Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Copilul la 5 ani: tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea lui fizică, psihică și emoțională

Copilul la 5 ani: tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea lui fizică, psihică și emoțională

Copilul la 5 ani începe să se dezvolte fizic, psihic și emoțional. Dependența emoțională față de părinți începe să scadă și dorește să fie independent din anumite puncte de vedere. De la preferințele vestimentare, alimentație și hobby-uri, copilul la 5 ani trece printr-un un proces de tranziție de la ceea ce însemna „copil mic” la stadiul de preșcolar. Începe să citească, să aibă diferite curiozități și se pregătește să înceapă primul an de școală.

Tocmai de aceea, părinții trebuie să învețe cum să gestioneze toate aceste transformări ale copilului lor de 5 ani, pentru a evita confruntarea lui cu un șoc psihologic. Ghidarea corectă a unui copil de 5 ani în ceea ce înseamnă „lumea celor mari” este esențială pentru întreg procesul de maturizare. Un copil care va crește sănătos din toate punctele de vedere, va deveni un adult responsabil.

Dezvoltarea copilului de 5 ani

Dezvoltarea unui copil de 5 ani se petrece pe mai multe planuri. Primul este cel psihologic. Un copil ajuns la vârsta de 5 ani începe să-și șlefuiască personalitatea. Poate deveni agresiv sau obraznic, dacă nu îi sunt îndeplinite toate dorințele. De asemenea, începe să aibă opinii și curiozități despre tot ceea ce se întâmplă în jurul său. Află cum funcționează toate mecanismele care ne înconjoară și le pune tot timpul întrebări părinților. Copilul la 5 ani își dă seama care îi sunt pasiunile, fie că este vorba de desenat, actorie, sport sau matematică. Este foarte important ca părinții să susțină pasiunile copiilor, deoarece acestea îi formează și îi dezvoltă mental pentru viața de adult.

Copilul la 5 ani își descoperă și latura socială. Leagă primele sale prietenii și va fi tentat să aleagă alți copii care au aceleași pasiuni ca el. Socializarea este foarte importantă pentru un copil la 5 ani, care se pregătește să intre în învățămntul primar, deoarece îi face tranziția mult mai ușoară către colectivitatea de la școală, destul de numeroasă. Este important ca părinții să-l ghideze pe copil către socializare și către formarea unui grup de prieteni și acest lucru se face mai ușor dacă cel mic are acces limitat la dispozitivele electronice. Copii la 5 ani care încep să realizeze lucruri sunt tentați să rămână captivați de ecrane. Aceste tehnologii sunt dăunătoare pentru un copil care este în plină dezvoltare psihologică.

Limbajul este o altă parte importantă în dezvoltarea copilului de 5 ani. El trebuie să aibă deja la acea vârstă puterea de a înțelege toate cuvintele care i se adresează și mai important, să aibă capacitatea de a forma el însuși fraze corecte și ample. Copilul la 5 ani începe să vorbească clar și corect din punct de vedere gramatical. Este normal dacă are probleme la pronunțarea unor consoane cum ar fi „l” și „r”. Părinții trebuie să știe că un copil de 5 ani asimilează toate cuvintele care sunt rostite în jurul său, tocmai de aceea limbajul în familie trebuie să fie unul adecvat, fără cuvinte injurioase și propoziții jignitoare. Un copil în plină dezvoltare va fi tentat să reproducă ceea ce vede și aude acasă și poate forma ticuri de limbaj compuse din cuvinte nepotrivite vârstei sale.

Evaluarea copilului de 5 ani

Unul dintre cele mai importante puncte de evaluare pentru un copil de 5 ani este comportamentul. Un semnal de alarmă pentru părinți este atunci când cel mic are un comportament agresiv, este mereu nervos și este furios constant pe toți cei din jurul său. În astfel de cazuri disciplina este arma pe care o au părinții.

Lipsa concentrării este un al punct de evaluare. Un copil de 5 ani trebuie să aibă deja abilitatea să fie concentrat măcar 10 -15 minute pe ceva, fie că este vorba despre un film sau despre o discuție pe care părinții o au cu el. Dacă un copil de 5 ani are probleme în a fi concentrat, este un semn că are probleme de natură pshologică care trebuie rezolvate pentru a nu se ajunge la ceva grav în viitor. O astfel de problemă de concentrare i-ar putea afecta productivitatea în viitoarea meserie.

De asemenea, dacă are probleme în a ține minte lucruri esențiale precum numele, adresa la care locuiește sau ceea ce a învățat și repetat timp de mai multe zile, este necesar să comunicați cu el, apoi dacă aceste lucruri nu se ameliorează sfatul unui psiholog este foarte important.

Un copil de 5 ani trebuie să dezvolte deja înainte de împlinirea acestei vârste, un anumit grad de independență. De la spălatul pe dinți, mâncatul sau spălatul pe mâini la intrarea în casă, sunt sarcini care trebuie să vină natural și pe care un copil de 5 ani să vrea să le facă singur. Dacă observați că nu este capabil, încă, să facă aceste lucruri singur este un semn că acel copil are probleme care îi împiedică dezvoltarea normală.

Un alt punct de evaluare al unui copil de 5 ani este socializarea. În fiecare copil ajuns la această vârstă trebuie să existe interesul în a cunoaște oameni noi și de a lega prietenii cu cei de vârsta lui. Trebuie să existe dorința clară de a petrece cât mai mult timp cu alți copii și de a sta cu ei afară. Dacă vrea să stea cât mai mult singur sau nu vrea să aibă parte de activități creative, trebuie să știți că lipsa comunicării cu el poate fi un factor declanșator al acestei situații. Petrecutul timpului liber cu un copil ajuns la vârsta de 5 ani este foarte important pentru consolidarea relației de familie și pentru dezvoltarea laturii sale sociale.

Reguli pentru copilul de 5 ani

Regulile sunt primul pas în procesul de disciplinare al unui copil de 5 ani. Mai jos găsiți un set de reguli care trebuie să devină etalon pentru toții copii de 5 ani, dar și pentru părinți. Mai jos găsiți regulile care trebuie musai aplicate pentru a avea un copil cuminte, urmat de un adult exemplar.

  • Stabilirea orelor de masă și a cantității de dulciuri.
  • Perioade delimitate strict în ceea ce privește accesul la telefon/tv/tabletă etc.
  • Respect pentru cei mai în vârstă și pentru ceilalți membrii ai familiei.
  • Perioade de timp delimitate strict pe care să și le petreacă afară cu prietenii.
  • Program de somn fix, de la care nu trebuie să se abată.
  • Ignorarea copilului atunci când vă sfidează.
  • Oferirea unei răsplate atunci când duce la îndeplinire o sarcină.
  • Reguli de siguranță (nu vorbești cu persoane străine, nu dai drumul la ușă persoanelor străine).
  • Responsabilitatea în casă (trebuie să strângă după el/ea, de asemenea, trebuie să-i fie atribuite anumite sarcini ce țin de curățenie).

Disciplinarea copilului de 5 ani

Un copil de 5 ani care deja are un anume grad de independență va fi tentat să aibă răbufniri atunci când nu-i convine ceva. De la o poftă culinară nesatisfăcută până la un obiect pe care nu l-a primit fix atunci când l-a vrut, copilul de 5 ani poate avea episoade de furie și rebeliune dese.

De aceea, este foarte importantă disciplinarea unui copil de 5 ani care este neascultător. Acest lucru se face prin impunerea unor anumite restricții clare, fie că este vorba de timp limitat cu prietenii sau accesul complet blocat la dispozitive electronice. Părinții trebuie să fie foarte fermi în decizia lor și să nu se lase impresonați de plânsul și emoțiile exprimate de copilul lor. Aceste manipulări emoționale din partea unui copil de 5 ani, îl face pe viitor să aibă impresia că el este punctul central și că totul i se cuvine numai lui. Un astfel de comportament care nu este disciplinat cu măsuri clare încurajează un comportament agresiv pe care un copil de 5 ani îl va avea și la maturitate.

Părinții trebuie să fie foarte atenți atunci când cel mic ajunge la vârsta de 5 ani și trebuie să-i impună un set de reguli clare chiar înainte de împlinirea acestei vârste.

Dezvoltarea fizică a copiilor de 5 ani

Pe lângă partea psihologică, în plină dezvoltare la un copil de 5 ani, mai există și cea fizică.

Copii cresc foarte mult în acea perioadă a vieții și debordează de energie care trebuie consumată prin activitate fizică făcută zilnic. Dezvoltarea fizică a copiilor de 5 ani constă în:

  • Aspectul general: înălțimea normală a unui copil de 5 ani este între 105 – 109 cm, iar greutatea normală este cuprinsă între 17 – 19 kg.
  • Rezistență crescută la efort: este dornic să petreacă cât mai mult timp afară pentru a alerga și a face tot felul de sporturi.
  • Își schimbă hainele singur.
  • Se spală singur pe mâini și pe dinți.
  • Știe să folosească singur tacâmurile la masă.
  • Învață să scrie și să citească.
  • Se poate cățăra pe panourile de escaladare din parcurile de distracții.
  • Poate să sară într-un picior.
  • Merge singur la baie.

Ce trebuie să știe un copil de 5 ani la grădiniță?

Un copil la 5 ani care se apropie de primul an de școală trebuie să știe înainte de a ajunge în bancă câteva lucruri esențiale.

Câteva aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere încă de la grădiniță îi vor facilita intrarea în învățământul primar. Lucruruile pe care un copil de 5 ani trebuie să le știe la grădiniță sunt:

  • Să respecte regulile impuse de către cadrele didactice.
  • Să fie independent.
  • Să socializeze cu ceilalți copii și să respecte și dorințele lor.
  • Să fie empatic cu ceilalți din jurul său.
  • Nu are voie să aibă episoade de agresiune fizică și verbală asupra celorlalți copii.
  • Trebuie să participe activ la toate activitățile impuse.
  • Trebuie să vorbească clar și să lege fraze când este întrebat despre un anume subiect.
  • Trebuie să-și dezvolte abilitățile manuale (de la tăiat cu foarfeca, decupat și colorat).
  • Niciodată să nu mintă.
  • Adresarea politicoasă față de cadre didactice și ceilalți mai în vârstă decât el.
  • Respectarea orelor de somn, dacă este la program prelungit.
  • Acceptarea alimentelor care îi sunt aduse la orele de masă.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l comuniacți unui copil de 5 ani care merge la grădiniță este să învețe să treacă peste orice problemă cu ajutorul celor mari din jurul său. Un copil poate avea impresia că este independent în totalitate și că poate face orice singur, dar este esențial să știe încă de mic faptul că trebuie să ceară ajutor de fiecare dată când are nevoie. În unele cazuri el se poate afla în pericol dacă face anumite lucruri singur.

Sursa: qbebe.ro

Share:

Articole recomandate