Cum alegem corect încălțămintea copiilor

Cum alegem corect încălțămintea copiilor

Copiii încep să meargă între 12 și 15 luni, deși nu este nimic neobișnuit dacă fac primii pași și mai târziu, până la 18 luni. Medicul pediatru este cel care apreciază cel mai bine dezvoltarea psihomotorie a copilului, deoarece acesta i-a urmărit evoluția de când s-a născut.

Mulți părinți își fac probleme dacă micuțul nu merge de-a bușilea. Ei bine, 20% dintre copii sar peste această etapă și merg direct în picioare. Pediatrii consideră acest lucru normal. Dacă micuțul merge de-a bușilea pe-afară, trebuie să aibă o încălțăminte cu vârful tare, pentru a nu se răni.

La această vârstă, bebelușii trebuie să poarte încălțăminte adecvată. Nu trebuie să forțezi piciorul pentru a intra în pantof. Asta înseamnă că nu sunt buni. Micuțul nu trebuie să se simtă „agresat”.

Cum ar trebui să fie prima pereche de pantofi a copilului tău

  • În primul rând, pantoful trebuie să fie flexibil, adică să-i poți îndoi talpa cu o mână. Evită orice pantof cu o talpă rigidă pe care nu o poți flexa cu o mână.
  • La călcâi, pantoful trebuie să fie mai tare, iar laturile mai moi pentru a lăsa glezna liberă, astfel încât să se poată mișca fără restricții.
  • Nu este recomandabil să încalțe pantofi purtați înainte de altcineva, pentru că fiecare copil merge și își formează talpa în felul lui.
  • Pantoful trebuie să fie fără cusături, piciorul nu trebuie să se simtă strâns acolo. Din contra, dacă are câțiva centimetri în plus este foarte bine. Copilul trebuie să aibă libertate de mișcare în orice moment.
  • În mod ideal, încălțămintea trebuie să fie confecționată din materiale care să permită piciorului să „respire”, pentru a preveni infecțiile fungice cauzate de umiditatea din pantofii de calitate slabă. Deci, dacă sunt din piele, cu atât mai bine. Nu este o opțiune bună acea încălțăminte care are bucăți de nichel sau crom. Mulți copii mici (și adulți) au hipersensibilitate la aceste metale și pot provoca leziuni cutanate.

Sursa:copilul.ro

Adaugă comentariu

Închide