuie să-ți faci griji. Unii se dezvoltă mai lent. Totuși, dacă te îngrijorezi, întreabă un medic ca să fii sigură că totul este bine. 

 

Informații: sfatulparintilor.ro

Foto simbol: suntmamica.ro

Share:

Articole recomandate