Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Fructe-minune care conțin mai mulți antioxidanți chiar și decât afinele

Fructe-minune care conțin mai mulți antioxidanți chiar și decât afinele

Aronia sau scoruşul este un arbust care produce fructe mici, de culoare neagră, cu niște proprietăţi miraculoase. Fructele de aronia conţin cea mai mare cantitate de antioxidanţi, depăşind de aproape 15 ori cantitatea conţinută de rodii sau de afine, dar şi o cantitate impresionantă de vitamină C.

În plus, aronia mai conţine şi vitamina P, care ajută la fixarea vitaminei C în organism, dar şi vitamina B1 şi B2. Mai mult, aceste fructe au şi un conţinut bogat de minerale: calciu, magneziu, iod, fier, potasiu, fosfor.

Consumarea fructelor de aronia are un efect tonic general, îmbunătăţeşte metabolismul, ameliorează starea generată de stres şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.

Cantitatea de iod conţinută este benefică copiilor în perioada de creştere. Totodată, aceste fructe sunt recomandate în tratarea bolilor copilăriei. Scoruşele au proprietăţi antiseptice (ajutând organismul în lupta sau prevenirea infecţiilor virale şi bacteriene), antihistaminice (fiind benefic pentru diferite tipuri de alergii), dar totodată au şi proprietăţi antiinflamatorii şi anticancerigene.

De asemenea, aceste fructe au şi un efect de protejare împotriva radiaţiilor. Prin urmare, este un aliment care ar trebui să fie folosit cât mai mult de către persoanele care utilizează foarte mult calculatorul, telefonul mobil sau televizorul.

Să recapitulăm:

Puternic efect antioxidant – începând cu quercetina și catehina, și până la luteină și caroten, aronia sunt bogate în antioxidanți care elimină radicalii liberi din sânge, piele, de la nivelul țesuturilor și organelor, prevenind mutațiile ce pot apărea la nivel celular.

Fortifică sistemul imunitar – pe lângă antioxidanții importanți, aronia conține și vitamina C din belșug, care stimulează activitatea celulelor albe și ajută și la producerea colagenului. Colagenul este responsabil pentru repararea țesuturilor, a organelor, a vaselor de sânge și a celulelor.

Previn cancerul – studiile făcute în domeniu sugerează că există o legătură între aronia și reducerea riscului de cancer la colon. Consumul de aronia poate ajuta persoanele aflate în categoriile de risc crescut de cancer la colon să prevină această afecțiune.

Scad riscul de afecțiuni cognitive – unul dintre efectele pe care îl au radicalii liberi asupra organismului constă în distrugerea legăturilor neuronale din creier, fapt ce duce la reducerea capacităților cognitive. Antocianinele din fructele de aronia cresc activitatea neuronală, întăresc legăturile neuronale și reduc stresul oxidativ la nivelul creierului, ceea ce înseamnă că se reduce și riscul de Alzheimer, demență și alte afecțiuni similare ce vin odată cu înaintarea în vârstă.

Vedere îmbunătățită – carotenul din aronia reduce stresul oxidativ și la nivelul ochilor, prevenind degenerescența maculară și dezvoltarea unor afecțiuni precum cataracta.

Reglează tensiunea arterială – conținutul ridicat de potasiu din aceste fructe are efecte benefice asupra sănătății inimii, potasiul având efect vasodilatator. Prin relaxarea vaselor de sânge, tensiunea arterială scade, fluxul sanguin crește, iar șansele de infarct sunt reduse.

Efect antibacterian – studii recente au dovedit faptul că aronia au un impact direct asupra răcelii și a infecțiilor bacteriene de la nivelul căilor respiratorii. Așadar, aceste fructe pot fi consumate pentru combaterea acestor probleme, dar și în scop preventiv.

Benefice pentru diabetici – fibrele dietetice din fructele de aronia ajută la menținerea echilibrată a nivelului de zahăr din sânge, prevenind creșterile sau scăderile bruște de glicemie, care pot fi foarte periculoase în cazul celor suferinzi de diabet.

Fructele de aronia se pot consuma fie ca atare, fie gătite, în deserturi, sub formă de bomboane, adăugate în iaurturi, sub formă de suc, sirop sau chiar ceai.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; doc.ro; medicalnewstoday.com

Share:

Articole recomandate