Odoraș.

Odoraș.

Linex

Larisa Crivceanscaia ne spune despre infecțiile respiratorii acute la nou-născuți și sugari

Larisa Crivceanscaia ne spune despre infecțiile respiratorii acute la nou-născuți și sugari

Infecțiile respiratorii acute reprezintă cauzele principale ale morbidității și mortalității la nou-născuți și sugari. Medicul pediatru, Larisa Crivceanscaia, şefa Secţiei Reanimare a Institutului Mamei şi Copilului a abordat tema dată la șezătoarea organizată de Odoraș pe 21 martie.

Organele afectate de infecțiile respiratorii acute sunt: urechile, faringele, laringele, bronhiile și plămânii. Simptomele generale ale acestor infecții sunt tusea, dificultate de a înghiți, dispnee, febră. Cea mai gravă complicație o reprezintă pneumonia, care obligatoriu trebuie tratată doar la spital, fiind exclus regimul ambulatoriu. Pneumonia gravă se manifestă prin pierderea poftei de mâncare, convulsii și respirație accelerată. În acest caz este necesară spitalizarea urgentă, păstrarea unui mediu cald și administrarea primei doze de antibiotic cât de curând.

Larisa Crivceanscaia a precizat că febra foarte rar se manifestă în primele 2 zile de îmbolnăvire. Cel mai frecvent simptom al infecției este hipotermia. Un bebeluș are temperatura normală între 36,6 - 37,3 grade. Dacă temperatura este mai mică de 36,6 grade înseamnă că are hipotermie și e un semnal al infecției respiratorii. Pe de altă parte, când copilașul are febră, multe mame acționează greșit folosind metodele recomandate de bunici: frecție cu alcool și oțet. Medicul pediatru a subliniat că pe moment frecția cu alcool poate ajuta un pic la scăderea temperaturii prin vasodilatare, dar ulterior anume acest fenomen duce la intoxicarea copilului cu oțet, care pătrunde mai ușor în sânge din cauza vaselor sanguine dilatate.

Este recomandată frecția cu apă mai rece cu 2 grade decât temeperatura corpului copilului, dar cel mai bine e să i se facă un duș și să fie lăsat dezbrăcat, căci o altă greșeală a părinților este faptul că îl învelesc pe cel mic cât mai bine când acesta are febră. Paracetamolul nu poate fi folosit la nou-născuți și la sugari căci le intoxică ficatul. Conform standardelor se administrează Ibuprofen. De asemenea, în caz de febră trebuie suplinit aportul de lichide, cel mic trebuie alăptat cât mai des posibil.

O problemă de care sunt preocupați tot mai mult medicii este rinita acută. În acest caz copiii au eliminări nazale. În cazul unei rinite acute este esențială igiena nasului. Părinții trebuie să elimine secretul nazal și se pot folosi de o pompă specială. De asemenea, în casă trebuie făcută o microclimă salină în felul următor: se iau 10 lingurițe de ceai rase cu sare și se amestecă cu un litru de apă, apoi se pune la fiert în încăperea în care se află copilul. 

La primele semne ale unei infecții respiratorii acute trebuie făcută igiena nazală tot cu soluție salină. Se vinde și în farmacii, dar poate fi făcută și acasă - o linguriță cu sare la 100 ml de apă. Părinții trebuie să țină cont că astfel de medicamente precum Naftizina, Tizina și Efedrina au efecte negative și nu pot fi folosite la copiii de până la 6 ani.

Foto simbol: elytis-hospital.ro

Share:

Articole recomandate